Zpiz je v spornem času treh let plačeval račune za papir in brisače, ki jih sploh ni dobil, kar je potrdila tudi notranja revizija in zaradi česar je bil razrešen takratni direktor splošnega sektorja Zpiza Koprivnikar. Foto: MMC RTV SLO
Zpiz je v spornem času treh let plačeval račune za papir in brisače, ki jih sploh ni dobil, kar je potrdila tudi notranja revizija in zaradi česar je bil razrešen takratni direktor splošnega sektorja Zpiza Koprivnikar. Foto: MMC RTV SLO

Sodni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je po poročanju medijev izrekel visoke zaporne in denarne kazni peterici, obtoženi oškodovanja Zpiza. Trije zaposleni na Zpizu so v sodelovanju s še tremi zaposlenimi v poslovni enoti podjetja Mavrica v Ljubljani med januarjem 1999 in aprilom 2002 na škodo zavoda v lastne žepe pospravili najmanj 477.000 evrov.

Milojki Globokar pet let zapora
Sodni senat je najvišjo kazen izrekel nekdanji poslovodkinji poslovne enote Mavrica Milojki Globokar, ki je obsojena na pet let zapora in 17.800 evrov stranske denarne kazni. Njen mož, prodajalec iz Mavrice Janko Globokar pa je dobil najnižjo kazen, in sicer leto dni zapora in 5.700 evrov denarne kazni. Cvetka Medved, prav tako prodajalka iz Mavrice, je obsojena na dve leti in dva meseca zapora ter 8.500 evrov kazni.

Takratnemu vodji nabave Zpiza Marjanu Tomažiču so izrekli štiri leta in osem mesecev zapora ter 16.600 evrov denarne kazni, skladiščniku Zpiza Danilu Pintarju pa štiri leta zapora in 14.400 evrov kazni. Obtožba, vložena leta 2007, je sicer govorila tudi o nekdanjem direktorju splošnega sektorja Zpiza Tonetu Koprivnikarju, a so ga zbrisali s seznama obtoženih, ker je medtem umrl.

Vseh pet obsojenih mora plačati tudi stroške kazenskega postopka in povrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist.

Sodba še ni pravnomočna
Zpiz je v spornem času treh let plačeval račune za papir in brisače, ki jih sploh ni dobil, kar je potrdila tudi notranja revizija in zaradi česar je bil razrešen takratni direktor splošnega sektorja Zpiza Koprivnikar. Čeprav bi moral Zpiz sproti kupovati sredstva za higieno, triletno pogodbo z dobaviteljem pa naj bi obnavljali vsako leto, je samo v nekaj mesecih od podjetja Mavrica nakupil za pet let toaletnega papirja in za dve leti in pol brisač, navaja Delo.

Omenjeni uslužbenci Mavrice so ustvarili lažno sliko o nabavi toaletnega papirja in drugega materiala družbe Mavrica, Zpiz pa je nato Mavrici nakazal denar.

Sodba še ni pravnomočna.