Slovenija
Marko Bandelli je napovedal, da bo treba veliko delati na terenu. Foto: BoBo
Marko Bandelli je napovedal, da bo skušal spremeniti način vodenja vladne službe za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Foto: BoBo
VIDEO
Zaslišanja ministrskih ka...

Dodaj v

Bandelli: Glavni cilj je maksimalno črpanje razvojnih sredstev

Zaslišanja ministrskih kandidatov
4. september 2018 ob 14:36,
zadnji poseg: 4. september 2018 ob 20:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na skupni seji odbora za zadeve EU-ja in odbora za gospodarstvo se je predstavil kandidat za ministra brez resorja, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Marko Bandelli (SAB). Za glavni cilj je označil maksimalno črpanje razvojnih sredstev.

Marko Bandelli je odbornikom pristojnega odbora DZ-ja predstavil svoje dejavnosti v preteklosti, predvsem svojo podjetniško kariero, in napovedal, da bo službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko vodil, tako kot je bil vajen voditi svoja podjetja. "Nisem velik govornik, ker sem velik operativec. Nisem teoretik in filozof. Delam vestno, napredno, gospodarno in predvsem z intuicijo," je pojasnil Bandelli. Za glavni cilj je označil maksimalno črpanje razvojnih sredstev in z njimi bi spodbujal rast gospodarstva, povečeval konkurenčnost podjetij in ustvarjal kakovostna delovna mesta.

Neenakomerni razvoj Slovenije
Opozoril je tudi, da se Slovenija neenakomerno razvija, da sam občuti Slovenijo dveh hitrosti, tudi v bogatejši zahodni kohezijski regiji. "So občine in območja, kjer je faktor razvitosti tudi pod ena," je poudaril. Ob tem je napovedal tudi drugačen pristop do pomembnosti samega razvoja. "Možne so spremembe v upravljanju samega resorja in mislim, da bo končni uspeh zagotovljen," je dejal.

Bandelli je še navedel, da je kohezija glavni argument resorja in da Slovenija razpolaga s 3,2 milijarde evrov iz evropskih skladov. "Mi vemo, kam moramo ciljati, katere so naše naloge, moramo iti v raziskave, inovacije, informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, povečati konkurenčnost malih in srednjih podjetij in podporo za prehod v gospodarstvo z nizkimi ogljičnimi emisijami," je naštel in dodal, da je za Slovenijo najpomembnejša podpora malim in srednjim podjetjem. "To je osnova, iz katere bomo izhajali in videli, kaj bomo dobili v naslednji EU-perspektivi."

Nekdanji župan Komna, občine na samem zahodu Slovenije, je tudi pojasnjeval, da ker je pač Slovenija razdeljena na dve kohezijski regiji, zahodno in manj razvito vzhodno, lahko vzhodni del črpa bistveno več sredstev. Trenutno je faktor 1 : 1,5, v prihodnji perspektivi pa celo 1 : 1,8. Vendar je opomnil, da lahko države 15 odstotkov sredstev premikajo iz ene regije v drugo.

Težave z birokratskimi ovirami
Med največjimi pomanjkljivostmi je omenil neozaveščenost upravičencev za sredstva, ki prejemajo premalo informacij. Težave so po njegovem mnenju tudi z informacijsko tehnologijo in z birokratskimi ovirami, še posebej pri črpanju sredstev na področju okolja in prostora ter na področju stanja okolja in biotske raznovrstnosti. Kot je pojasnil, je dobil namige, da je, kar se tega tiče, najbolj skrb vzbujajoče okoljsko ministrstvo. Najbolj pa ga veselijo evropski čezmejni mehanizmi, tudi z drugimi regijami po Evropi, predvsem za grozdenje podjetij in krožno gospodarstvo.

Lobiranje v Bruslju je velika pomanjkljivost Slovenije
Bandelli je tudi odgovarjal na vprašanja, ki so mu jih postavljali člani odbora za gospodarstvo in za zadeve EU-ja. Med drugim jim je predstavil, da je kot župan Komna pridobil nekaj evropskih sredstev. Iz sklada za regionalni razvoj so načrpali 1,5 milijona za obnovo vodovoda in okoli 750.000 evrov za projekt informativne točke Natura 2000.

