V anketi so sodelujoče spraševali tudi, kako nameravajo glasovati na referendumu o družinskem zakoniku. Med anketiranci, ki bi se udeležili referenduma, bi jih 48,3 odstotka glasovalo za zakonik, 40 odstotkov pa proti. Foto: MMC RTV SLO
V anketi so sodelujoče spraševali tudi, kako nameravajo glasovati na referendumu o družinskem zakoniku. Med anketiranci, ki bi se udeležili referenduma, bi jih 48,3 odstotka glasovalo za zakonik, 40 odstotkov pa proti. Foto: MMC RTV SLO

Vodilni stranki imata glede na rezultate januarske ankete višjo podporo, Pozitivna Slovenija pa nižjo. Prvim trem strankam po deležu podpore med anketiranci sledijo SLS (7,6 odstotka), NSi (6,3 odstotka) ter Lista Virant (4 odstotki).

DeSUS ne bi prestopil parlamentarnega praga
DeSUS z dvema odstotkoma ne bi prestopil parlamentarnega praga, 4,2 odstotka vprašanih pa bi volilo katero od drugih strank. Neopredeljenih je bilo 2,2 odstotka vprašanih, 10 odstotkov pa jih ni želelo povedati, katero stranko bi volili.

Anketiranci so pri vprašanju, katere stranke zanesljivo ne bi volili, na prvo mesto postavili Pozitivno Slovenijo in SDS s po 31,5 odstotka, tretja je NSi z 20 odstotki, sledi pa Lista Virant z 19 odstotki.

Vlado podpira 50 odstotkov vprašanih
Rezultati ankete so pokazali še, da novo vlado Janeza Janše podpira 50 odstotkov vprašanih, ne podpira je 47 odstotkov, trije odstotki so neopredeljeni. Pahorjevo vlado je ob začetku mandata podpiralo 57 odstotkov vprašanih, četrtina je bila nasprotnikov, 18 odstotkov pa neopredeljenih.

Po indeksu pozicije predsednikov strank, ki ga sestavljata ocena dela politika od ena do pet in delež anketirancev, ki politika poznajo in ga ocenjujejo najvišje, je na prvem mestu Radovan Žerjav, sledijo pa Borut Pahor, Janez Janša, Zoran Janković, Ljudmila Novak, Karl Erjavec in Gregor Virant.

Družinski zakonik bi bil sprejet
V anketi so sodelujoče spraševali tudi, kako nameravajo glasovati na referendumu o družinskem zakoniku. Med anketiranci, ki bi se udeležili referenduma, bi jih 48,3 odstotka glasovalo za zakonik, 40 odstotkov pa proti. Neopredeljenih je 12 odstotkov. Rezultati kažejo tudi, da zanesljivo udeležbo na referendumu napoveduje 46 odstotkov vprašanih, verjetno udeležbo pa 14 odstotkov. Tistih, ki se referenduma zanesljivo ne bodo udeležili, je glede na anketo 35 odstotkov, šest odstotkov pa se jih še ni odločilo.

Telefonsko anketo je med 6. in 21. februarjem 2012 za časnik Finance opravil Episcenter. Sodelovalo je 705 polnoletnih prebivalcev Slovenije.