Nadzorniki RTV Slovenija so opozarjali, da so očitane nepravilnosti nastale pod nadzorom njihovih predhodnikov, a poslanci so kljub vsemu podprli njihovo razrešitev. Foto: BoBo
Nadzorniki RTV Slovenija so opozarjali, da so očitane nepravilnosti nastale pod nadzorom njihovih predhodnikov, a poslanci so kljub vsemu podprli njihovo razrešitev. Foto: BoBo
RTV SLO: Nadzorniki razrešeni

Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber je predsednika državnega zbora Gregorja Viranta še pred glasovanjem vprašal, ali bo spoštoval zakonito delovanje državnega zbora, s tem da ne bodo odločali o razrešitvi nadzornikov RTVS. Spomnil je na oceno zakonodajno-pravne službe, da bi bilo prenehanje mandata nadzornikov na način, kot ga predlaga mandatno-volilna komisija, v nasprotju z zakonodajo in ustavo.

Veber je zato prepričan, da je bilo že samo glasovanje na mandatno-volilni komisiji nezakonito, zato je tudi razrešitev po njegovih besedah nezakonita, Virant pa ima možnost in dolžnost "preprečiti to nezakonitost".

Gregor Virant pa je odgovoril, da nima nobene poslovniške podlage, da te točke ne bi uvrstil na dnevni red, če pa bi to storil, bi "uzurpiral svoje pristojnosti". Veber je odgovoril, da bo poslanska skupina SD-ja v primeru, "če ne bo zagotovil zakonitosti glasovanja", Viranta pozvala k odstopu z mesta predsednika državnega zbora. Tudi Maša Kociper iz Pozitivne Slovenije je Viranta pozvala, "da ustrezno reagira in zaščiti integriteto te institucije".

Virant je po končani seji sicer povedal, da je glasoval proti predlogu razrešitve.

Odprto pismo ni pomagalo
Nadzorniki RTV Slovenija so sicer predtem v odprtem pismu obvestili poslanke in poslance, da ni nobenih zakonskih podlag za predlagano razrešitev petih nadzornikov nacionalne televizije.

"Povsem zunaj dvoma je, da ni zakonske podlage za predlagano razrešitev petih članov Nadzornega sveta javnega zavoda RTV Slovenija na seji Državnega zbora. Sklep Upravnega sodišča, ki je nedavno zavrgel tožbe razrešenih nadzornikov, ne govori o zakonitosti ali nezakonitosti razrešitve, izhaja namreč iz pomanjkanja procesnih predpostavk in ne iz vsebine spora," je zapisano v odprtem pismu, pod katerim je podpisan predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Lenart Šetinc.

"Nadzorni svet vas želi s tem odprtim pismom seznaniti z dejstvi, ki dokazujejo, da ni nobenih vsebinskih razlogov za predlagano razrešitev. Svoje delo opravljamo skrbno in v skladu z zakoni in statutom RTV Slovenija," so še zapisali nadzorniki javnega zavoda RTV Slovenija.

Poslancem državnega zbora so v odprtem pismu med drugim obrazložili, da trditve, da naj bi nadzorniki posvečali premalo pozornosti poslovanju RTV-ja, ne držijo. Prav tako tudi zavračajo očitke o netransparentni porabi sredstev, pridobljenih s prodajo delnic Eutelsat in državnih obveznic.

"Revizijsko poročilo Računskega sodišča, ki ga je javni zavod prejel konec avgusta 2012, se nanaša na poslovanje v letih 2009 in 2010 in se v pretežni meri nanaša na obdobje prejšnjega mandata in izključno na nepravilnosti, za katere je odgovorno prejšnje vodstvo in prejšnji sestav nadzornega sveta," pravijo nadzorniki RTV-ja in poslance DZ-ja tako opozarjajo, da so očitane nepravilnosti pravzaprav nastale v nekem drugem času pod drugim vodstvom in drugimi nadzorniki.

RTV SLO: Nadzorniki razrešeni