Analize so sicer opravili tudi v drugič porečjih, ki so bila poplavljena, a rezultati še niso znani. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Analize so sicer opravili tudi v drugič porečjih, ki so bila poplavljena, a rezultati še niso znani. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Odsek za znanosti o okolju na Inštitutu Jožef Stefan je v okviru ekološkega laboratorija civilne zaščite izvedel vzorčenje mulja in naplavin, ki jih je reka Meža pustila med Črno na Koroškem in Dravogradom.

Izsledki analiz vzorcev usedlin oziroma mulja v zgornji Mežiški dolini kažejo na visoke vrednosti svinca, kadmija in cinka.

"Vzorčenje je potekalo 12. avgusta. Kolegi so šli na teren skupaj z Arsom, ocenili so stanje in zbrali točke. Šlo je za naplavine in kupe že očiščenega oziroma umaknjenega mulja in naplavin. Vzorčili smo od Dravograda gorvodno vse do Črne na Koroškem. Vsega skupaj je bilo 11 vzorcev naplavin, v njih smo določili celotne koncentracije potencialno strupenih elementov," je na novinarski konferenci pojasnila Tea Zuliani z Inštituta Jožef Stefan. Opozorila je na elemente, ki so pomembni za Mežiško dolino – cink, kadmij in svinec. "Vemo, da je Mežiška dolina zaradi rudarjenja in drugih dejavnosti obremenjena s temi elementi," je povedala Tea Zuliani in opozorila, da so izmerjene vrednosti vseh elementov na vseh vzorčnih mestih presegle še vzdržno mejo. Dodala je, da so rezultati sicer pričakovani, "ker poznamo zgodovino Mežiške doline in kaj se vse v njej dogaja".

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Vpliv več stoletij delovanja industrije

Vrednosti svinca so v vseh vzorcih kritične, je poudarila Janja Turšič z agencije za okolje (Arso). Opozorila je, da je treba izide primerjati s preteklimi vzorci. Tudi pretekla vzorčenja so namreč pokazala obremenjenost s tremi omenjenimi onesnaževali, pa tudi presežene kritične vrednosti svinca. Zgornja Mežiška dolina je več kot 300 let imela rudarsko, metalurško, topilsko in drugo industrijo, kar je pustilo posledice na okolju, tako v sedimentu Meže kot na območjih ob reki. Arso sklepa, da je bil med poplavami premeščen material od gorvodnih proti dolvodnim legam. Tla ob reki Meži imajo namreč zelo podobne koncentracije teh kovin kot vzorci mulja, ki so ga odvzeli po poplavah v začetku avgusta, je še pojasnila Turšičeva,

Kot je dejal Ivan Eržen iz NIJZ-ja, rezultati niso presenečenje. "Pred več kot 20 leti smo opravili raziskavo o vplivu okolja na zdravje prebivalstva in takrat smo ugotovili, da je ta vpliv znaten, še posebej pri malih otrocih, ki so zelo občutljivi iz več razlogov. /.../ Takrat smo ugotovili res dramatične razmere. Vsebnost svinca je bila pri skoraj 80 odstotkih otrok, ki so bili vključeni v to raziskavo, presežena in v nekaterih primerih tudi zelo visoka."

Sprejet je bil program sanacije zgornje Mežiške doline, ki je zelo obsežen, saj posega tako na področje zmanjševanja izpostavljenosti prebivalstva kot na področje zmanjševanja vsebnosti vnosa svinca v telo pri otrocih in tudi pri drugih prebivalcih. "V 15 letih, kolikor je program trajal, smo dosegli bistveno izboljšanje. Vpliv na zdravje otrok se je drastično zmanjšal, zato menimo, da je tak pristop treba ubrati tudi v prihodnje. Žal je Meža ob tej poplavi veliko teh ukrepov odnesla in prišlo je do razkritja teh površin, ki so bile v teh letih zatravljene ali pa asfaltirane, postopek prašenja pa je bil zmanjšan," je dejal Eržen.

Grozi še okoljska katastrofa?

Eržen opozarja na nujnost umivanja in ustrezne zaščite

Ivan Eržen. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Ivan Eržen. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Dodal je, da dejavnosti že potekajo, da bi tak program nadaljevali v okviru sanacije razmer po poplavi. Pričakujejo, da bodo prebivalci sčasoma bistveno manj ogroženi, kot so v tem trenutku. "Glede na to, da smo pričakovali take razmere, smo takoj, ko se je poplava pojavila, oziroma takoj, ko so se začele aktivnosti na terenu, prebivalce opozorili na to, kako pomembno je, da ko prihajajo v stik z muljem, da se temeljito zaščitijo, potem ko so opravili to delo, pa si roke umivajo. Posebej smo izpostavili problematiko prašenja, kajti nekaj je, kar je tisto, kar je v tleh in kar najdemo ob rekah, drugo je pa tisto, kar ljudje in še posebej otroci vdihavajo. Zato je zelo pomembno, da se takim prašnim delcem čim bolj izogibamo, je opozoril." Ljudem so svetovali, naj zapirajo okna, naj se poskušajo zaščititi pred prahom.