Bandelli je tudi poudaril, da je ena večjih težav pri črpanju evropskih sredstev lobiranje v Bruslju, ki je "rakrana Slovenije", saj imamo tam "le eno pisarno, Hrvaška pa denimo štiri do pet. Videl sem, kako so organizirani na vseh mogočih sektorjih, kar nam absolutno manjka. Definitivno je to nujno pomembno." Omenil pa je tudi vzpostavitev terenske pisarne, ki bi bila v pomoč vsem, ki bi želeli črpati evropska sredstva.

Med drugim se je tudi strinjal, da so za regionalni razvoj Slovenije nujno potrebne regije. Izrazil pa je tudi mnenje, da je služba vlade, ki jo namerava voditi, že prerasla mesto ministra brez listnice in da bi morali vzpostaviti ministrstvo za kohezijo in razvoj, kar bi bila rešitev za regionalni razvoj Slovenije. Po njegovem mnenju bi lahko na to ministrstvo prenesli tudi del lokalne samouprave.

Odbora DZ-ja za gospodarstvo in za zadeve EU-ja sta z 10 oz. 9 glasovi za potrdila Bandellija kot primernega kandidata za ministra brez listnice.

Video: Posnetek zaslišanja

Al. Ma., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
acMilan
# 04.09.2018 ob 15:48
v Komenski občini pa slavimo njegov odhod, ob tem ko je zapufal občino in se okitil z delom drugih!
Jupi jupi ja, pravi kandidat za ministra!
Anar Hija
# 04.09.2018 ob 15:34
Česa vsega ne bo Levica podprla samo za to, da IJJ ne bi bil mandatar :D

- Podjetnika, ki bo urejal posle za svoje bližnje na ministrstvu za infrastrukturo
- gospodarstvenika na ministrstvu za gospodarstvo, ki je goreč podpornik neoliberalizma
- ministra za zunanje zadeve, ki odkrito podpira NATO in druge NWO strukture v svetu
- bogatunko na ministrstvu za socialo
- birokratinjo na ministrstvu za kmetijstvo
- povsem nestrokovno nastavljenko na ministrstvo za pravosodje, katera bo ščitila svoje pred obtožbami
- so-krivega za katastrofalno stanje v zdravstvu
- in še in še...

Vse izključno s podporo stranke LEVICA!
pozitiva
# 04.09.2018 ob 15:43
Glede na to, da je Bandeli v javnosti, medijih in na soc.omrežjih izrekel že toliko krutih, nesramnih, provokativnih in sovražnih besed, bi moral biti kandidat za zapornika in ne za ministra.
viljam_s
# 04.09.2018 ob 15:08
Od kandidata do kandidata vse večja katastrofa. Kako je kaj ste že preračunali koliko novih miljard bo stala koalicijska pogodba ali ste jo že vrgli v smeti?
Vladanje ni mikromeneđment vsega kar leze in gre, če vam še ni potegnilo ljubi slovenci. Vidim, da je svoboda je bolj težki koncept pri tem narodu, ki ljubi davke.
rtvjevc_ki_ni_40
# 04.09.2018 ob 15:46
Kako biti minister v levi-socialistični vladi?
-Biti povezan z levičarskimi strankami
-Biti nesposoben
-Biti politični pijon
-Biti nekarismatičen

Ampak veste kaj? Bandelli je še vedno najbolj sposoben od Stranke Alenke Bratušek, kar je ironično. Dodam še, da smo grozna demokracija, ko imamo v vladi tri stranke, ki so bile ali so še vedno imenovane po njihovih vodji. Polj pa rečejo, da je Janša populist.
Benevolentni82
# 04.09.2018 ob 15:42
Si predstavljate da bi bilo zaslišanje za ministra podobno enemu malo zahtevnejšemu izpitu na fakulteti?
A ni hecno da ravno Bratuškova, ki je pogrnila na zaslišanju za EU komisarko, vnaprej zahteva da se mora njene kandidate potrdit.
Tisti ki je suveren v znanju in kompetenten, se takšnih izsiljevanj ne rabi posluževat...tako pa...
Kolupaila
# 04.09.2018 ob 15:32
Pri Bandelli-ju mene moti samo razlog po vstopu v politiko. Menda je zelo uspešen trgovec, ki mu posel cveti. Zakaj bi potem postal minister za 3.000,00€/ na mesec, če pa sedaj lahko zasluži bistveno, bistveno bolje?
TIGR
# 04.09.2018 ob 18:08
To, da se njegov oče piše Bandelj on pa Bandelli pove čisto dovolj o tem "strokovnjaku"...

