V petek bomo našteli že 15. julijski dan, ko bodo temperature presegle 30 stopinj Celzija. Foto: EPA
V petek bomo našteli že 15. julijski dan, ko bodo temperature presegle 30 stopinj Celzija. Foto: EPA
Termometer
Prihodnji teden bo izrazito hladneje.
Morje
Po zadnji ohladitvi se je slovensko morje ohladilo za več kot 10 stopinj Celzija. Foto: EPA

Danes in jutri se bodo torej temperature dvignile do največ 35 stopinj Celzija, vročina pa ne bo tako obremenjujoča za počutje, kot je bila prejšnji teden, je za MMC pojasnil Brane Gregorčič z Agencije za okolje RS. Vlažnost zraka namreč po njegovih besedah ne bo tako visoka, kot je bila pred zadnjo osvežitvijo - če je temperatura rosišča pretekli teden znašala okoli 20 stopinj, zdaj dosega okoli 17.

KAKO VISOKA VLAGA V ZRAKU VPLIVA NA POČUTJE?
Zaradi soparnosti človekovo telo težje odvaja pot, kar pomeni, da se telo težje hladi. Če je zrak suh, niti ne vemo, da se potimo, če je vlažen, pa se pot nabira na koži, ki je zato vlažna, počutje pa neprijetno.
Vir: Brane Gregorčič za MMC


Spet se segreva tudi morje
Potem ko je temperatura morja po sobotni osvežitvi v ponedeljek zaradi burje padla celo na 17 stopinj Celzija, se voda v Slovenskem primorju zdaj znova segreva in znaša 24 stopinj Celzija. Burja se je namreč umirila, morje pa spet pridobiva toploto tudi zaradi močnega sonca.

KAKO JE MOGOČE, DA SE MORJE TAKO HITRO OHLADI?
Po zadnji ohladitvi se je morje ohladilo za več kot 10 stopinj Celzija. Do takšnega padca temperature je prišlo zaradi burje, ki je odpihnila površinski sloj vode, debel od dva do tri metre. Iz globin je nato na površje prodrla hladna voda.
Vir: Brane Gregorčič za MMC


Kot omenjeno, Slovenijo v noči na soboto čakajo ohladitve, ki bodo trajale vse do sredine naslednjega tedna. Termometri bodo kazali med 20 in 25 stopinj Celzija. Precej bolj sveža bodo tudi jutra, saj bo temperatura, denimo, v Ljubljani lahko nižja od 15 stopinj Celzija, je napovedal naš sogovornik.

OBETI
V noči na soboto bodo plohe in nevihte zajele večji del Slovenije. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, sprva tudi nevihtami. Ohladilo se bo. V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem popoldne bo nastala kakšna ploha.
Vir: Arso

V petek že 15. dan z nad 30 stopinjami Celzija
Vremenoslovec je za našo spletno stran podal še nekaj statističnih podatkov o mesecu juliju v zadnjih letih. Kot je dejal, je bilo v zadnjih stotih letih julija v povprečju 5,5 dneva s temperaturo nad 30 stopinj Celzija, medtem ko bomo v letošnjem juliju v petek našteli že 15. tako vroč dan, kar pomeni, da bo dolgoletno povprečje močno preseženo. V tem smislu sicer zelo izstopa leto 2006, ko je bilo v Sloveniji kar 18 dni, ko se je živo srebro povzpelo nad 30 stopinj Celzija.