Poslanec SDS-a in tudi predsednik parlamentarne protikorupcijske komisije Branko Marinič zatrjuje, da je vse izpite opravljal sam. Foto: MMC RTV SLO
Poslanec SDS-a in tudi predsednik parlamentarne protikorupcijske komisije Branko Marinič zatrjuje, da je vse izpite opravljal sam. Foto: MMC RTV SLO

Ker je zadeva še v predkazenskem postopku, so na kranjskem tožilstvu skopi z informacijami. Tako tudi niso pojasnili, ali namerava tožilstvo na podlagi preiskave okrajnega sodnika zoper poslanca SDS-a Branka Mariniča vložiti obtožnico, piše današnje Delo.

Če se bo tožilstvo odločilo za obtožbo, bo moralo za nadaljevanje postopka, ker gre za poslanca, pridobiti dovoljenje DZ-ja. Po 83. členu ustave RS namreč poslanec ne sme biti priprt niti se zoper njega, če se sklicuje na imuniteto, brez dovoljenja DZ-ja ne sme začeti kazenski postopek. Pri tem so izjema kazniva dejanja, za katera je predpisana zaporna kazen nad pet let.

Spomnimo. Marca lani je ovadbo proti Mariniču vložila protikorupcijska komisija, policijska preiskava pa je sume storitve kaznivega dejanja potrdila. Ovadba poslancu očita, da je leta 2005 domnevno goljufal pri opravljanju izpita iz nemškega jezika na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Pri profesorici Marjeti Ekart naj bi se na ustnem izpitu s ponarejeno študenstko izkaznico skušala identificirala neznana oseba. Policisti pa po pisanju Dela domnevno ponaverbo preizkusa iz znanja nemškega jezika dokazujejo tudi pri pisnem delu izpita, in sicer z grafološko analizo.

Marinič je vse očitke zavrnil
Vodstvo kranjske fakultete sicer prijave profesorice zaradi poskusa goljufije po štirih letih ni našlo v arhivu, Marinič pa je po izbruhu afere pred dobrim letom vse očitke zavrnil in dejal, da je tako pisni kot ustni del izpita opravljal sam. Izpit je sicer čez dve leti opravil na Fakulteti za logistiko v Celju. Na kranjski fakulteti so mu nato priznali le pisni del izpita, ustnega pa bi moral opraviti pri že omenjeni profesorici. Nato je Marinič, menda do konca poslanskega mandata, odložil študijske obveznosti. Kot trdi, je vse fakultetne obveznosti opravil v skladu z veljavnim pravilnikom za opravljanje izpitov.