V Ljubljani in Mariboru so ob dnevu zmage pripravili tudi antifašistični marš. Foto: BoBo
V Ljubljani in Mariboru so ob dnevu zmage pripravili tudi antifašistični marš. Foto: BoBo
Antifašistični marš v Mariboru, 9. 5. 2014
Za razliko od ljubljanskega, je bilo na mariborskem antifašističnem maršu več transparentov. Foto: BoBo

"Antifašizem ni ideološko gibanje, pač pa globoko nasprotje fašizmu," se je glasilo sporočilo antifašističnega marša, ki so ga ob dnevu zmage pripravili v Ljubljani.

"Danes smo tu zato, da se spomnimo 9. maja 1945, ko je srca ljudi v Evropi napolnilo upanje, da je prišla svoboda in da sta nacizem in fašizem dokončno premagana," so povedali na Prešernovem trgu, kjer se je ob 18.00 začelo zborovanje.

Po začetnih govorih, v katerih so govorci svarili tudi pred neoliberalizmom in kapitalizmom kot novo grožnjo človeštvu, se je okoli 100 udeležencev podalo na povorko po ljubljanskih ulicah. Med sprehodom čez Kongresni trg in ob Slovenski cesti je odmevalo predvsem skandiranje: "Smrt fašizmu, svoboda narodu" in "Vaša kri, grob do groba - to naša je svoboda", pa tudi nekaj znanih protestniških in vstajniških parol: "Ulice so naše" in "Ne bomo plačali vaše krize".

Povorka se je ustavila tudi pred ameriško ambasado, kjer je bilo zato tudi okrepljeno policijsko varovanje, tam pa so udeleženci nekaj očitkov namenili "fašistični politiki ZDA". Končni cilj je bil parlament, še prej pa so se v parku ob zgradbi najprej poklonili spomeniku padlim. Udeleženci so se nato ob petju partizanskih pesmi in pesmi upora po dobri uri shoda razšli.

Organizatorji: "Nova vojna proti fašizmu in neoliberalizmu"
Antifašistični marš je bil napovedan tudi v Mariboru, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Zenici in še nekaterih drugih mestih v nekdanji skupni državi.

Po mnenju organizatorjev maršev v Ljubljani in v Mariboru človeška civilizacija bije novo vojno proti fašizmu in proti neoliberalizmu.

"Demokracija je le še privid, dejansko oblast pa ima kapital, ki je nakopičen v rokah peščice svetovnih vladarjev in ki vse bolj pritiska na naša življenja. Kapital nam jemlje premoženje, jemlje nam naše dostojanstvo in jemlje prihodnost nas in naših otrok. Nihče ne bi smel občutiti pomanjkanja. Nihče ne bi smel občutiti revščine in nihče se ne bi smel obrniti stran, ko se ponižuje sočloveka in se ga spreminja v sodobnega sužnja," je še bilo zapisano v pozivu.