Generalni sekretar pozdravlja ideje slovenskega predsednika za rešitev statusa Kosova. Foto: EPA
Generalni sekretar pozdravlja ideje slovenskega predsednika za rešitev statusa Kosova. Foto: EPA
Janez Drnovšek na Kosovu
Predsednik Drnovšek je v začetku novembra obiskal Kosovo in nekatere tamkajšnje srbske pravoslavne objekte. Foto: RTV SLO

Pozdravljam vašo podporo, medtem ko vstopamo v novo stopnjo političnega procesa na Kosovu. Rešitev tega vprašanja bo resničen mejnik za Balkan, je zapisal Annan.

Zavedamo se, da takšen mejnik mogoče ni zdravilo za vsa vprašanja, ki ostajajo v regiji, zato se bo moj posebni odposlanec Martti Ahtissari skrbno posvetoval z vsemi ključnimi akterji, da bi se tako soočili z obstoječimi regionalnimi vprašanji, je dodal.

Kreativni pristop ...
Izrazil je tudi trdno prepričanje, da se zastavljeno časovno obzorje ne bi smelo zaključiti z določitvijo prihodnjega statusa Kosova. "Podpiram odprt in odkrit dialog, na podlagi katerega se lahko v proces, ki ga vodi Ahtisaari, vključi razne pomisleke, pomembne prispevke in kreativne pristope. To bi nam moralo omogočiti, da dosežemo naš skupni cilj - trajno in stabilno rešitev," je dodal generalni sekretar ZN-a.

V pismu je še pojasnil, da je z vsebino Drnovškovih pisem s predlogi glede Kosova seznanil tudi Ahtisaarija in da se že veseli nadaljnje izmenjave mnenj o tem vprašanju. Kot je znano, Drnovšek predlaga, da Kosovo v petih letih dobi mednarodno pravno subjektiviteto, srbski manjšini pa se dodeli avtonomija.