Vreme
(8)
Na avtocesti pri Radovljici se je v četrtek zjutraj zgodila prometna nesreča. Foto: Policija

Dodaj v

Policisti opozarjajo, da je vožnja zaradi trenutnih vremenskih razmer lahko zahtevna

V četrtek in petek bo še občasno snežilo
30. november 2017 ob 10:10,
zadnji poseg: 30. november 2017 ob 12:35
Kranj - MMC RTV SLO

Po nižinah v notranjosti Slovenije se še naprej izmenjujeta dež in sneg. V petek se bo še ohladilo, tako da bo v notranjosti Slovenije skoraj povsod snežilo.

Najvišje dnevne temperature bodo v četrtek od 0 do 4 °C, na Primorskem pa od 6 do 9 °C, napovedujejo na Agenciji za okolje RS.

V petek bo na Primorskem sprva delno jasno, čez dan se bo pooblačilo. Pihala bo šibka burja, ki se bo proti večeru krepila. V drugih krajih bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno naletaval sneg. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2 °C, na severozahodu okoli -7 °C, ob morju 4 °C, najvišje dnevne od -3 do 2 °C, na Primorskem od 4 do 9 °C.

Zahtevne vozne razmere
PU Kranj je sporočila, da so gorenjski policisti v sredo obravnavali več prometnih nesreč, ki so bile povezane z voznimi razmerami in predvsem neprilagojeno hitrostjo vožnje.

V jutranjem času so se zgodile tri prometne nesreče, dve zaradi neprilagojene hitrosti vožnje in ena zaradi nepravilne strani vožnje. Nato so policisti opoldne obravnavali dve prometni nesreči, popoldne pa še šest, od tega štiri zaradi neprilagojene hitrosti in eno zaradi nepravilne strani vožnje. Pozno zvečer pa se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodila še ena prometna nesreča. Večinoma je šlo za nesreče z gmotno škodo in lažjimi poškodbami.

Snega je na gorenjskih cestah več kot včeraj, saj še vedno izdatno sneži, vožnja pa je zaradi aktualnih razmer zelo zahtevna. Zjutraj so bili policisti obveščeni o dveh prometnih nesrečah.

Vozniki naj bodo previdni
Policisti zato opozarjajo na prilagojeno hitrost vožnje, ustrezno varnostno razdaljo in pravilno uporabo vozne površine. Vozniki pa naj se izogibajo prehitevanjem, računajo naj na daljši čas vožnje in naj spremljajo aktualne prometne informacije.

Brez ustrezno opremljenega vozila naj se vozniki ne odpravijo na cesto, kar velja tudi za tiste, ki niso prepričani o svoji sposobnosti za vožnjo v trenutnih razmerah.

Težave na primorski avtocesti
Sneženje povzroča precejšnje težave tudi na primorski avtocesti, kjer je zaradi poledice promet oviran med Uncem in Senožečami. Zgodili sta se tudi dve prometni nesreči, tako da je bila avtocesta med Postojno in Razdrtim zaprta.

Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, je zaradi neprilagojene hitrosti voznim razmeram pri počivališču Studenec zdrsnilo tovorno vozilo. Nato ga je začelo zanašati, trčilo je v odbojno ograjo in obstalo čez vse tri pasove.

Zaradi prometne nesreče je promet oviran tudi med Gabrkom in Senožečami proti Ljubljani, poleg tega pred priključkom Vrhnika proti Kopru iz prometa izločajo tovorna vozila.

Zaradi snega je za priklopnike in polpriklopnike prepovedan promet na cesti Col-Črni Vrh-Godovič. Prelaz Vršič je zaprt, medtem ko so na prelazih Jezersko in Ljubelj obvezne verige. Na drugih prelazih zaradi snega na vozišču prometnoinformacijski center voznikom priporoča uporabo verig.

Na Prometnoinformacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da se ponekod po Sloveniji sneg oprijema cestišč. Voznikom priporočajo previdno vožnjo in naj se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme. Ponekod so na cestah plužne in posipne skupine, ki upočasnjujejo promet.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Skippy
# 30.11.2017 ob 13:31
Logično, da je manj sposobnih, saj pravzaprav več nihče ne vozi v zimskih razmerah, ker hočejo imeti takoj spluženo in nimajo kje dobiti izkušenj. Teh par cm snega na vozišču pač niso zimske razmere ...
carlespuyol
# 30.11.2017 ob 11:33
v Sloveniji je z vsakoletno generacijo prejemnikov vozniških dovoljenj, več nesposobnih za na cesto
dharma
# 30.11.2017 ob 14:57
Sploh ni zahtevna, samo prilagoditi jo je treba - torej bolj počasi pa bo.
HOR
# 01.12.2017 ob 09:36
Letos sneži tudi na začetku decembra....
tureavanture
# 30.11.2017 ob 12:14
Inkasanti opozarjajo, da jim ne bi bilo treba hodit ven iz avta v takem vremenu.
Število policijskih kontrol se je v dveh tednih zmanjšalo za 80%.
Oh, da bi bil sneg in dež celo leto.
HOR
# 30.11.2017 ob 11:30
Včeraj so tu mnogi dvomili, da bo danes snežilo...
Skratka v SLO letos konec novembra sneži tudi do nižin...
matedolenc
# 30.11.2017 ob 11:39
Očitno nekdo ni opravil dela. Kdo? V 4.členu Zakona o pravilih cestnega prometa med drugim tudi piše: Udeleženec cestnega prometa sme pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o pravilih cestnega prometa, voznikih, motornih vozilih ter s predpisi o cestah.
miki331
# 30.11.2017 ob 11:39
carlespuyol
v Sloveniji je z vsakoletno generacijo prejemnikov vozniških dovoljenj, več nesposobnih za na cesto


Moje izkušnje kažejo, da so najbolj problematični izredno stari vozniki, ti so v svojih 40 letih dobili vozniško za 50 let! To je čisti nesmisel.
Kazalo