Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Zadrževalnik Vogršček je bil zgrajen v letih 1985–1989, akumulacija bi morala držati dobrih osem milijonov kubičnih metrov vode, vendar pa so že pred štirinajstimi leti nastopile težave zaradi puščanja razvodnega sistema. Lani se je začela temeljita obnova, ki še traja.

Ob lanskem podpisu pogodbe za obnovo so pristojni obljubljali, da bo vodostaj ustrezen tudi letošnje poletje. Nič od tega, kljub enaindvajsetim deževnim dnevom v maju je zadrževalnik prazen.

Sorodna novica Vogršček v slabem stanju in onesnažen s fekalijami. Sanirali naj bi ga še letos.

"Naša kmetija je v celoti odvisna od Vogrščka, ker se naša polja namakajo izključno iz sistema Vogršček," je povedala Katarina Bezjak iz Vrtnarstva Čebron v Bukovici. "Tlak se je tako znižal, da nekaterih delov naših njiv ne moremo več namakati."

"Če ne bo vode, je ogrožena celotna pridelava na naši kmetiji."

Ena rešitev je, da v črpališču Renče poskusijo izboljšati sistem črpanja vode iz reke Vipave, dokler bo pretok zadosten.

Kaj pa je optimalna rešitev? "Pričakujemo, da z jutrišnjim dnem dosežemo dogovor z ministrstvom za okolje in prostor, da dovoli prečrpavanje iz zgornjega dela Vogrščka v spodnji del Vogrščka in zagotovljen minimum vode, dogovorjen v sistemu," je povedal Anton Harej s kmetijskega ministrstva.

Od namakanja je popolnoma odvisnih deset večjih kmetij, kot je Čebronova, in še sto manjših.

"Še vedno velja, da bodo dela zaključena marca 2022 na samem zadrževalniku. Govorimo o samem zadrževalniku. Z marcem 2022 naj bi se začela takoj natekati voda, tako da bo vode za naslednje leto v zadrževalniku dovolj," je napovedal Harej.

Če ne bo vode iz zadrževalnika, letos Čebronove in druge vipavske zelenjave ne bo, ne bo ne bučk, paradižnika, fižola, paprike ne drugih plodovk.