Slovenija

Poudarki

  • Pahor pričakuje nemoteno delovanje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 40 glasov Ocenite to novico!
Alma Maruška Sedlar
Alma Sedlar je na nepravilnosti v KPK-ju opozarjala že skoraj od začetka mandata. Foto: BoBo
Boris Štefanec
Komisija bo nemoteno delala naprej, je povedal Štefanec. Foto: BoBo
VIDEO
Alma Sedlar zapušča KPK

Dodaj v

Alma Sedlar zapušča KPK. Štefanec: Delo zato ne bo zastalo.

Pahorju poslala svojo nepreklicno odstopno izjavo
12. september 2017 ob 11:05,
zadnji poseg: 12. september 2017 ob 18:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Alma Sedlar je predsedniku Borutu Pahorju poslala svojo nepreklicno odstopno izjavo z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, saj je bilo njeno delo popolnoma onemogočeno.

Sedlarjeva je v odstopni izjavi predsedniku republike navedla, da njen nepreklicni odstop ni le odstop zaradi sistematičnega onemogočanja opravljanja funkcije in dela, šikaniranja, degradacij ter diskriminacije, temveč je tudi odstop iz protesta, ker si je politični vrh pred razmerami na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) več kot tri leta zatiskal oči.

Od odstopa prejšnjega senata do danes ni bilo narejeno tako rekoč nič za boljši zakonodajni in sistemski okvir, ki bi omogočil učinkovitejše delo komisije, je ocenila Sedlarjeva, ki od predsednika republike zahteva, da jo razreši najpozneje s 30. septembrom.

Z odstopom želi predsedniku države Borutu Pahorju tudi "olajšati odločitev v trenutku, ko bo morda nastopil čas, da presekate gordijski vozel in naredite potezo, s katero morda lahko še rešite KPK". Nujni pogoji za učinkovitejše nadaljnje delo in obstoj komisije pa so po njenem mnenju zamenjava vodstva, kadrovska prevetritev, zunanja revizija kadrovanja in poslovanja ter učinkovitejši sistemski in zakonodajni okvir.

Na vprašanje, ali ima v mislih tudi menjavo predsednika KPK-ja, je za Slovensko tiskovno agencijo odvrnila, da to ni v njeni pristojnosti. Kot je dejala, je z delom v komisiji vztrajala, dokler je verjela, da lahko kar koli doseže. "Čeprav je bila cena, ki sem jo za to plačevala, zelo visoka," je pojasnila.

Pahor pričakuje nemoteno delovanje
Pahor je sicer po odstopu Sedlarjeve izrazil pričakovanje, da bo vodstvo KPK-ja v teh spremenjenih okoliščinah organiziralo delo tako, da bo komisija nemoteno opravljala svojo funkcijo do imenovanja novega člana senata. Ponovil je, da je senat KPK-ja edini, od katerega je odvisna verodostojnost, delo in neodvisnost komisije.

Odstopno izjavo je Pahor prejel v torek, kot so napovedali v njegovem uradu, pa bo Sedlarjeva razrešena po postopku, določenem z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. Zakon po pojasnilu urada določa, da ima predsednik republike možnost člane senata razrešiti na predlog državnega zbora ali na predlog člana senata KPK-ja samega in nima nikakršnih drugih zakonskih pooblastil za poseganje v delo komisije.

Sedlarjeva je torej razrešitev zahtevala sama, je pa iz poslanskih klopi v mandatu aktualnega predsednika KPK-ja že večkrat prišla pobuda za njegovo razrešitev, a je DZ nikoli ni izglasoval.

Ob tem so v uradu dodali, da je predsednik republike storil vse, da bi prišlo do spremembe zakonskih okvirov za učinkovitejše delovanje komisije. Skupina ustavnopravnih strokovnjakov je po naročilu predsednika republike že pred leti pripravila predlog potrebnih sprememb zakonodaje, ki jo je predsednik takoj posredoval pristojnemu ministru. Predsednik se pridružuje strokovnemu mnenju, da bi za učinkovitejše delo KPK-ja morali čim prej sprejeti nov zakon.

Štefanec: Delo zato ne bo zastalo
Štefanec je medtem zatrdil, da delo komisije zaradi odstopa Sedlarjeve ne bo zastalo. Senat KPK-ja bo v skladu z zakonom deloval naprej, in sicer na dva mogoča načina. Eden bi bil ta, da bi namestnica ne glede na svojo odstopno izjavo svojo funkcijo opravljala do imenovanja novega namestnika. V nasprotnem primeru pa bo senat do imenovanja novega namestnika deloval v dvočlanski sestavi, kar je tudi zakonsko dopustno, je napovedal.

