Vlada bo zahtevala sklic izredne skupščine NLB-ja. Foto: NLB
Vlada bo zahtevala sklic izredne skupščine NLB-ja. Foto: NLB
Če bo sprejet interventni zakon za subvencioniranje delavcev na čakanju, bo zaposlenim, ki bodo morali zaradi manjšega obsega dela na čakanje, dve tretjini nadomestila izplačevala država, tretjino pa podjetje, v katerem je zaposlen. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo znižala trošarine za komercialne uporabnike dizla. Foto: EPA
Za oglaševanje bo Slovenska turstična organizacija prejela 265.000 evrov.

Zakon, ki ga je predlagal poslanec Zaresa Vili Trofenik, predvideva kar 90-odstotno obdavčenje, veljal pa bi za člane poslovodstev podjetij v večinoma državni lasti. Kot je po seji vlade pojasnil minister za finance France Križanič, se bo to obračunavalo pri plači nad 12.500 evrov in nagradi nad 25.000 evrov.

Podoben zakon pa so že sprejeli v ZDA, kjer je predstavniški dom potrdil 90-odstotno obdavčitev nagrad v podjetjih, ki zaradi izgub prejemajo državna sredstva, a je tak zakon predsednik Barack Obama označil za neustavnega.

Vlada bo zahtevala informacije
Glede milijonske nagrade nekdanjemu prvemu možu NLB-ja Marjanu Kramarju pa so v vladi odločili, da bodo zahtevali sklic izredne skupščine, kjer bodo nadzornemu svetu naročili pripravo poročila, kako so izračunali nagrado in izvedli njeno izplačilo.

"Največja napaka je ista formula za izračun"
Križanič je tukaj poudaril predvsem to, da je bila največja napaka to, da je formula za izračun nagrade kljub spremenjenemu položaju ostala ista in dodal, da nameravajo preučiti tudi druge nagrade v NLB-ju, ne le Kramarjeve. Te podatke bi nato objavili, da bi javnost bila seznanjena z njimi.

Minister za finance je dejal, da si želi, da se vsaj del nagrade vrne, a za to ni dosti upanja, saj je bil denar že izplačan, Kramar pa ni več zaposlen v NLB-ju. Možnost pa je odškodninska tožba zaradi nezaščitenih kreditov. Nagradi je nekaj besed namenil tudi predsednik vlade Borut Pahor. Pojasnil je, da si želi, da vlada pridobi čim več informacij, na podlagi katerih bi potem lahko tako ukrepali, da bi dobili denar nazaj.

"Ne pričakujem spektakularnih dosežkov"
Pahor je odgovarjal tudi na vprašanja glede mogočega srečanja s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem. Meni, da je mogoče, da se bo to kmalu zgodilo, a od srečanja, glede na dogodke v zadnjih 60 dneh, ne pričakuje, kot je dejal, spektakularnih dosežkov.

Nižje trošarine in popusti ABC
Vlada pripravlja spremembe na področju trošarin - ta se bo znižala za komercialne uporabnike dizla, in sicer na 130 evrov za 1.000 litrov, tako pa bi v državno blagajno na letni ravni prišlo 38 milijonov evrov manj. Spremembe se obetajo tudi na področju cestninjenja ABC, kjer predvidevajo uvedbo določenih popustov. Hkrati pa načrtujejo tudi 40-odstotno zvišanje cestnin za tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad tri in pol tone.

Veto naj se zavrne
Minister Križanič je na tiskovni konferenci po seji vlade še povedal, da so državnemu zboru predlagajo, naj zavrne veto državnega sveta na zakon o jamstveni shemi.

Brez enkratnega pokojninskega dodatka
Je pa vlada danes zavrnila predlog zakona o enkratnem pokojninskem dodatku. Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je temu podal štiri pojasnila. Opozoril je, da se predlog nanaša samo na upokojence in ne upošteva njihovega dejanskega premoženjskega stanja, kar bi povzročilo nove socialne razlike, veljati bi začel šele leta 2010 in dodal, da vlada v okviru tretjega svežnja ukrepov umešča tudi enkratno solidarnostno pomoč za socialno ogrožene skupine.

Junija subvencije delavcev na čakanju
Je pa že pripravljen interventni zakon o subvencioniranju čakanja na delo, ki naj bi začel veljati junija. Zakon bo tako omogočil podjetjem, da namesto odpuščanja, delavce pošljejo na čakanje. Ti delavci bi med čakanjem na vrnitev v službo še vedno bili v delovnem razmerju in bi prejemali nadomestilo, obenem pa bi se udeleževali dodatnega izobraževanja. Ko jih bo delodajalec znova potreboval, se bodo na svoja delovna mesta vrnili, če pa se to ne bo zgodilo, bi bili upravičeni do odpravnine.

V program, za katerega je namenjenih 100 milijonov evrov, bi se lahko prijavila le podjetja, ki bi na čakanje poslala največ 50 odstotkov delavcev. Dve tretjini nadomestila delavcu bi krila država, tretjino pa bi prispevalo podjetje. Program bo upravljal Zavod za zaposlovanje RS, nadzoroval ga bo Inšpektorat za delo.

Vsako podjejte, ki bi si želelo vstopilo v ta program, bo moralo pripraviti razvojni program, program izboraževanja in seznam delavcev, ki bodo šli na čakanje. Program bo upravljal Zavod za zaposlovanje RS, nadzoroval pa Inšpektorat za delo.

STO-ju denar za promocijo Slovenije
Na današnji seji je bil sprejet tudi program dela Slovenske turistične organizacije (STO) za leto 2009 in z usmeritvami za leto 2010. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je pojasnil, da ima program devet ključnih usmeritev, in da bodo STO-ju za promocijo doma in na tujem namenili 265.000 evrov. Radi bi namreč, tako Lahovnik, da rezultati turistične obiskanosti še vedno ostanejo tako dobri, kot so.

Letos le 1,4 kilometra nove avtoceste
Vlada je še sprejela program razvoja slovenskih avtocest. Letos bo le 1,4 kilometra novih gradenj, hkrati pa bo obnovljenih 44 kilometrov avtocest.

S. Z.