Trendi v izvozu in na trgu investicij še zdaleč niso dovolj za prelom v pozitivno rast v letu 2014, Slovenija pa je že več kot dva meseca brez gospodarskega ministra, ki bi moral biti ključni glasnik takšnega preboja, tako znotraj vlade kot zunaj nje, opozarjajo na GZS-ju. Foto: BoBo
Trendi v izvozu in na trgu investicij še zdaleč niso dovolj za prelom v pozitivno rast v letu 2014, Slovenija pa je že več kot dva meseca brez gospodarskega ministra, ki bi moral biti ključni glasnik takšnega preboja, tako znotraj vlade kot zunaj nje, opozarjajo na GZS-ju. Foto: BoBo
Stanko Stepišnik
Brez ministra za gospodarstvo je Slovenija že 66 dni - posle je sredi decembra le začasno prevzel finančni minister Uroš Čufer, potem ko je konec novembra odstopil Stanko Stepišnik. Foto: BoBo
Tomaž Gantar
Bolj kot iskanje novega gospodarskega ministra, je v središču medijske pozornosti iskanje zdravstvenega. Tomaž Gantar je namreč odstopil le nekaj dni za Stepišnikom. Foto: BoBo

Brez ministra za gospodarstvo je Slovenija že 66 dni - posle je sredi decembra le začasno prevzel finančni minister Uroš Čufer, potem ko je 20. novembra zaradi številnih očitkov glede sodelovanja Emo Orodjarne - katere solastnik je - na razpisih za pridobitev državnih subvencij odstopil Stanko Stepišnik, ki ga je za gospodarskega ministra ob nastopu svoje vlade marca lani izbrala premierka Alenka Bratušek.

DZ se je s Stepišnikovim odstopom seznanil 29. novembra, ta pa se je vrnil med poslance.

Med imeni za novega gospodarskega ministra se je po Stepišnikovem odstopu najglasneje govorilo o Alenki Avberšek z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), med kandidati za pa so se omenjali še direktor Term Olimia Zdravko Počivalšek, podpredsednik PS-ja Robert Golob iz energetske družbe Gen-I, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Andreja Kert, Ivan Novak iz Rail Carga Austria, Andrej Ribič iz Elektra Ljubljana in Krištof Mlakar iz Vodovoda-kanalizacije.

Zdravstvo "v prvem planu"
Toda le nekaj dni za Stepišnikom je odstopil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, v odstopni izjavi pa je zapisal, da "v Sloveniji enostavno ni prave pripravljenosti, da bi zdravstveni sistem postal drugačen, bolj sodoben, bolj primerljiv z drugimi državami, in verjetno tudi kar nekaj ljudi dobro živi na račun tega zdravstvenega sistema, ki je tak, kot je".

Razmere v zdravstvu so se tako hitro znašle v središču pozornosti javnosti, iskanje novega ministra pa še vedno ni obrodilo sadov. Premierka se je o tem položaju pogovarjala s priznanim kirurgom Erikom Brecljem, vendar je ta ponudbo zavrnil, enako sta storila tudi predsednik sindikata Praktik.um Igor Muževič in nekdanji predsednik Rračunskega sodišča Igor Šoltes. V javnosti so sicer zaokrožila tudi druga imena - vodja Iniciative zdravnikov Danijel Bešič Loredan, nekdanji minister za zdravje Dorijan Marušič in zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu Brigita Čokl.

Toda tudi ministrstvo za zdravje še vedno ostaja le z začasnim vodjo - posle je od Gantarja takrat prevzel zunanji minister in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. Na razmere v zdravstvu so sicer prejšnji teden opozarjali tudi protestniki na Shodu soočenja.

Gospodarstveniki želijo ministra z močno politično podporo
Glas so zdaj dvignili tudi gospodarstveniki, ki besnijo, da je naša država že predolgo brez gospodarskega ministra. "Vsak dan, ko čakamo, tonemo. Slovenija nima več časa!" opozarjajo na GZS-ju.

Zatrjujejo, da iz številnih krogov v Sloveniji dobivajo ogorčene kritike, ker smo že toliko časa brez ministra za gospodarstvo. "Gospodarstveniki nas opozarjajo, da delovanje vlade brez močnega ministra za gospodarstvo samo še poglablja našo krizo," dodajajo na gospodarski zbornici.

Pravijo, da Slovenija nujno potrebuje sposobnega gospodarskega ministra z močno politično podporo, saj brezposelnost raste, novih delovnih mest skorajda ni, številna podjetja iz dneva v dan končujejo v stečajih, več sto slovenskih podjetij pa je treba čim prej razdolžiti in prestrukturirati.

Opozarjajo tudi, da nam zaradi zamujanja pri pripravi dokumentov za črpanje kohezijskih sredstev grozi zamrznitev črpanja avansa sredstev, ter dodajajo, da ni resnih ukrepov na področju podpore slovenskemu gospodarstvu na globalnih trgih, pa tudi zagona strateških naložb.

Minister kot ključni glasnik preboja v pozitivno rast
Prepričani so, da bi moral biti gospodarski minister "ključni glasnik" preboja v pozitivno rast v letu 2014 - tako znotraj vlade kot zunaj nje.

"Gospodarstvo zahteva ministra za gospodarstvo, ki bo dejansko bdel nad razdolžitvijo podjetij, hitrostjo in kakovostjo prestrukturiranja, da bodo podjetja oziroma njihova perspektivna zdrava jedra lahko spet normalno poslovala in najemala posojila. Ministra, ki bo tudi znotraj vlade zahteval nujne reforme. To so izjemno težke naloge, ki jih minister za gospodarstvo brez polne politične podpore, ne bo mogel izvesti," so prepričani.