Tudi prostori varuha človekovih pravic so varna točka, hkrati pa imajo poseben oddelek, ki skrbi za vse ranljive skupine. Foto: Unicef
Tudi prostori varuha človekovih pravic so varna točka, hkrati pa imajo poseben oddelek, ki skrbi za vse ranljive skupine. Foto: Unicef
Varne točke za otroke
Takšen znak označuje prostore, kjer je na voljo takojšnja pomoč za ogrožene otroke. Foto: Unicef

Unicef Slovenija želi ob začetku šolskega leta spomniti otroke, da se lahko v stiski vse leto zatečejo po pomoč v Unicefove varne točke - to so javni prostori, kot so lekarne in knjižnice, ki so označeni s posebno nalepko (modra hišica).

"Vsi otroci imajo pravico, da živijo v varnem okolju, brez nasilja in z občutkom, da lahko v stiski poiščejo pomoč. V Unicefu verjamemo, da mora biti vsak otrok zaščiten pred zlorabo," je poudaril izvršni direktor Unicefa Slovenija Tomaž Bergoč in pozval otroke, da brez strahu spregovorijo o svojih težavah bodisi staršem, prijateljem, v šoli bodisi v varnih točkah.

S 1. oktobrom bo zaživela še posebna spletna stran, ki bo omogočala prikaz tudi na pametnih telefonih in bo otrokom v stiski v pomoč z nasveti ter prikazom najbližjih varnih točk.

40 odstotkov otrok je vpletenih v nasilje
Nasilja je po Bergočevih besedah še vedno preveč. Po Unicefovi globalni lanski raziskavi je ena tretjina otrok, starih od 13 do 15 let, udeležena v nasilju, v Sloveniji kar 40 odstotkov. Pri nas je v povprečju ustrahovanih 20 odstotkov otrok, skoraj 30 odstotkov otrok v starosti od 11 do 15 let pa pravi, da so sami ustrahovali vrstnike.

Vsi, ki se ne počutijo varno, se zato lahko po pomoč zatečejo v prostore, označene z nalepko Varna točka. Podpornik Unicefovega projekta varne točke Boštjan Gorenc - Pižama je povedal, da v teh varnih točkah 1.200 ljudi prostovoljno pomaga otrokom v stiski.

Varne točke za otroke v stiski
Varne točke za otroke v stiski