Na Krasu je fešta, imejte si ga v LJ.
Edson Aranches
# 04.09.2018 ob 17:04
Kje so našli tega šarlatana Budalija?
slovenc1
# 04.09.2018 ob 15:38
Po kakšnem kriteriju je Bandelli zdaj kandidat za ministra za kohezijo? Dobro,bil je kandidat za okoljskega ministra,a tega mesta SAB ni dobil,zdaj bo pa kar za kohezijo dober.
krosnjar
# 04.09.2018 ob 17:36
Bo svoje podjetje prostovoljno nacionaliziral v zameno za podporo Levice?
Kot je že nekdo povedal, zakaj menjati svoje podjetje v katerem odlično služi za 3000 evrov ministrske plače? Za koliko bo multipliciral v mandatu €? V Komnu in Štanjelu so pa res veseli , da se ga rešijo. Tudi jaz to slišal...
jahbulon
# 04.09.2018 ob 19:20
Zanimiv pojav opažam že dlje časa, bolj ko so ljudje uspešni, predvsem pa bolj pošten ko je način, na katerega so obogateli, manjša je potreba navzven kazati svojo uspešnost s statusnimi simboli tipa zlat Rolex ali debela ketna. Legitimno premožni zase vejo, da so uspešni, ne rabijo tega okolici dokazovati z vpadljivo luksuznimi izdelki, imajo lahko precej bolj nobl ure, ampak bojo urarske mojstrovine, Patek ali Lange, iz platine ali belega zlata. Nagnjenost k zlatim ketnam in zlatim Rolexom se zdi v korelaciji s korupcijskimi tveganji in kaže na miselni ustroj, ki za ministra ni najbolj primeren, še najmanj pa ministra na resorju s toliko razpoložljivih sredstev, ki se lahko delijo po politični presoji, da ne omenjamo Bandellijeve betonarne in govoric o okoriščanju z javnimi sredstvi, ki nočejo potihniti.

Imenovanje Bandellija je simbolično za to vlado, politika kot plen, nepomembno je, če ima znanje in kompetence, važno da je naš, točno ta logika vladanja, ki so jo te stranke najbolj obsojale in če nimajo manj spornih kadrov kot to, in če jih nastavljajo kljub očitnemu nasprotovanju javnosti, dokaz več, da je ta vlada celo regresija v primerjavi s prejšnjo, Cerarjevi so politično kadrirali bolj agresivno kot kdorkoli pred njimi, ampak je vsaj približno veljal kriterij sposobnosti, tale ekipa je pa mizerija v vseh aspektih.
NOPCBS
# 04.09.2018 ob 17:30
je pa zanimiv, oz rahlo kontradiktoren tale Bandelli

pricevalce, ki dokumentirajo ne-crno-beli pogled na nasilno komunisticno revolucijo v Sloveniji bi ukinil, sam pa raje nosi poitaljanceno obliko svojega priimka...(najbrz prirejenega v casu medvojne fasisticne vladavine)
k500
# 04.09.2018 ob 17:10
@Toming
Oh ja, to so ti naši levičarji, eni bi nacionalizirali, drugi nosijo Rolexe.


zato, ker vedo , da brez nacionalizacije tudi rolexov zanje ne bo.
brode
# 04.09.2018 ob 17:07
Bandelli za ministra za kohezijo, Bratuškova za infrastrukturo, ko bo potreben beton in gradbeni material, vemo kje bodo jemali- Bandelli d.o.o.
brehme
# 04.09.2018 ob 17:05
A to je tisti, ki je javno grozil nekaterim z fizično odstranitvijo ?
Toming
# 04.09.2018 ob 16:45
Oh ja, to so ti naši levičarji, eni bi nacionalizirali, drugi nosijo Rolexe.
Juhu
# 04.09.2018 ob 18:15
Sosednje države se že veselijo ko vidijo tele naše ministre.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 17:45
Nisem velik govornik, ker sem velik operativec.

He, he he, Bandelli ga pa pihne. Če ne na Twiterju, pa v DZ-ju.
ajvard1
# 04.09.2018 ob 16:50
a če bi si priimenk nauaj spremenil v Bandelj, bi pa bilo premalo "fino" za slišat? prodana duša!
Zlobni škrat
# 04.09.2018 ob 18:41
Že kot župan je bil zanič zdaj bo pa še kot politik.
krosnjar
# 04.09.2018 ob 19:29
Levica podprla kapitalista za ministra. :)
TIGR
# 04.09.2018 ob 18:22
Bandelli župan občine Komen - med obnovo Štanjela so se dnevno zgrinjali kamioni Bandellijevega podjetja z materialom...

