Pred ognjem na Gran Canarii se je moralo umakniti več kot tisoč ljudi. Foto: AP
Pred ognjem na Gran Canarii se je moralo umakniti več kot tisoč ljudi. Foto: AP

Požar na enem izmed otokov, ki sestavljajo Kanarske otoke, je uničil najmanj tisoč hektarjev ozemlja. Izbruhnil je v soboto. V nedeljo je policija aretirala 55-letnega moškega, za katerega sumijo, da je zanetil požar, ko je uporabljal opremo za varjenje.

Požar za zdaj ni uničil domov. Najhuje je v okolici kraja Artenara na zahodni obali.

Gasilci pa se s požari borijo tudi v Grčiji, od koder prav tako poročajo o evakuacijah turistov, predvsem z otoka Elafonisos, ki leži južno od Peloponeza. Več kot 150 gasilcem pa je uspelo pogasiti požar ob vznožju gore Hymettos v bližini Aten.

Najmanj dve hiši sta pogoreli do tal, o poškodovanih ni poročil, saj je policija preventivno hitro evakuirala območje in zaprla ceste.

Požar v bližini Aten. Foto: AP
Požar v bližini Aten. Foto: AP

Za večji del južne Grčije, ki naj bi ga zajel vročinski val s temperaturami do 40 stopinj Celzija, velja rdeči alarm za gozdne požare. V zadnjih 24 urah so grški gasilci pogasili kar 60 požarov.

Julija lani je nedaleč od Aten v hudem požaru umrlo več kot sto ljudi. Od takrat naprej oblasti prebivalce še bolj jasno opozarjajo o točnih lokacijah požarov, civilna zaščita jih pred morebitno nevarnostjo obvešča tudi prek SMS-sporočil.

Evropa se sooča z vročino in požari