Zatrdil je še, da s Sedlarjevo nista imela burne zgodovine. Nobenega nesporazuma med njima ni bilo, razen stalnega namestničinega nezadovoljstva, je dejal in zavrnil očitke, da bi jo onemogočal v njenem delovanju. Zase in za drugega namestnika Igorja Lambergerja pa je Štefanec dejal, da želita mandat dokončati, saj ocenjujeta, da KPK dela dobro.

Ministrstvo: Spreminjamo lahko od lani
Ministrstvo za pravosodje pa se je odzvalo na navedbe Sedlarjeve, da v zadnjih letih ni bilo narejenega nič za boljši zakonodajni okvir za boljše delovanje KPK-ja. Kot pravijo, so pristojnost za pripravo sprememb novele zakona o preprečevanju korupcije dobili šele lansko jesen.

Prepričani so sicer, da bo na podlagi rešitev v noveli, ki je v tem trenutku še v medresorskem usklajevanju, KPK deloval učinkoviteje. A pri tem tudi dodajajo, da zakon tega ne more zagotoviti sam od sebe, saj je veliko odvisno od njegovega izvajanja.

Mandat namestnika traja pet let, mandat predsednika KPK-ja pa šest let. Pred potekom mandata so lahko funkcionarji komisije razrešeni samo v primeru, da kršijo zakon in ustavo. Sedlarjeva je funkcijo namestnice nastopila junija 2014, prav tako Lamberger. Štefanec pa je mesto predsednika KPK-ja zasedel konec marca 2014.

Nestrinjanja v takrat imenovanem senatu komisije so se pojavila že nekaj mesecev kasneje, ko je Štefaneca pozvala k odstopu, on pa ji je vrnil z ovadbo.

Nestrinjanja glede strokovnih odločitev so se nadaljevala tudi kasneje, stopnjevala pa vse do odvzema nekaterih pooblastil Sedlarjevi julija lani. Tudi sicer sta Štefanec in Lamberger kasneje mnoge odločitve komisije v tej sestavi senata predstavljala sama, ob ločenih mnenjih Sedlarjeve.

T. K. B., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
DrKult
# 12.09.2017 ob 11:13
KPK bi se morala imenovati KPPK - komisija za preprečevanje preprečevanja korupcije.
Plebs
# 12.09.2017 ob 11:12
Nekateri govorijo, da predsednik drzave nima nobenih pooblastil. To ni res! Aktualni predsednik drzave, je na zalost unicil ugled KPK ,saj je na to pozicijo imenoval taksno ekipo, za katero je vedel, da je vodljiva in nesposobna. V bistvu KPK ne obstaja vec... so se ves cas obstoja ukvarjali le sami s sabo. Ampak..., nevednezi bodo se dalje lajnali, da predsednik drzave nima nobenih pooblastil in vpliva. Da ne govorimo o imenovanju sodnikov!
kurirka
# 12.09.2017 ob 11:17
KPK bi morala biti ena najpomembnejših institucij v državi. Očitno pa nikomur od tistih, ki o tem odločajo, ni do močne in ugledne KPK...Zakaj le??? (Vprašanje je seveda retorično).
vidaest
# 12.09.2017 ob 11:15
Vsaj plače več ne bo vlekla. Za razliko od Štefaneca, ki ga bo seveda treba odvleči iz pisarne. Žalostno.
grom-instrela
# 12.09.2017 ob 11:19
Se kdo spomni kdo je izbral Štefaneca in s kakšno utemeljitvijo?
Naj namignem: tisti, ki je kot prvi minister menil, da je finančni kolaps obšel to državo potem pa, ko nas je butnil tsunami prižigal in ugašal semaforje.
To je tisti, ki od takrat kida gnoj, peče piškote, pleska ograje in počenja vse mogoče samo dela za katerega je plačan ne.
To je baje celo kandidat volilcev za novega predsednika države.

Kar naj zmaga, bodo vsaj bedno plačane čistilke v njegovem uradu imele manj dela ker ga skoraj nikoli ne bo v službo, saj bo permanentno kampanjo za predsedniški stolček zamenjal s permanentno kampanjo kakšno drugo funkcijo s fikusom. Nekje v belem svetu.
Tine Maza
# 12.09.2017 ob 11:24
Teoretizirat o 'vlečenju plače' je neokusno. Pripravljala je dodatna, ločena poročila poročila, ker v uradnih njena stališča niso bila zastopana. Temu se reče delovna vnema.

Me zanima, koliko vas, ki se imate očitno za 'podplačane' bi zavzeto in slabemu vzdušju na komisiji navkljub, stopalo na prste političnim elitam?

In to, da je odstopila, kaže, da ji ni šlo samo za plačo. Kaže tudi na visoko stopnjo politične kulture, ki je naši vladajoči žal nimajo.
Igor Đukanović
# 12.09.2017 ob 11:30
Bravo, Alma Sedlar.
Novo Predsednico Republike/Predsednika Republike bom cenil tudi po tem, kako hitro bo odpoklicala neučinkovito ekipo z dr. Štefanecom na čelu.
felipesko
# 12.09.2017 ob 11:32
Bolj,kot so neuspešni,rajši jih imajo.....
Že,ko so "odkrili" (vsa čast najditelju) Štefaneca,je bilo jasno,kaj nameravajo......
vranek
# 12.09.2017 ob 11:31
Ta zmazek od KPK, s tem gospodom na celu,, je najmanj sramota. In to Pahorjeva. Tako naredis Jansi uslugo, da na čelo take institucije nastavis Loleka. Ja Pahor, tej drzavi delas moralni gledano, ker po tvoji lastni uzjavi nisi moralen, ogromno skodo. Kot predsednik vlade si nas ootopil, Jansi smo preprecili, da bi nas vtopil, nammpa se vedno zlivata s puskrkm bodo v grlo in spet se zlizujes s SDS . Pahor, no respect, ni mogoce. tej gospe pa verjamem. Njen šef je vzhicen nad tem , da je " od predsednika države dobil ukaz" . Mepa zanima, ali bo Pahorja obtozil samokandidature.. miskim....joj
Tao3
# 12.09.2017 ob 11:52
Ta KPK je pod trenutnim "klovnom" posmeh inštituciji ... prejšnjo ekipo so kritizirali VSI - Kar je bil razlog ker so dejansko nekaj preiskovali ... pod tem trenutnim "klovnom" pa izvemo, da KPK obstaja samo ko se piše o njihovih notranjih razprtijah ...
svabo
# 12.09.2017 ob 11:36
Spin na tole, pa bo novo tihžitje manekena na Instagramu.....
grom-instrela
# 12.09.2017 ob 11:27
ne vem kdo je zdrahar v ekipi, je pa uspešen že od prvega dne.
Ne vem komu koristijo zdrahe v komisiji (ma, saj vsaj slutimo to, če ne celo vemo), vem pa da škodijo vsem, ki si želimo vsaj malo dostojne države in kakšne uzde za tiste, ki menijo, da so država oni ali, da je država njihov peskovnik.
Tako kot vem, kdo je kriv, da ima zdrahar tak učinek in tolpa neulovljivih takšno moč.
johan1
# 12.09.2017 ob 13:11
Kakšnega človeka pa ste pričakovali da bo imenoval nemoralna avtoriteta in nekredibilni predsednik države?
džeko
# 12.09.2017 ob 11:21
Kaj češ..Pahor D.O.o.
Igor Đukanović
# 12.09.2017 ob 11:39
Dragi novinarji! Kaj pa druga stran? Zakaj tako enostransko poročanje?

Drugo stran bomo lahko kmalu slišali na naslednji Pahorjevi novinarski konferenci. Jih ne manjka... Le malo preredkobeseden je o problemu učinkovitega preprečevanja korupcije.
Sandalovina
# 12.09.2017 ob 12:11
A da KPK še obstaja??? Ni videti. IN kaj pravi na to predlagatelj, g. Pahor? Nima časa, ukvarja se s fotošutingom.
oliva
# 12.09.2017 ob 12:05
No vsaj da je 'nepreklicno odstopila'.
Da ni 'ponudila odstop' ipd.

Higienično bi bilo tudi, da bi odstopil tudi Štefanec oz. da se komisija enostavno razpusti.
severna zvezda
# 12.09.2017 ob 11:58
Čestitam ji tudi za dobro izbiro termina za odstop. Treba je izbrati trenutek, ko te slovenska politika posluša.

Res je. Se je oglašala že prej, pa je bil bob ob steno.

Zdaj, ko je odstopila, pa spet ni v redu, češ, da je pred volitvami, pa vlečenje plače pa ......

A kdaj kaj v SLO. ni pred volitvami?! Vedno bodo volitve ''pred nami'' ..... :) Beden očitek. Joj, prejoj, da ja ne bo kdo ogrozil svetniškega sija nad Pahorjem ....
severna zvezda
# 12.09.2017 ob 12:11
Higienično bi bilo tudi, da bi odstopil tudi Štefanec oz. da se komisija enostavno razpusti.

