Večina podpira proteste, a hkrati meni, da niso bili uspešni, pravi anketa. Foto: BoBo
Večina podpira proteste, a hkrati meni, da niso bili uspešni, pravi anketa. Foto: BoBo

Anketa je bila izvedena pred petkovimi zborovanji po državi. Da jih podpirajo in se jih bodo tudi udeležili, je navedlo 15,9 odstotka vprašanih, da jih podpirajo, a se jih ne bodo udeležili, pa 66,2 odstotka. SKupaj proteste tako podpira kar 82,1 odstotka vprašanih.

Dvotretjinska večina tudi meni, da protesti niso dosegli svojega namena, medtem ko 27 odstotkov ljudi meni nasprotno. Glede tega je neopredeljenih sedem odstotkov vprašanih. 85 odstotkov anketiranih pričakuje proteste tudi v prihodnjem letu, 11 odstotkov pa meni nasprotno.

67 odstotkov vprašanih podpira tudi stavko vzgojiteljic v vrtcih, medtem ko ji 24 odstotkov nasprotuje. Devet odstotkov udeležencev ankete je pri tem vprašanju neopredeljenih.

Večina proti prodaji bank
Bolj so deljena mnenja glede prodaje državni deležev v NLB-ju in NKBM-ju. A vseeno je več tistih, ki nasprotujejo nameri finančnega ministra Janeza Šušteršiča glede prodaje državnih deležev v bankah. Prodaji nasprotuje 48 odstotkov anketiranih, podpira pa jo 40 odstotkov. 12 odstotkov anketiranih je neopredeljenih.

Anketa je bila izvedena še pred odločitvijo ustavnega sodišča, da zaustavi referenduma o slabi banki in državnem holdingu, in odločitvijo sindikatov, da umaknejo pobudo za razpis referenduma o zakonu o izvrševanju proračuna. Anketa je tako preverjala tudi mnenja glede primernosti odločanja o posameznih vprašanjih na referendumu.

Anketa je bila izvedena 17. in 18. decembra na reprezentativnem vzorcu 401 odraslega državljana. Anketo je opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik, naročnik pa je bilo uredništvo Dela.

Anketirani: Referendum ni primeren za vse
Večina anketiranih meni, da referendumi niso primerni način odločanja o vprašanjih slabe banke, državnega holdinga, zdravstva in proračuna. Za slabo banko jih je takšen odgovor podalo 69,9 odstotka, medtem ko jih 21,2 odstotka meni, da bi bilo odločanje na referendumu primerno.

Odločanje o državnem holdingu na referendumu se zdi primerno 18,1 odstotka anketiranim, neprimerno pa 66,5 odstotka. Da bi bilo odločanje o proračunu na referendumu neprimerno, meni 69,7 odstotka, 21,2 odstotka vprašanih pa meni nasprotno.

Še največ anketiranim se zdi primerno na referendumu odločati o zdravstvu, a tudi teh je manj kot polovica, 37 odstotkov. 54,7 odstotka anketiranih na drugi strani meni, da tudi o tem vprašanju ni primerno odločati na ta način.