Židan je napovedal nove projekte v Pomurju. Foto: BoBo
Židan je napovedal nove projekte v Pomurju. Foto: BoBo
Koruza, suša
Še v petek so na ministrstvu ocenili, da bo suša pobrala vsaj polovico pridelka koruze, najbrž pa še več. Foto: MMC RTV SLO
Milijoni za namakanje še čakajo
Vroči dnevi še ne bodo ponehali
Najtopleje bo na zahodu države

Suša je najhujša prav v Pomurju in na Štajerskem, največjo škodo pa je povzročila na koruzi, travinju, bučah in krompirju, je za MMC poročal dopisnik TV Slovenija Bojan Peček.

Škoda bo po prvih ocenah na poljščinah in trajnih nasadih presegla tri promile proračuna, kar pomeni, da bo razglašena naravna nesreča. Na najbolj prodnatih tleh, kjer je bila huda suša že lani, pridelka praktično ne bo, in s tem tudi ne krme za živino.

Suše se ponavljajo, škoda se veča
Posledice suše si v Pomurju ogleduje tudi minister za okolje in kmetijstvo Dejan Židan. Po poročanju Pečka so predstavniki kmetijsko-gozdarskih zavodov Maribor, Ptuj in Murska Sobota Židana opozorili, da se suše ponavljajo in povzročajo vedno večjo škodo.
Po poročanju STA-ja so ugotovili, da v razmerah, kot so zdaj, tudi tehnološka navodila, namenjena vsaj delni ublažitvi vpliva suše, vključno z namakanjem, ne pomagajo. Zato predlagajo, da bi ravninski del Prekmurja in nekatere druge predele v severovzhodni Sloveniji, kjer so najbolj sipka tla, uvrstili med kmetijska območja z omejenimi dejavniki, je še poročal RTV-jev dopisnik.

Ker vremenoslovci napovedujejo izjemno vroče in suho vreme še vsaj nekaj dni, se utegne škoda še povečati. Koruza je namreč po besedah direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Murski Soboti Franca Režonje prizadeta na 40 odstotkih površin od 20- do 50-odstotno, krompir na polovici zemljišč prav tako od 20- do 50-odstotno, buče na polovici njiv od 50- do 70-odstotno, travinje na polovici njiv pa celo od 50- do 90-odstotno.
Škoda je precejšnja tudi že na vinski trti in intenzivnih sadovnjakih, saj jih je prizadetih okoli petina, pri zelenjavi na prostem pa je suša opravila svoje kar na 80 odstotkih površin.
Pomoč kmalu
"Škoda je in takrat država, ki ji pridelava hrane nekaj pomeni, pomaga z državno intervencijo. Škoda iz lanskega leta je bila hitreje izplačana, kot je bilo mišljeno, za pomoč vlade, sprejeto aprila v višini 5,6 milijona evrov, bo ta mesec dobilo odločbe okoli 5.000 kmetij, izplačilo pa naslednji mesec," je po srečanju povedal Židan.
Po ministrovih besedah so letos aktivirali tudi ukrep predčasne akontacije neposrednih plačil, ki bodo lahko na polovici oktobra. Obenem pričakuje, da bodo vsi župani občin, kjer je škoda, to prijavili, da uprava za zaščito pred nesrečami sproži postopke popisovanja, na podlagi katerega bo mogoče pripraviti sanacijski program na ravni države. To bi na ministrstvu lahko storili na začetku prihodnjega leta.

Židan je opozoril tudi, da je denar, namenjen namakanju, še vedno neizrabljen. Od lani razpisanih 10 milijonov evrov je podeljenih le 4,5 milijona evrov. Kot naslednji veliki projekt v Pomurju je za leta od 2014 do 2020 napovedal oskrbo z vodo za namakanje kmetijskih zemljišč. Največ bi jih lahko namakali iz Mure, okoli 6.500 hektarjev, nekaj pa še iz točkovnih izvirov.

Suša tudi na Obali
Poleg Pomurja je suša najbolj prizadela tudi Obalo. Kot je v petek na tiskovni konferenci dejala državna sekretarka na ministrstvu Tanja Strniška, bo škoda na koruzi več kot 50-odstotna in ponekod še večja, na travinju pa tretjinska. Posledice se počasi kažejo tudi v sadovnjakih in vinogradih.

Milijoni za namakanje še čakajo
Vroči dnevi še ne bodo ponehali
Najtopleje bo na zahodu države