Bo varnostna direktiva dovolj za odpravo prepovedi komercialnih poletov z baloni. Foto: EPA
Bo varnostna direktiva dovolj za odpravo prepovedi komercialnih poletov z baloni. Foto: EPA
Nova direktiva za balonarje

Predlog direktive bodo poslali glavnemu preiskovalcu nesreče na Barju, ta pa bo nato odločil, ali slednja zadošča za odpravo prepovedi letenja komercialnih balonov. Poleg tega pa so na sestanku pregledali tudi obstoječo zakonodajo s tega področja in ugotovili, da je precej nejasna, je za STA povedal direktor agencije za civilno letalstvo Žiga Kotnik, zato bodo pozvali ministrstvo k ustreznemu tolmačenju zakonodaje.

Informacijska pooblaščenka poziva k izkazovanju pietete do umrlih v balonarski nesreči

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v preteklih dneh prejela številne pretresljive izpovedi svojcev umrlih v balonarski nesreči na Barju, ki so razočarani nad načinom poročanja medijev o žrtvah nesreče, kjer so se med drugim objavljale tudi fotografije s Facebookovih profilov umrlih. Zaradi tega je informacijska pooblaščenka pozvala medije k premisleku o etičnosti tovrstnega poročanja in razmejevanju med informacijami, ki javnosti koristijo, od tistih, ki brez potrebe posegajo v življenja posameznikov in njihovih svojcev.

Usklajeni predlog varnostne direktive med drugim vsebinsko določa obvezno opremo, postopke za pripravo poleta in vkrcavanje potnikov. Težava pri varnostnih direktivah pa je, da so te nezavezujoče. Zato so se na agenciji s predstavniki balonarjev dogovorili o podpisu deklaracije, s katero priznavajo varnostno direktivo kot zavezujoč predpis.

Po sestanku je bil zadovoljen tudi generalni sekretar Letalske zveze Slovenije Primož Lajevec, ki meni, da so si na agenciji vsi prizadevali za čimprejšnjo odpravo prepovedi komercialnih poletov z baloni. Na agenciji pa so dodali, da je direktiva le zasilna rešitev do implementacije evropske uredbe marca prihodnje leto.

L. L.

Nova direktiva za balonarje