Konflikt interesov - ahhhh kje pa - TO JE SLOVENIJA!

In ta majstr, naj bi bil minister? Kej smo normalni?

P.S. http://primorska24.si/med-imeni-preiskovanih-ministrskih-kandidatov-tudi-marko-bandelli/
TIGR
# 04.09.2018 ob 19:08
Bandelli že tala minuse... :-))
Malosutra
# 04.09.2018 ob 18:15
Veliki blefer
The Matrix
# 04.09.2018 ob 22:24
Levica podprla kapitalista za ministra. :)

Itak, v Levici so največji elitisti!!!
foxhunt
# 04.09.2018 ob 21:05
Bandelli: Glavni cilj je maksimalno črpanje razvojnih sredstev.

To govori vsak . Bi bilo boljs da smo brey ministra in uradniki pac delaj kot do sedaj. Kaj pa Bandelli ve o crpanju eu sredstev, reference. Nic. Tovse delajo dosedanji usluybenci enako kot do sedaj.
FancyBoy
# 04.09.2018 ob 19:47
Alenka Bratusek bi morala ven iz politike, saj je totalno nesposobna za to pozicijo.
Po drugi strani pa, kateri politik pri nas je sposoben in ima dejansko kaj za pokazati??

Nihce.
mirror
# 04.09.2018 ob 16:31
Ko že imaš vse kar si želiš, manjka samo še oblast nam ljudmi, podprta pod soji žarometov.
threepointer
# 04.09.2018 ob 15:12
Sicer minister brez listnice, ampak zadolžen za resor, ki razporeja letno stotine milijonov EUR razvojnega denarja. Upajmo, da bo uspešnejši od sedanje ministrice.
FancyBoy
# 04.09.2018 ob 19:45
Bandelli župan občine Komen - med obnovo Štanjela so se dnevno zgrinjali kamioni Bandellijevega podjetja z materialom...

Konflikt interesov - ahhhh kje pa - TO JE SLOVENIJA

tako nekako ja
REsje
# 04.09.2018 ob 18:23
...lahko v živo pred svojimi očmi gledamo vrhunsko komedijo, kakršne Hollywood še ni videl, niti je najboljši scenarist nebi mogel spisati.
Če kdo o trenutnem dogajanju z slovensko novo vlado 10.0 napiše scenarij in ga pošlje Saši Baron Kohenu bo postal izjemno premožen človek.
nimamkajdelat
# 04.09.2018 ob 16:20
Če bo tak minister kot je bil na soočenjih za 2. tir potem se koheziji slabo piše. Sicer so pa skoraj vsi katastrofa. Samo kakšna svetla izjema bi mogoče šla na izpitu na faksu skozi.
severnik
# 04.09.2018 ob 19:56
A ni izguba časa in denarja?
semaino
# 04.09.2018 ob 18:25
A je to normalno?

Bandelli? A je ta operativno sposoben ali mu kdo drugi vodi podjetje?

Niti enega stavka ni povedal, ki bi bil povezan z drugim in ni znal predstaviti vecje slike, vizije in da bi potem govoril sistematsko po podrocjih.

Samo nakladanje drv na ogenj.
prizemljen
# 04.09.2018 ob 17:50
Nisem velik govornik, ker sem velik operativec.

Bandelli je še vedno najbolj sposoben od Stranke Alenke Bratušek, kar je ironično.


Oboje žal drži. Žal pa zaradi tega, česar je sposoben in kakšne vrste operativec je. Preverite kdaj kako in zakaj je sebe in svoje posle prenesel v Slovrnijo. Gorje nam. Ampak imamo kar smo - ste izvolili. Očitno si to zaslužimo.

Komenci pa njegove pufe na vaš račun tudi lahko kar sebi pripišete, Če se ne motim ste ga izvolili.
trpotec
# 04.09.2018 ob 17:15
"Nisem teoretik in filozof"
In kaj potem počne na tej poziciji? Naj gre potem v delavnico, ne pa na pozicijo, kjer je razumevanje teorije nuja.
mmeeddoo
# 05.09.2018 ob 07:32
Izhodišče slovenske miselnosti: pobrati čim več denarja za razvoj tako, da ga ne bo potrebno vračat ali iti v zapor.

Izhodišče bi moral biti razvoj in potem zanj iskati denar.