Pa da gre iz Lj. ''nazaj na Hodoš''?! ......... Saj ni ''nor'' ....... :))
fago
# 12.09.2017 ob 11:43
Brez ostrih rezov prisesanci ne bodo opustili svojih cucljev...ampak vse kaže, da nikomur ni dovolj hudo, da bi kaj ukrenil.
pene
# 12.09.2017 ob 11:14
Načelna Alma je dolgo vztrajala in se borila z mlini na veter - predvsem pa vlekla LEPO plačo!
henrik.r
# 12.09.2017 ob 15:00
Morda se celo prijavim na njeno delovno mesto. Sem idealen kandidat, obljubim, da ne bom nič delal, nič brskal, sitnaril ipd. Čisto tiho bom,.
Homer.
# 12.09.2017 ob 13:26
Še dolgo je zdržala ....
Sicer pa je potrebno vse take komisije ukiniti, ker nimajo nobenega pomena.

To ni sodišče, ni tožilstvo, ni policija, ....
Ne izdajajo sklepov, ki bi jim bilo mogoče ugovarjati, nobenega ne zavezujejo in kot taki nimajo nobenega učinka.
Kot politična komisija pa v večstrankarskem sistemu nima kaj iskati.

Skratka, ukiniti takoj!
tone7
# 12.09.2017 ob 13:00
Cerar in Pahor, tudi to je ogledalo slovenske marionetne politike. Vse večkrat se sliši komentar, da je slovenska politika grobar našega naroda
StricaOdZadi
# 12.09.2017 ob 12:05
Ja je le pogruntala, da je bla ta garnitura KPK sestavljena samo zato, da nebi kaj odkrila.

Izdam vam recept za politično prijazen KPK:
Na vrh daš enga nesposobnega birokrata, pod njega pa nekaj ambicioznih ljudi, ka jim zaradi šefa vse dol pade in pol nč ne delajo.

Rezultat:
Politika je zadovoljna, ker jih nihče ne J... , narod je zadovoljen, ker ni afer.
In Slovenija tone naprej.
oliva
# 12.09.2017 ob 11:37
Jaz pa težko naredim kakšen zaključek, razen da ne zaupam nikomur tule (več). Tudi njej ne.
karlo6
# 12.09.2017 ob 11:43
Da nam vlada mafija sem že velikokrat napisal,večkrat bil zato zbrisan , in vedno znova se to dejstvo potrjuje. Zelo žalostno folk pa tiho ko drek v travi
Haloo
# 12.09.2017 ob 14:15
Celotna ekipo v Aut!
pepar
# 12.09.2017 ob 12:44
Tisti,ki je postavil Štefaneca na čelo KPK,je s tem omogočil nedejavnost in invalidnost te komisije.
Skratka podpira korupcijo v naši državi !
Zdaj,če je za imenovanje odgovoren g,Pahor,nebi smel niti kandidirati več,kaj šele biti izvoljen.
V kolikor bo kandidiral,je pokvarjen on,v kolikor bo izvoljen smo pa butalci mi državljani.
Mirko Tipka
# 12.09.2017 ob 11:46
če se v komisiji kregajo, potem pa tako ni čudno, da je korupcija vsepovsod...
oniks111
# 12.09.2017 ob 11:41
Nekoč so rekli"zavadi-pa vladaj"pa vidim da se ni nič spremenilo v 26-tih letih.
severna zvezda
# 12.09.2017 ob 11:39
Gospod Štefanec ni izpolnjeval že osnovnega - minimalnega pogoja, aktivno znanje tujega (angleškega) jezika!

S potrdilom z BC, TOEFL, RIC-a ali FF, in ne od kakšne ŽNJ-jezikovne šole = = tako bi se že tu vse ustavilo in bi Pahor moral imenovati kredibilnejšega kandidata ali kandidatko.

A kaj, ko je pri javnih funkcijah tako, da ''izbrancem'' zadostuje zgolj opravljen otroški vrtec (skoraj tako kdaj izgleda pri vseh teh wunderkindih) ........... in samo , ''da je naš'' ......

Sleherniki pa ne vem vse kakšna potrdila in dokazila moramo predložiti za delovno mesto - če se najde .......
miro789
# 12.09.2017 ob 11:34
Dragi novinarji! Kaj pa druga stran? Zakaj tako enostransko poročanje?
pobrisan
# 12.09.2017 ob 14:08
genniuuss

ta komisija je bila ustanovljena samo z enim namenom.
--------------

Namen je opravljen in se sedaj lahko ukine.
Koperboy
# 12.09.2017 ob 13:10
Nekateri komentatorji ste neverjetni. Od politikov in uslužbencev javne uprave zahtevate nepristranskost, transparentnost in etično držo. Ko pa se točno nekaj takega zgodi, kar odstop Sedlarjeve nedvomno je, ste spet polni kritik.

