Stanje pozno zvečer v Šenčurju. Foto: BoBo
Stanje pozno zvečer v Šenčurju. Foto: BoBo

Padavine so zvečer zajele severno Primorsko, med drugim Goriško in Bovško ter Gorenjsko in del osrednje Slovenije, pomikajo se severovzhodno, kažejo radarske slike.

Janez Polajnar opozarja, da bodo vodotoki hitro naraščali, predvsem jutri in v soboto. Foto: Zajem zaslona
Janez Polajnar opozarja, da bodo vodotoki hitro naraščali, predvsem jutri in v soboto. Foto: Zajem zaslona

Prva posredovanja

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so v številnih krajih morali posredovati gasilci. V Podpeci v občini Črna na Koroškem je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše, V Črni je Meža po 22. uri prestopila bregove. Na Mariborski cesti v Dravogradu meteorna voda ogroža stanovanjsko hišo.

Več prijav dogodkov zaradi neurja je uprava dobila med drugim še v Radovljici, na Jesenicah, v Preddvoru in Kranju, v Kamniku, Domžalah in Ljubljani, pa tudi v Kanalu, Idriji in Žireh. Po dozdajšnjih podatkih je bilo do zdaj najhuje v Radovljici, kjer je poplavilo več stanovanjskih objektov in šolo, je v Odmevih povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved.

Običajno smo poleti soočeni z izsušeno zemljino, z majhnimi pretoki rek, tudi sušnimi vodnatimi razmerami, v katerih padajo padavine poletnega tipa. Zdaj pa bodo padavine poletnega tipa padle na jesensko hidrološko situacijo. To nas skrbi.

Hidrolog Janez Polajnar, Arso

Padlo bo veliko dežja v kratkem času

Padavine bodo s premori trajale do sobote. V večjem delu Slovenije lahko pričakujemo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi od 150 do 200 v roku 36 ur, kar je primerljivo s celomesečno količino padavin. Veliko dežja pomeni naraščanje voda, kar se je po podatkih Arsa začelo že v petek zvečer v Posočju in na Gorenjskem.

"Žal je zadeva kar resna. V naslednjih dveh dneh bomo združili tako poletne padavine, ki so običajno intenzivne, silovite, z jesensko vodnatostjo rek. Težava je v tem, da imamo zaradi padavin, ki so bile v prejšnjih tednih, že močno namočena tla, zasičena so z vodo. Pretoki nekaterih rek v vzhodni Sloveniji so celo od trikrat do štirikrat večji od povprečnih pretokov v tem letnem času. Pričakujemo, da bodo te padavine, ki se nam obetajo, povzročile hiter porast vodotokov, zlasti v vzhodni Sloveniji, osrednji Sloveniji, pa tudi v južni Sloveniji," je v večernih Odmevih pojasnil hidrolog Janez Polajnar.

Nekatere parkirne hiše bodo odprte in brezplačne

Parkirne hiše v nakupovalnih središčih Aleja, Citypark (Ljubljana), Europark (Maribor) in Citycenter (Celje) bodo zaradi napovedanih neurij ponoči odprte in brezplačne. Europark bo odprt za prebivalce Maribora. V Alejo in Citypark bo avtomobile mogoče pripeljati najpozneje do polnoči in odpeljati od 6. ure.

Zato bodo reke danes ponoči, v petek čez dan in tudi v soboto močno narasle. In to ne le na območjih običajnih poplav, temveč tudi ponekod, kjer so poplave redke ali pa se niso še nikoli zgodile. Če namreč na majhnem področju pada dež dolgo in je teren močno razmočen, se lahko zgodi tudi to, opozarja hidrolog.

Ponoči bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Zaradi povečanega pretoka iz Avstrije in naraščanja pritokov v Sloveniji se lahko že zjutraj ob Dravi začnejo razlivanja na izpostavljenih območjih. V Avstriji so že začeli s predpraznjenjem enega od akumulacijskih jezer na reki Dravi, da bi pripravili prostor za morebitne silne padavine in preprečili silovite poplave, kot smo jim bili priča leta 2012.

Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Vlaki bodo najbrž zamujali

Slovenske železnice opozarjajo, da lahko napovedane vremenske razmere od danes popoldne do sobote zjutraj vplivajo tudi na razmere v železniškem prometu. Potnikom svetujejo, da spremljajo obvestila na www.sz.si in potniski.sz.si. Za zamude se potnikom opravičujejo in prosijo za razumevanje.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda, pričakuje Arso.

Stroka opozarja, naj bodo ljudje previdni. Glede na prehodno namočenost tal in zemljin lahko pričakujemo tudi zemeljske zdrse.

Poplavljanje morja

Danes (četrtek) okoli 23. ure in v petek okoli 12. ure se lahko morje razlije na najbolj izpostavljenih delih obale, v izrednem biltenu uprave za zaščito in reševanje navaja agencija.

