Stopnja registrirane brezposelnosti se je nekoliko opazneje spremenila v pomurski statistični regiji, kjer se je povečala s 16,9 odstotka na 17,2 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Stopnja registrirane brezposelnosti se je nekoliko opazneje spremenila v pomurski statistični regiji, kjer se je povečala s 16,9 odstotka na 17,2 odstotka. Foto: MMC RTV SLO

Kot je objavil statistični urad, se je število delovno aktivnih oseb znižalo za približno 1000, na 793.244. Stopnja registrirane brezposelnosti se še naprej giblje podobno kot v preteklih dveh letih. "Če se bo vzorec ponovil, lahko pričakujemo, da se ne bo dosti spreminjala do oktobra. V tem mesecu se je namreč v preteklih dveh letih občutneje zvišala," so zapisali statistiki.

Ni več zaposlenih, manj je registriranih brezposelnih
Stopnja registrirane brezposelnosti se je tokrat znižala predvsem zaradi manjšega števila registriranih brezposelnih oseb, ne pa zaradi večjega števila delovno aktivnih oseb. Avgusta se je to število še drugi mesec zapored zmanjšalo za približno 1.000 oseb. Zmanjšalo pa se je tako zaradi manjšega števila delovno aktivnih moških (za okoli 500) kot tudi manjšega števila delovno aktivnih žensk (okoli 600). Število aktivnega prebivalstva se je znižalo z 911.502 v juliju na 909.844 v avgustu. Število registriranih brezposelnih oseb je doseglo 116.600.

Avgusta se je še šesti mesec zapored znižala stopnja brezposelnosti za moške, in sicer z 12 odstotkov na 11,9 odstotka. Za ženske pa se je ta še drugi zaporedni mesec zvišala, tokrat s 13,8 odstotka na 13,9 odstotka. Februarja je bila razlika v stopnji registrirane brezposelnosti med spoloma skorajda neznatna, a se je od takrat za moške občutneje znižala, predvsem kot posledica povečanja števila delovno aktivnih moških v sezoni.