Ali drugače: Tukaj smo ti zrihtali kup denarja, zdaj se pa razvijaj.
Namesto: Aha, ti bi se razvijal, imaš že načrte, vizije, potrebe. Ok, koliko bi potreboval?
wax
# 05.09.2018 ob 07:12
Joj samo njega ne..Če je ta taljanček tako naklonjen informacijski tehnologiji in vlaganju v razvoju, kot navaja, zakaj pol celo življenje prodaja beton?!?
1q2w3e
# 04.09.2018 ob 21:55
ma ki s t dobili tjebe?
rooster
# 04.09.2018 ob 18:53
Veliki blefer

Kakšen blefer neki. Za bleferja moraš znat kaj povedat.
misterij
# 05.09.2018 ob 17:24
Grozilec s smrtjo Viliju Kovačiču tovariš Bandelli lastnik kamnoloma pri Komnu,sedaj kvazi minister za črpanje evropski sredstev obljublja večje pridobivanje finančnih sredstev iz EU sredstev.Pravljičar in flancač.Prosim lepo,samo primerjava Predhodnica Alenka Smerkolj je v štirih letih Cerarjeve vladavine počrpala samo tri miljarde evrov finančnih sredstev od obljubljenih šestih miljard.Torej se je Cerarjev vlada obnašala negospodarno in s svojo armado javnih uslužbencev in uradnikov ni bila sposobna pripraviti dodvolj novih projektov in finančnih konstrukcij za črpanje teh sredstev.Adijo pamet.
Vrt
# 05.09.2018 ob 10:54
TIGR

Slovenski rudniki?Kaj pa to?Trbovlje,Zagorje,Hrastnik?Kaj pa je tam sedaj?
Vrt
# 05.09.2018 ob 10:51
TIGR

Ja.Slovenijales,IMP,Gradis,TAM,Iskra,Pek
o,Litostroj,Kolinska,Radenska-voda,Fructal, in tako naprej do EU in NATO.
Vse je prodano.
Se je morda kdo kdaj?Vprašal,kaj se je zgodilo z ljudmi...z ljudmi,ki so bili zaposleni nekoč davno v teh firmah?
Kje so?Kako so?Kako živijo?Koliko jih je že zaradi obupa in žalosti pokojnih?
Vrt
# 05.09.2018 ob 10:00
TIGR

Upokojenci?Pokojnina od 300-450 demokratičnih EU zahodnih eurov.Kako naj preživijo?Še svoje nacionalne denarne valute nimamo več pa se bomo igrali nekakšen zahod in njihovo demokracijo.Nemogoča misija.
Vrt
# 05.09.2018 ob 09:51
TIGR

Ja.Očitno ne živiva v isti državi.V mestu kjer živim je vse več mladih,ki prosijo na ulici za kovanec.Večina je mladih.To je resnica.
REsje
# 04.09.2018 ob 18:19
Res je, da nas bo vse skupaj drago stalo in si bo Slovenija poleg vseh domačih področij uničila tudi tiste bore malo ugleda, ki ga v mednarodni skupnoszi ima, po drugi strani pa...
kotzi
# 06.09.2018 ob 10:42
Božo 1 vir mora biti Mladina...Vecer...Dnevnik...Rtv...Nedelj
ski..to so viri..a ne Božo....pac režimski...ki so bolj kot ne v lasti tajkunov..da to so viri....se posebej mi je vsec Mladina....skrajni vir..haha
kotzi
# 06.09.2018 ob 10:37
Glede na to, da je Bandeli v javnosti, medijih in na soc.omrežjih izrekel že toliko krutih, nesramnih, provokativnih in sovražnih besed, bi moral biti kandidat za zapornika in ne za ministra...zanimivo..pa se nobeden medij s tem ne ukvarja..vecer..delo..dnevnik..rtv..so tiho..le zakaj...ko preberes njegove tvite vids da je primitiven....
TIGR
# 05.09.2018 ob 16:39
božo1
Torej meniš, da je KPK začela preiskovati tega "poštenjaka" čisto po naključju?
http://nova24tv.si/lokalno/kandidat-za-ministra-bandelli-pod-preiskavo-kpk-zaradi-zupanskih-poslov/

Jaz se napisal nekaj in sklepal, da je kandidat, ki ga predlaga neka stranka, ki jo cenim, tudi dovolj ugleden

Umiram od smeha...vsekakor izjava za bob leta! :-)))ROFL
Kazalo