Zdravnike pri zahtevi, da bi imeli v ordinacijah več časa za bolnike, podpira 85 odstotkov vprašanih. Foto: BoBo
Zdravnike pri zahtevi, da bi imeli v ordinacijah več časa za bolnike, podpira 85 odstotkov vprašanih. Foto: BoBo

Zdravniki so ob nedavni enourni stavki poudarili dve stavkovni zahtevi, in sicer, da želijo imeti več časa za bolnike in višje plače. Če vlada ne bo prisluhnila njihovim zahtevam, so napovedali tudi morebitno zaostritev stavke. Javnost je glede na tokratno anketo Dela naklonjena njihovim zahtevam.

Pri prvi zahtevi, več časa za bolnike, zdravnike podpira 85 odstotkov vprašanih. Zahteve za višje plače pa je podprlo 40 odstotkov vprašanih (8 odstotkov zelo podpira zahtevo), 35 odstotkov pa ne. 18 odstotkov pa jih niti ne podpira niti ne nasprotuje, kar bi lahko pomenilo, da bi se lahko nagnili na eno ali drugo stran. Višje plače zdravnikov večinoma podpirajo mlajši anketiranci, podporniki SDS-a in visoko izobraženi.

57 odstotkov vprašanih je na vprašanje, kako po navadi ravnajo, če zbolijo ali imajo zdravstveno težavo in potrebujejo specialistični pregled, čakalna vrsta pa je dolga, odgovorilo, da počakajo, da pridejo na vrsto v javnem zdravstvenem zavodu. 24 odstotkov anketirancev pa raje opravi samoplačniški pregled pri zasebnem zdravniku. Osem odstotkov jih poskuša najti nekoga, ki bi uredil preskok čakalne vrste, dva odstotka jih odide na poseg v tujino.

V tokratni anketi Dela je bilo postavljeno tudi vprašanje, koliko so pripravljeni dodatno prispevati za zdravstvene storitve, pri čemer so lahko izbrali več odgovorov. 55 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da niso pripravljeni plačevati več za zdravstvo. Po 11 odstotkov jih je pripravljenih plačevati za ne nujne ali manj pomembne zdravstvene posege ali plačevanje participacije za obisk pri zdravniku. Možnost dodatnega zdravstvenega zavarovanja pri zasebni zavarovalnici se zdi sprejemljiva za šest odstotkov vprašanih.

Slovenci veliko berejo
Anketiranci so tudi odgovarjali, kako pogosto in kaj berejo. Iz rezultatov ankete izhaja, da se v Sloveniji še vedno veliko bere. Vsak dan časopise bere 43 odstotkov vprašanih, novice na spletnih straneh pa 40 odstotkov.

Slaba četrtina bere knjige vsak dan, prav tako slaba petina seže po revijah vsak dan. 60 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da ne bere knjig ali člankov na tablicah, slaba tretjina novic na spletnih straneh, revij 23 odstotkov, knjig petina in časopisov 17 odstotkov vprašanih.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov 21. in 22. aprila opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.