Prvič, odkar vodi vlado - od aprila lani -, so državljani bolje kot predhodni mesec ocenili delo Alenke Bratušek. Foto: BoBo
Prvič, odkar vodi vlado - od aprila lani -, so državljani bolje kot predhodni mesec ocenili delo Alenke Bratušek. Foto: BoBo

Še vedno je SD stranka z največjo podporo, sledita ji SDS in PS. Kljub večji naklonjenosti, ki jo sodelujoči v Delovi anketi kažejo do vlade in politikov na splošno, pa se to pri podpori političnim strankam skoraj ne pozna, piše Delo.
Prvi SD, drugi SDS, PS tretji
Prvi je SD s 14,7 odstotka, drugi pa SDS z 11,8 odstotka glasov. Tretje mesto ohranja PS s 6,8 odstotka glasov. To je tudi parlamentarna stranka, ki je v primerjavi s prejšnjim mesecem največ pridobila, pa še to le 1,3 odstotne točke več glasov, je pokazala januarska anketa Dela.

Sledijo DeSUS (4,6-odstotna podpora), NSi (4,1) in SLS (3,6), zadnji pa je DL z 2,3 odstotka glasov, kar je kljub vsemu eden boljših rezultatov za to stranko zadnje čase.

Preboj zunajparlamentarnih strank
Če za parlamentarne stranke ni velikih sprememb, pa so bistven premik doživele zunajparlamentarne stranke. Še prejšnji mesec so skupaj dobile 1,7 odstotka glasov, tokrat pa kar 5,3 odstotka. Med njimi so SNS (1,7 odstotka), Solidarnost (1,5 odstotka), Trs (1,2 odstotka), Zares (0,6 odstotka) in LDS (0,3 odstotka). Upadel pa je delež tistih, ki pravijo, da ne bi volili nobene stranke ali sploh ne bi šli volit.

Opazno višja ocena vladi
Javnosti se je vlada v zadnjem mesecu očitno nekoliko priljubila, kar kaže tudi opazno višja ocena, ki jo je dobila za svoje delo - potem ko je vse od nastopa mandata lansko pomlad njena ocena iz meseca v mesec samo padala.
Še vedno je negativnih ocen bistveno več kot pozitivnih, kljub vsemu pa se je srednja ocena opazno dvignila, z 2,28 prejšnji mesec na 2,52 tokrat. To je prvo zvišanje ocene po nastopu nove vlade Alenke Bratušek: odkar so jo aprila lani prvič ocenjevali, je bila ocena vsak mesec slabša kot mesec pred njim.

Ocene 3 vlada ni dobila kar nekaj let
Po drugi strani pa dobre ocene za vlado, takšne, ki bi znašala več kot 3, ni bilo že nekaj let. Zvišala se je tudi ocena za delo državnega zbora, a bistveno manj kot za vlado, z 2,19 na 2,30. V nasprotju s prejšnjimi meseci je tokrat vlada ocenjena opazno bolje kot parlament.

Vsi politiki dobili boljše ocene
Tudi v Barometru priljubljenosti so vsi politiki dobili boljšo oceno. Vodi Borut Pahor, sledijo Dejan Židan, Janez Potočnik, Danilo Türk in Karl Erjavec. Največji skok je po navedbah Dela uspel Alenki Bratušek, ki je bila zadnjič na 18. mestu, tokrat pa je na šestem. Malenkost nižjo oceno je dobila edino Alenka Jeraj, ki je zdaj na 18. mestu.

Za uredništvo Dela je telefonsko anketo med 6. in 9. januarjem na vzorcu 603 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.