V vročih dnevih ne pozabite na dovolj tekočine za domače živali. Foto: BoBo
V vročih dnevih ne pozabite na dovolj tekočine za domače živali. Foto: BoBo
Nevihta, Škofja Loka
V petek so možne nevihte s točo. Foto: R.E.
Vročinski val

V preteklih dneh se je vročina samo stopnjevala. V torek popoldne so v skoraj vseh slovenskih mestih namerili od 30 do 34 stopinj Celzija, kar je za ta čas previsoka temperatura.

Junijski vročinski rekord, ki je znašal 35,6 stopinje Celzija, je bil izmerjen v Ljubljani 11. junija 2003, v Novi Gorici pa 12. junija 2003 (37 stopinj Celzija). Prav lahko se zgodi, da bo letos na las podobno.

Dežurni prognostik na Arsu, Uroš Strajnar napoveduje nad 35 stopinj Celzija, s čimer naj bi junijski toplotni val dosegel vrhunec. Toplotna obremenitev bo do večera zelo velika.

Ohladitev s četrtkom
V četrtek dopoldne bo vreme še jasno in tudi toplo bo, saj bo živo srebro preseglo 30 stopinj Celzija, kar naj bi prineslo še popoldanske vročinske nevihte. "Te nevihte bodo postopno osvežile ozračje," je pojasnil Strajnar.

V petek možnost toče
Osvežene razmere se bodo nadaljevale v petek, takratnih 27 stopinj je za ta čas bolj značilnih za ta čas. Le na Primorskem bo več kot 30 stopinj. Po vsej državi bodo možne nevihte s točo.

Konec tedna še hladnejši
"Predvsem nedelja bo bolj oblačna in ponekod bo dež. V soboto bo dopoldne najverjetneje še sonce, popoldne pa krajevne nevihte," je napovedal Strajnar. V soboto pričakuje do 25, v nedeljo pa samo 20 stopinj Celzija.

Izjemno topla pomlad
Arso je postregel še z nekaj statističnimi podatki. Denimo s tem, da je bila letošnja pomlad v Ljubljani s povprečno temperaturo 12,9 stopinje druga najtoplejša v v več kot stoletju. "Kriva" sta predvsem pretopla marec in april, maj pa je bil dokaj povprečen.

Količina padavin je bila preteklo pomlad v Ljubljani z 227 litri na kvadratni meter nekoliko pod povprečjem, sonce pa je sijalo 580 ur, kar je več od dolgoletnega povprečja.

Vročinski valovi se pri nas junija pojavijo vsaj vsako drugo leto, a po navadi v drugi polovici meseca. Nazadnje smo v prvi polovici junija imeli podobno izrazit vročinski val kot letos v juniju 2003. Takrat se je vročina nadaljevala tudi v drugi polovici meseca, letos pa se predvidoma ne bo.

Vročinski val