Eržen je glede vplivov in ravnanja povedal, da se je v vseh teh 15 letih veliko dogajalo in da so pripravili navodila za prebivalce in jim svetovali, kako naj ravnajo, tako da jih po njegovih besedah tisti, ki so iz Mežice in Črne, dobro poznajo.

Vsa navodila so vnovič objavili na spletni strani – kako se lahko prebivalci samozaščitno obnašajo, da preprečijo pretirani vnos svinca v telo, tj. z osebno higieno in čiščenjem prostorov. Kar zadeva stik z muljem, predvidevajo, da se ljudje ne bodo zadrževali ob reki in šarili po mulju. Zelo pomembno je, da otroci nimajo stika z muljem, je dejal.

Preveč kovin tudi tam, kjer jih prej ni bilo toliko

Eržen je še pojasnil, da podatki o raziskavi tal v preteklosti kažejo, da je bila vsebnost težkih kovin podobna, kot je v tem mulju. Kar je novo, je mogoče to, da se je razširilo še na tisto območje, na katerem prej tega ni bilo toliko, ker analize niso potekale dolvodno, vsaj ne v takem obsegu, tako da ogroženosti zdravja zato, ker so tla obremenjena s svincem, ni. Obstaja samo v primeru, če to, kar je v tleh, na neki način zanesemo v telo, je dejal.

Nujna je zaščitna oprema. Foto: BoBo
Nujna je zaščitna oprema. Foto: BoBo

Tudi Tanja Bolte, generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je potrdila, da dejavnosti glede novega programa ukrepov za izvedbo sanacije v zgornji Mežiški dolini v sodelovanju z NIJZ-jem in ministrstvom za zdravje že potekajo. Dodala je, da bodo glede na rezultate ukrepe verjetno izvajali tudi dolvodno. "Prvi program je zajemal Mežico, Črno in Žerjav. Glede na analize bo verjetno treba vključiti tudi vse druge občine," je pojasnila.

Sorodna novica Proizvodnja v KLS-ju Ljubno še vedno stoji, zaradi tega Volkswagen ustavil tovarno na Portugalskem

Napovedala je, da bo natančna analiza stanja opravljena po tem, ko se bo to območje po poplavah dokončno očistilo. "V skladu z rezultati se bodo pripravili vsi ukrepi, ki jih bo financirala država," je sporočila. Poudarila je, da so skušali na direktoratu za okolje občine in prebivalce ves čas opozarjati in ozaveščati, kako naj ravnajo s poplavljenimi predmeti in odpadki, da bi bila nevarnost za vdihavanje škodljivih snovi in dodatno onesnaženje čim manjša.

Da je Meža s tem, ko je poplavila, odkrila tudi plastična ohišja akumulatorjev, je pojasnila glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in energijo Mirana Omerzu. Okoljski inšpektorji so zato uvedli postopek v podjetju Tab, kjer so pojasnili, da gre za akumulatorska ohišja, ki so bila v proizvodnji okoli leta 1980 za tujega naročnika, ker kakovostno niso bila ustrezna, pa so jih zavrgli. Po zaključku ugotovitvenega postopka bodo sprejeli ukrepe v okviru veljavne zakonodaje, je še dodala.

Poplave povzročile veliko onesnaženje okolja

Objava Prevaljčana se je hitro razširila

Občan Prevalj je na družbenem omrežju Facebook objavil izsledke analize tal po odstranitvi mulja z območja na naslovu Ob Meži, ki jih je sam naročil pri podjetju Envit. Iz objavljenega dokumenta je razvidno, da so v vseh poslanih vzorcih močno presežene kritične vrednosti svinca in cinka, kot jih določa področna uredba, medtem ko vsebnosti kadmija presegajo t. i. opozorilno vrednost.

Prevalje. Foto: BoBo
Prevalje. Foto: BoBo

Župan občine Prevalje Matic Tasič je dopoldne dejal, da čakajo še na uradne podatke in nadaljnja navodila stroke, kaj narediti z zemljino in na kakšen način. "To smo pričakovali, hočemo imeti še uradne podatke, na podlagi teh podatkov bomo reagirali," je pojasnil.

Doslej so med intervencijami s poplavljenih območij odstranjevali samo mulj, ki so ga deponirali na območju Poljane, kjer so zdaj naložene ogromne količine mulja. Zagotovo pa bo, tako Tasič, na poplavljenih območjih treba odstraniti tudi del zemljine, ampak je treba počakati na natančna navodila, je še dejal Tasič.