Število prejemnikov denarnega nadomestila se je v dobrih treh mesecih povečalo za 6.000, na 22.000. Foto:
Število prejemnikov denarnega nadomestila se je v dobrih treh mesecih povečalo za 6.000, na 22.000. Foto:
Ivan Svetlik
Svetlik je napovedal okrepitev programov aktivne politike zaposlovanja, za katere je letos na voljo 315 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Samo v zadnjih 14 dneh se je na novo prijavilo 1.800 iskalcev zaposlitve. V zadnjih mesecih se na zavodu prijavljajo predvsem maldi in starejši od 55 let, ki se jim izteka zaposlitev za določen delovi čas.

Z naraščajočo brezposelnostjo se v tretjem paketu ukrepov za ublažitev posledic finančne in gospodarske krize spopada tudi vlada. Nekaj predlaganih ukrepov, ki jih pripravljajo na ministrstvu, je danes predstavil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Država bo subvencionirala čakanje na delo
Eden izmed ukrepov je subvencioniranje čakanja na delo, v katerega naj bi se do konca leta vključilo približno 25.000 zaposlenih. Kot je pojasnil Svetlik, bodo začasno presežni delavci, ki bi jih moral delodajalec zaradi pomanjkanja naročil odpustiti, ostali v delovnem razmerju, vendar na čakanju. Ko bodo spet dobili naročila, jih bo delodajalec poklical nazaj na delo.

Med čakanja na delo bo moral delodajalec za te zaposlene zagotavljati dodatno usposabljanje. "Ne želimo le olajšati položaja podjetjem, ki bi morala v primeru večjih presežkov plačevati odpravnine, temveč želimo pomagati tudi pri prestrukturiranju gospodarstva," pravi minister, ki tudi meni, da je mogoče ta čas izkoristiti za pridobivanje novega znanja in preusmerjanje delavcev v nove proizvodne programe oziroma tehnologije.

Ceneje za delodajalca in državo
Subvencioniranje čakanja na delo bo za delodajalce cenejše, kot pa če bi morali odpuščati ter plačevati odpravnine, je povedal Svetlik. Prav tako bo ta ukrep cenejši za državo, kot pa če bi morala plačevati nadomestila za brezposelne. Tudi delavci naj bi prejemali višje subvencije, kot pa bi znašalo nadomestilo za brezposelnost. Kakšna bodo izplačila, se še ne ve, bodo pa odvisna od dosedanje plače.

Bolj bodo zaščitili zaposlene za določen čas
Na ministrstvu za delo pripravljajo tudi nov zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Z njim naj bi zaščitili tiste kategorije zaposlenih, ki so bile do zdaj slabo zaščitene, med njimi je Svetlik izpostavil zaposlene za določen čas. Poleg tega bi še izboljšali prejemke najnižjih kategorij in podaljšali najkrajši čas prejemanja denarnega nadomestila. Za koliko, še ni določeno. Z novim zakonom se poleg tega načrtuje ureditev posameznih oblik dela ter modernizacija zavoda za zaposlovanje.

Tako nameravajo na primer preoblikovati in razširiti programe javnih del, vanje pa bi se vključilo več težje zaposljivih kategorij prebivalstva. Ob koncu leta naj bi bilo v javna dela vključenih 10.000 oseb, je napovedal minister.

A. S.