Zaradi upada populacije na ministrstvu za šolstvo računajo, da bo prostih mest v srednjih šolah vseeno več, čeprav so jih razpisali manj. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi upada populacije na ministrstvu za šolstvo računajo, da bo prostih mest v srednjih šolah vseeno več, čeprav so jih razpisali manj. Foto: MMC RTV SLO
Dijaki
Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 23. marca, nakar bo ministrstvo do 2. aprila na svojih spletnih straneh objavilo stanje prijav. Foto: MMC RTV SLO

Izšel je razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2010/11. Na srednjih šolah bo 25.423 razpisnih mest, je dejal direktor direktorata za srednje šolstvo Vinko Logaj. Pričakujejo, da se bo v prihodnjem letu v srednje šole vpisovalo skupaj 18.420 učencev oziroma 588 manj kot leto prej.

Glede na gibanja iz preteklih let na ministrstvu za šolstvo in šport pričakujejo približno enako število omejitev vpisa, tako da bi moralo biti na vseh stopnjah izobraževanja dovolj prostora za vse učence.

Celoten razpis je objavljen tudi na spletnih straneh ministrstva za šolstvo.

Največ mest v tehničnih programih
V programih nižjega poklicnega izobraževanje je tako razpisanih 672 mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6.862, v programih srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja 9.320, v programih splošnih gimnazij 6.657 (od tega v zasebnih šolah 511) ter v programih strokovnih gimnazij 1.912 mest.

Za izobraževanje po končani srednji poklicni šoli bo na voljo 3.054 vpisnih mest v programih poklicno-tehniškega izobraževanja, za programe poklicnega tečaja je razpisanih 764 mest, za maturitetni tečaj pa 1.162 v javnih in 76 v zasebnih šolah.

Za šole s preizkusi je vpis do 18. 2.
Če je za vpis na srednjo ali poklicno šolo iziroma gimnazijo potrebno izpolnjevati še posebne vpisne pogoje ali opraviti preizkus, morajo kandidati prijavo oddati do do 18. februarja, preizkuse pa bodo šole opravljale med 1. in 6. marcem. Šole bodo kandidatom izdale potrdila o opravljenih preizkusih do 15. marca.

Prijave srednjim šolam do 23. 3.
Srednje šole bodo sicer sprejemale prijave za vpis do 23. marca, nato bo ministrstvo do 2. aprila na svojih spletnih straneh objavilo stanje prijav. Učenci bodo lahko svoje prijave prenesli do 14. aprila. Po tem roku šole praviloma ne bodo več sprejemale prenesenih prijav, dokler ne bo končan postopek za izbiro kandidatov na šolah, kjer bo vpis omejen, torej do 24. junija. Prijavljeni kandidati morajo izbranim šolam posredovati dokazila o izpolnjevanju vpisnih pogojev do 18. junija.

Drugi krog do 22. junija
Kandidati, ki v prvem izboru ne bi bili izbrani, bodo lahko svoje želje v drugem krogu do 22. junija oddali na šoli, na kateri so prijavljeni. O razvrstitvi bodo obveščeni 24. junija, vpis na šolo pa bo do 29. junija. Če bodo šole še imele prostor, se bo na prosta mesta mogoče vpisati še med 30. junijem in 21. julijem.

Za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja se kandidati lahko prijavijo do 2. junija, prenos prijave pa bo mogoč do 23. junija. Rok za vpis v programe maturitetnih tečajev pa je 10. september.