Očitno Logožarjeva pojasnila v zvezi z diplomskim delom, ki ga je brez vednosti študentke za 24.000 evrov prodal Darsu, niso bila dovolj prepričljiva Foto: MMC RTV SLO
Očitno Logožarjeva pojasnila v zvezi z diplomskim delom, ki ga je brez vednosti študentke za 24.000 evrov prodal Darsu, niso bila dovolj prepričljiva Foto: MMC RTV SLO
Poziv k razrešitvi dekana Logožarja

Seja akademskega zbora je bila zaprta za javnost, zato zagovor dekana in razprava nista znana. Predsednik akademskega zbora ekonomsko-poslovne fakultete Davorin Kračun je po seji pojasnil, da je bil predlog za razrešitev dekana izglasovan s 47 glasovi za in 22 proti. Sedem glasovnic je bilo neveljavnih.

Rektor, ki je bil prisoten na seji, ni povedal, kako se bo odločil, je pa priznal, da je "dekan EPF storil neakademsko dejanje in to dejanje je pustilo črn madež na ugledu EPF in posledično tudi na ugledu Univerze v Mariboru. Slepili bi se, če bi rekli, da je z zaključkom te nesrečne zgodbe vse popolnoma očiščeno v slovenskem visokošolskem prostoru. Ta primer zgolj priča o tem, da nas čaka še težko delo in da bomo morali nekaj storiti v spremembi percepcije v akademski sferi."

Logožar, ki je po poročanju časnika Dnevnik leta 2008 brez vednosti študentke prodal vsebino njenega diplomskega dela Družbi za avtoceste za 24.000 evrov, ob odhodu s seje ni dajal izjav za medije. Medtem ko prorektorja univerze Jana Žana Oplotnika, ki naj bi kot nekdanji član uprave Darsa predlagal naročilo sporne študije, na seji ni bilo videti.

V sindikatu zadovoljni
Z odločitvijo akademskega zbora so zadovoljni v Visokošolskem sindikatu Slovenije. "Pričakujemo takojšnjo razrešitev Logožarja s funkcije dekana in umik s funkcije senatorja univerze. Za celovito razrešitev pa je gotovo v interesu rektorja in celotne univerzitetne skupnosti, da v tej zgodbi razblini sence dvoma tudi s svojega prorektorja za finance Jana Žana Oplotnika in zaključi to zgodbo," pravi predsednica VSS na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič.

Akademski zbor fakultete je bil sicer sklican več kot mesec po izbruhu afere. Rektor je Logožarja konec julija pozval k takojšnjemu odstopu s položaja, drugih korakov pa ni storil. Čeprav so v VSS vztrajali, da bi lahko rektor sam razrešil dekana, je Tičar ocenil, da tega sam ne more storiti, in je velel sklicati akademski zbor.

Poziv k razrešitvi dekana Logožarja