Matevž Lenarčič se tretjič podaja okoli sveta. Foto: BoBo
Matevž Lenarčič se tretjič podaja okoli sveta. Foto: BoBo
Matevž Lenarčič
Matevž Lenarčič se tretjič podaja okoli sveta. Foto: BoBo/Borut Živulović
Lenarčič bo že tretjič poletel okoli sveta

Za 42.000 kilometrov dolgo pot bo Lenarčič potreboval približno mesec dni. Na njej načrtuje 13 postankov, najdaljši polet, ki ga bo opravil, pa bo trajal približno 19 ur.

Na pot, s katero želijo pridobiti čim več podatkov o svetovnem onesnaževalcu - črnem ogljiku, se bo odpravil v ponedeljek zjutraj s portoroškega letališča, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Misija poskuša na drugačen, do okolja prijazen in energetsko varčen način osvetliti težave onesnaženosti zraka in s tem povezanih podnebnih sprememb. Cilj tokratne misije je pridobiti čim več podatkov o koncentraciji, izviru in poreklu črnega ogljika vzdolž celotne poti. Črni ogljik je sicer drugi najpomembnejši povzročitelj podnebnih sprememb.

Projekt GreenLight WorldFlight
GreenLight WorldFlight je del programa, v okviru katerega je Lenarčič leta 2012 že opravil prvo pot okoli sveta, leta 2013 pa še polet na severni tečaj. S projektoma so dokazali, da kombinacija razvojne dejavnosti in ultralahkega letala prinaša novo paradigmo za merjenje črnega ogljika na decentraliziran, preprost in razmeroma poceni način.

Posebnost misije je tudi v tem, da bo merjenje potekalo na višini treh kilometrov, kjer meritve doslej še niso bile opravljene. Zbrane podatke bodo uporabili za znanstveno raziskavo, s katero želijo člani misije opozoriti na vlogo črnega ogljika kot svetovnega onesnaževalca.

Zasnovati želijo program regionalnih in svetovnih meritev na območjih, ki so z vidika črnega ogljika najbolj problematična, to so Arktika, Sredozemsko morje, Indija, Himalaja, Tibet, pa tudi Kitajska in Rusija.

Lenarčič bo že tretjič poletel okoli sveta