Foto:
Foto:
Anketa: Padec podpore vladi

Sodeč po redni mesečni anketi, ki jo izvaja časopis, se je izboljšala tudi ocena vlade. Večinoma pa je anketa pokazala nižje ocene. Slabše je ocenjeno tudi delo državnega zbora.

Slovensko demokratsko stranko bi ta mesec tako volilo 17,2 odstotka vprašanih, Pozitivno Slovenijo 14 odstotkov, Socialne demokrate pa 13,6 odstotka. Izidi prejšnji mesec so bili za SDS 16,4, za PS 18,6 odstotka in za SD 15 odstotkov. Jankovićev PS je tako zaznamoval opazen padec popularnosti v primerjavi s prejšnjim mesecem.

Druge stranke so precej nižje na lestvici priljubljenosti med vprašanimi. Slovenska ljudska stranka in Državljanska lista sta prejeli po 4,6 odstotka glasov, Nova Slovenija pa desetinko odstotka manj. Demokratična stranka upokojencev Slovenije bi prejela 3 odstotke, kar je sicer 1,2 odstotka več kot avgusta.

Raste nezaupanje v parlamentarne stranke
Nobene izmed strank v parlamentu ne bi volilo 5,6 odstotka vprašanih, kar je za 0,7 odstotka več kot prejšnji mesec, neodločenih je 11,3 odstotka, še julija jih je bilo 7,9, volilne pravice pa ne bi izkoristilo kar 19,1 odstotka vprašanih. To je skoraj 5 odstotkov več kot julija in skoraj 4 več kot avgusta.

Vlada in DZ sta na lestvici od 1 (zelo negativno) do 5 (zelo pozitivno) prejela oceno 2,36. Vladi je podpora rahlo narasla. Prejšnji mesec je bila namreč ocena 2,28. DZ pa je ocenjen še slabše kot avgusta, ko je prejel oceno 2,41.

Janša in Erjavec gor, vsi drugi dol
Posamično je vsem politikom razen Janezu Janši in Karlu Erjavcu priljubljenost padla. Še vedno sicer vodi predsednik države Danilo Türk, sledi mu njegov protikandidat Borut Pahor, na tretjem mestu pa je minister za gospodarstvo Radovan Žerjav.

Zoran Janković je osmi, Janša pa deseti. Kot zadnja na lestvici iz ankete naslednji mesec izpadeta minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Izpadu iz lestvice se je za las izognil Zmago Jelinčič. Poleg Janši je priljubljenost narasla še Karlu Erjavcu.

Delo: Desnica se utrjuje, levica je zbegana
Kot piše Delo, anketa kaže, da se "desni del volilnega telesa utrjuje v podpori svojim strankam in se zbira okrog voditelja, levi volivci pa postajajo zbegani, nezadovoljni, razočarani nad tistimi, ki naj bi v političnem prostoru zastopali njihove poglede".

Telefonska anketa je bila izvedena na reprezentativnem vzorcu 701 odraslega državljana.

Anketa: Padec podpore vladi