Reke so že začele naraščati

Šestan: Sistem v pripravljenosti na ravni celotne države

Sorodna novica V prihodnosti se tornadi ne bodo pogosteje pojavljali in ne bodo močnejši

Vodja civilne zaščite Srečko Šestan je na prebivalce naslovil prošnjo, naj na 112 kličejo res le, če je nujno in je ogroženo življenje ali pa bo nastala res velika škoda. Med vremenskimi ujmami namreč kliče toliko ljudi, da "linije pregorijo", in morda s klicem zaradi centimetra vode v kleti preprečimo klic nekomu, ki je res smrtno ogrožen, je navedel primer. "Pokličite, ko ste ogroženi ali vidite, da bi lahko nastala velika škoda."

V pripravljenosti je celoten sistem v celotni državi, tudi z delom vojske, je še dodal in pojasnil, da "to ne pomeni še, da gremo na teren, temveč da se lahko hitro odzovemo, ko bo treba. Zaščitnih vreč, folije in drugega materiala imamo dovolj, tako da bomo lahko pomagali občinam, ki jim bo tega zmanjkalo. Prepričan sem, da se bomo odzvali ustrezno."

Imate fotografijo/posnetek naliva ali nevihte?

Kliknite na spodnjo pasico in nam pošljite vaše fotografije ali videoposnetke.

Sorodna novica Tornado v Ilirski Bistrici poškodoval 15 zgradb, škoda po neurju še ni znana

Opozorilo: Nevarnost plazov

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo od četrtka zvečer do vključno sobote zaradi napovedanih povečanih padavin in namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetujejo.

"Kjer so se že pojavili znaki plazenja, jih lahko ljudje prevlečejo s PVC-folijo in tako preprečijo nadaljnji vdor vode v razpoke," je na novinarski konferenci dejal geolog Jernej Jež.

Prihaja nova hladna fronta, ki prinaša močne nalive in veter. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Prihaja nova hladna fronta, ki prinaša močne nalive in veter. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Prizadetih 190 občin

Ta mesec se je zvrstilo že več neurij. Samo v zadnjem valu ujm med 17. in 25. julijem je bilo prizadetih 190 občin, predvsem so bili na udaru Črna na Koroškem, Vojnik, Šentjur in Čepovan, kjer odstranjevanje posledic še poteka. Julij je bil tako zlasti na severu države nadpovprečno namočen, ponekod je padla tudi dvakratna povprečna količina padavin, kažejo podatki Arsa.

Kampi ob rekah ne pričakujejo težav za goste

V kampu Menina ob Savinji so za STA pojasnili, da razmere spremljajo. Opozorila so sicer izdana tudi za njihovo regijo, a upajo, da hujšega ne bo. Nekaj gostov je sicer kamp zapustilo predčasno, medtem ko novi gostje rezervacij ne odpovedujejo. Posebnih ukrepov za zdaj niso izvedli, če bi se razmere zaostrile, pa bodo z osebjem najprej poskrbeli za takojšnje obveščanje gostov kampa.

Posebnih protipoplavnih ukrepov ne načrtujejo tudi v kampu Savinja, ki je od reke Savinje oddaljen od 150 do 200 metrov. Kot pravi lastnica kampa Ida Bitenc, se na območju kampa reka Savinja precej razširi, ima tudi precej izlivnega toka, "doslej tudi najhujše poplave niso prišle do našega kampa", je poudarila. Bolj kot poplav se bojijo vetra, ob čemer pa jim gre na roko tudi dejstvo, da je kamp novejši in da v njem še ni visokih dreves. Poudarila je še, da gostje v kampu redno spremljajo vremensko napoved, kar nekaj gostov, ki so imeli rezervacije do petka, pa se je odločilo, da ob napovedih intenzivnega deževja predčasno zapustijo kamp.

Optimistični so tudi v kampu Radenci ob Kolpi. Kot je namreč za STA povedala solastnica kampa Andreja Rade, tudi ob zadnjih, septembrskih razlivanjih reke ta ni ogrožala njihovih šotorov, ki so od reke umaknjeni približno 50 metrov, in hišic, ki so bliže vodi. Kot je dejala, sicer goste opozarjajo na napovedano deževje in pričakujejo, da bodo tudi sami ravnali odgovorno. V kampu imajo tudi nekaj pokritih oziroma zidanih površin, kamor se lahko gostje umaknejo ob morebitnem neurju. Tudi njihov kamp pa je nekaj gostov ob današnjih napovedih večdnevnega intenzivnega deževja zapustilo predčasno.

V Kampu Korita se naraščanja Soče ne bojijo, saj kamp leži nekoliko višje, v kanjonu Soče. "Deževati bi moralo nekaj dni, da bi imeli težave s poplavami," je za STA dejal lastnik kampa Peter Della Bianca. Bolj se bojijo vetra, ki je v preteklih dneh že podrl nekaj dreves. Ta so se k sreči podrla proti koritom, ne na kamp, je dejal. V primeru nevarnosti imajo dva skupna prostora, kamor se lahko obiskovalci zelo hitro zatečejo na varno, saj gre za majhen kamp in imajo malo gostov, je dodal. "Upamo, da ne bo tako hudo," je dejal.

Hidrolog Polajnar je v Odmevih opozoril, naj tisti, ki taborijo ob rekah, redno spremljajo stanje tako v naravi kot prek Arsovih merilnih postaj, da se lahko pravočasno umaknejo na varno. To še posebej velja za Kolpo, je dodal.