Zaslužite si take politike.
HOR
# 12.09.2017 ob 13:09
Kot krt, SDS in SD ter ostalih, ki ozemajo davkoplacevalski denar iz bank in kjer se le da, Pahoror blokira protikorupcijo...
Ovcke, ga pa bodo seveda spet izvolile...
apollo11
# 12.09.2017 ob 12:39
Ta KPK komisija je nekaj čisto nepotrebnega, ljudje pa pričakujejo neke čudeže od njih. Nepotrebna komisija, potrata javnega denarja ( imajo 50 zaposlenih ). V resnih in urejenih državah imamo za to policijo in tožilstvo. Ne pa neke komisije, " za istraživljenje rude i gubljenje vremena".
Zoro27
# 12.09.2017 ob 13:04
Predsedniki KPK, sami poštenjaki. Že nekaj zadnjih par.
garmond
# 12.09.2017 ob 12:59
Edino takrat, ko je KPK vodil Klemenčič, je ta delovala tako kot je treba. Imeli so jajca, da so si upali ukrepati proti elitnim politikom zaradi njihovih protizakonitih početij.
Čeprav so potem ti elitaši potem preko svojih mrež poskrbeli, da za svoja nedela niso temu primerno odgovarjali.
Današnja KPK s tem Štefanecem na čelu pa se raje naj razpusti, razen tega da vlečejo zelo dobre plače, do zdaj niso naredili nič. Koliko korupcije je samo v zdravstvu, oni pa slepi...
April1699
# 12.09.2017 ob 12:42
Končno!
nelon
# 12.09.2017 ob 12:40
Takšno KPK kot jo imamo sedaj boljše da jo ukinemo....Se velikrat ne strinjam z g. K
Sci-fi
# 12.09.2017 ob 12:28
Skregana z večino zaposlenih... Kdo je tu nor???
pobrisan
# 12.09.2017 ob 11:45
severna zvezda

Gospod Štefanec ni izpolnjeval že osnovnega - minimalnega pogoja, aktivno znanje tujega (angleškega) jezika!
-------------------

Kaj pa naš gospodarski minister? Njegova funkcija je še bolj pomembna......
Igor Đukanović
# 12.09.2017 ob 11:43
Časovno dobro tempiran odstop. Predsedniške in drugo leto parlamentarne volitve.
Zakaj ni odstopila že pred letom ali dvema, ko naj bi pa bila že tri leta čisto onemogočena?


Čestitam ji tudi za dobro izbiro termina za odstop. Treba je izbrati trenutek, ko te slovenska politika posluša.
Svit-1
# 12.09.2017 ob 16:13
Tale KPK je "velika cvetka" našega predsednika Borčita. Ni mogel bolj zaj....!
Rotom
# 12.09.2017 ob 15:40
Ja no, ne more bit šefica, če ni šefica.
janroz
# 12.09.2017 ob 15:25
Kera komisija je to? A to so tisti, ki sami sebe preiskujejo in se kregajo, tisti, ki jih je postavil predsednik države, ki kida gnoj, kosi travo, odvaža smeti...? Hudooo.
oliva
# 12.09.2017 ob 14:31
"ko pa se pogovarjam z ljudmi,ki ga ne marajo,rečejo,da ne bodo šli volit,ali pa,da ne škodi državi in da nima dobrega protikandidata."

Ja, @Stane, dejansko večina tako pravi.
Noro, kajne.
STANE
# 12.09.2017 ob 14:18
vranek
Po komentatorjih sodeč,bi tudi rekla,da bo težko izvoljen,ko pa se pogovarjam z ljudmi,ki ga ne marajo,rečejo,da ne bodo šli volit,ali pa,da ne škodi državi in da nima dobrega protikandidata.
RJSlo
# 12.09.2017 ob 13:28
No ja. Ne razumem zakaj SKL* še vztrajajo s to kvazikomisijo? Svoje je opravila in lahko jo brez skrbi ukinejo. Sicer pa tako in tako zdaj zadeve obvladuje "svet modrecev", tako, da se lahko ta komisija ukine. Dvojnost organov oz. podvajanje je pa sploh značilnost SKL*.

Pardon, trojnost. Pozabil sem na F21, ups in še na SD Seniors, kamor se je parkiral odmrznjeni.
Kazalo