Priče so kot razlog za odsotnost večinoma navaje, da so vabilo prejele prepozno. Foto: BoBo
Priče so kot razlog za odsotnost večinoma navaje, da so vabilo prejele prepozno. Foto: BoBo

Sojenje v zadevi Patria se je na dunajskem deželnem sodišču sicer tokrat, v sredo, nadaljevalo z avstrijskimi pričami. Sodnica je ob robu srečanja pojasnila, da se je odločila za alternativno metodo pričanja.
Premier Janez Janša, prav tako kot nekdanji direktor HSE-ja Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič, brigadir Tone Krkovič, lobist Jure Cekuta in Črnkovičeva soproga Marija Badovinac Črnkovič, so namreč pred dnevi prejeli vabila na četrtkovo pričanje na dunajskem deželnem sodišču. Štirje od šestih povabljencev pa so se v odgovoru na vabilo opravičili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Sodnica bo zato poskušala s pričanjem prek videokonference.
Janše na Dunaj ne bo zaradi službenih obveznosti, Zagožna pa zaradi dopusta. Ker naj bi vabilo prejela prepozno za prilagajanje načrtov, sta se opravičila tudi Črnkovič in njegova soproga. Črnkovič je ob tem dunajskemu sodišču predlagal določitev nadomestnih terminov in izrazil pripravljenost pričati prek videokonference, je pojasnil v ponedeljek.

Ali se bosta na dunajskem deželnem sodišču v četrtek pojavila Krkovič in Cekuta, po poročanju avstrijske tiskovne agencije še ni znano.

Proces proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja, ki poteka od začetku leta, je povezan s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge (SSF). Avstrijski lobist Hans-Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji.