SD se še vedno trdno drži v sedlu, Lukšiču je podpora padla. Foto: BoBo
SD se še vedno trdno drži v sedlu, Lukšiču je podpora padla. Foto: BoBo

Po anketi Ninamedije bi SD volilo 14,1 odstotka vprašanih, SDS bi prejel 11,8 odstotka, PS 6,9 odstotka in SLS 3,5 odstotka glasov, kar je premalo za uvrstitev v parlament. Na petem mestu je glede na rezultate raziskave stranka DeSUS s 3,3 odstotka glasov, na šestem pa ji sledi zunajparlamentarna stranka Solidarnost s tremi odstotki. Na zadnjih dveh mestih sta stranki NSi z 2,9 odstotka in DL z 1,4 odstotka.

Stranka SD je bila prejšnji mesec na skoraj 15 odstotkih, SDS pa se je tokrat odrezal malenkost bolje. Podpora PS-ju je nekoliko padla, SLS pa je v enem mesecu pridobil eno odstotno točko. Nazadovala je tudi stranka DeSUS.

Na lestvici priljubljenosti politikov vodi predsednik republike Borut Pahor, drugi je evropski komisar Janez Potočnik. Slabšo oceno kot prejšnji mesec so tokrat dobili minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, premierka Alenka Bratušek, zunanji minister Karl Erjavec in prvak SD-ja Igor Lukšič. Boljšo oceno sta dobila poslanec SDS-a Andrej Vizjak ter predsednica NSi-ja Ljudmila Novak.

Anketo Vox populi je za POP TV in časnik Dnevnik izvedla agencija Ninamedia na vzorcu 700 anketiranih.

SD prvi tudi v anketi Episcentra
Tudi po anketi Episcentra, ki jo je opravil za TSmedija, gre največ podpore anketiranih SD-ju. Na vprašanje, koga bi volili, če bi bile volitve na današnjo nedeljo, se je za SD odločilo 24,6 odstotka anketiranih. Sledi SDS (15,3 odstotka), tretji pa je DeSUS (7,8 odstotka). Na četrto mesto so anketirani postavili NSi (7,7 odstotka), peta je Pozitivna Slovenija (7,4 odstotka), šesta pa zunajparlamentarna stranka Solidarnost, ki pa se ne bi uvrstila v državni zbor (3,3 odstotka). Anketiranci so 3,6 odstotka glasov namenili še SLS-u in dva odstotka DL-u.

14,6 odstotka vprašanih bi izbralo drugo stranko, 3,6 odstotka jih je neopredeljenih, 9,7 odstotka pa jih ni želelo povedati, koga bi volili.

Podpora vladi je glede na anketo nekoliko narasla (s 30 na 33 odstotkov).

Anketo je za TSmedia opravil Episcenter med 9. in 17. decembrom po telefonu. Anketirali so 1.005 polnoletnih ljudi. Vprašenje o novoustanovljeni stranki so vključili pozneje, po numerusu 730, saj je anketa pred tem že potekala.