Slovenija
Zaslišanje
Aleksandra Pivec na zaslišanju na 1. nujni seji odbora za kmetijstvo. Foto: DZ/Borut Peršolja
VIDEO
Pivčeva: Dobro ohranjeno...

Dodaj v

Pivec: Upravljanje s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe

Zaslišanja ministrskih kandidatov
4. september 2018 ob 13:10,
zadnji poseg: 4. september 2018 ob 14:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Odbor DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavitev kandidatke za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec ocenil kot ustrezno. Med prioritete je uvrstila samooskrbo s kakovostno hrano.

Pivčeva, ki je kandidatka na predlog stranke DeSUS, je med cilji ministrovanja na podlagi koalicijske pogodbe navedla povečanje samooskrbe s kakovostno hrano znanega porekla, zagotavljanje višje dodane vrednosti za slovenske pridelke in promocijo lokalno pridelane hrane - med cilji je, da bi bilo v javnih zavodih vsaj 40 odstotkov hrane lokalnega izvora - ter dobro obveščenost potrošnikov o izvozu živil. Želi zagotoviti tudi korektne odnose v celotni prehranski verigi.

Veliko pozornost namerava nameniti upravljanju s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe, med drugim ukrepom za zaščito pridelka, kot so protitočne mreže, oroševanje proti pozebi, namakanje in spodbujanje uporabe tehnologij, s katerimi se zmanjša vpliv zunanjih dejavnikov. Želi tudi doseči, da bi bila zavarovanja 50-odstotno sofinancirana za vse kulture, ne le nekatere.

Nadaljevati namerava podporo kmetovanju na območjih z omejenimi dejavniki, kot so hribovske in gorske kmetije, ter varovati naravo in vodne vire. Zaveda se težave zaradi spremenjene demografije, zato je v načrtu med drugim podpora mladim prevzemnikom kmetij, tudi pri njihovem izobraževanju za uporabo novih tehnologij in inovativnost.

Napovedala je nadaljnje ukrepanje za krepitev gozdno-lesne verige in učinkovito gospodarjenje z državnimi gozdovi. Glede delovanja družbe Slovenski državni gozdovi - ki je bila deležna precej kritik članov odbora - je kandidatka dejala, da se zavzema za transparentno delovanje in za to, da bi nadzor poleg vzpostavljenih organov družbe izvedlo tudi računsko sodišče.

Pomembno bo pripraviti podlage za črpanje evropskih sredstev v prihodnjem večletnem finančnem obdobju EU-ja, je poudarila in spomnila, da je osnovni razrez že narejen, da pa bodo imele države več odgovornosti pri pripravi svojih strategij, zato bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od stroke, kmetovalcev do politike.

Odbor je njeno predstavitev kot ustrezno podprl z 10 glasovi za in šestimi proti. Člani odbora iz vrst opozicije so med drugim opozarjali na zmanjševanje števila kmetij in nedorečenost napovedanih ukrepov ter na to, da se bo, glede na to da kandidatka ni sodelovala pri pisanju koalicijske pogodbe, nadaljevala politika prejšnjega ministra Dejana Židana, ki da je povečal obseg birokracije in premalo skrbel za kmeta.

Kritična mnenja
V SDS-u so bili kritični, da kandidatka ni ponudila konkretnih odgovorov, kako in kdaj bodo posamezni ukrepi izvedeni. Ob kritiki Židanove politike so izrazili upanje, da kmetje odslej ne bodo več postavljeni na stranski tir. V NSi-ju so med drugim izpostavili potrebo po vzpostavitvi ustreznih pogojev za mlade prevzemnike kmetij in odločnejše ukrepanje zaradi podlubnikov. V Levici so med drugim opozorili na majhnost slovenskih kmetij in postavljeni prag za upravičenost do podpore, revščino na kmetih in nujnost podpore zadružništvu. Koalicija je med drugim spraševala glede izpada dohodka zaradi podlubnika, zagotavljanju podpore čebelarstvu, ohranjanju starih slovenskih sort in semen ter zaščiti živali.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 04.09.2018 ob 13:21
Ta o kmetijstvu nima pojma, a slabša od Židana bo težko. Birokratka, ki bo z neumnostmi grenila življenje kmetom, kolikor jih je še ostalo.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 13:41
Med prioritete je uvrstila samooskrbo s kakovostno hrano.

Glede nato, da vsaj 20 % Slovencev živi v revščini, bi pričakoval, da bo prioriteta oskrba s hrano na splošno, ne pa hipstrska 'samooskrba z bio-eko-brezglutensko-hrano'.
seba goričan
# 04.09.2018 ob 13:56
že ko jo slišiš te mine...je pa lepa, ni kej
pohorjezeleno
# 04.09.2018 ob 13:48
Največji problem kmetijstva je preobsežna birokracija in pikolovsko iskanje vsakega metra neopravičenih površin. S takimi bedarijami se mora potem kmet ukvarjati namesto, da bi opravljal svojo primarno dejavnost, in sicer pridelavo kakovostne hrane. Predvidevam, da več denarja namenijo za nadzor, kot pa stanejo subvencije na tistih par kvadratih neopravičenih površin. Drugi problem pa je, da naši birokrateki bolj striktno uporabljajo evropske direktive kot v resnici so. Namesto, da bi agencija za kmetijske trge delala v prid kmetu in mu pomagala pri EU birokraciji, mu raje meče polena pod noge. V Avstriji agencija in zavodi pomagajo kmetu črpati EU sredstva, ne pa jim otežkoščati. Poznam primer, ko je nekdo moral vrniti pridobljena sredstva zato, ker je datum na npk potrdilu bil za tri dni zamaknjen... in takih zbirokratiziranih primerov je še ogromno.
prlek
# 04.09.2018 ob 14:00
Zdaj, ko se znižujejo evropske subvencije za kmetijstvo, je Židan hitro stisnil rep med noge.
Benevolentni82
# 04.09.2018 ob 13:55
O moj bog...branje iz dveh listov A4 in uporabljanje mašil, če je pogled predolgo obrnjen stran od besedila. Slovenija quo vadis??!!
pipijoco
# 04.09.2018 ob 14:25
@pohorjezeleno, sicer se strinjam z napisanim, vendar to o sankcijah pri nekaj kvadratnih metrov neupravičene površine so bučke in zavajanje javnosti. Toleranca je i še noben ni bil ob izpad dohodka zarad par neupravičenih kvadratov.
brehme
# 04.09.2018 ob 14:29
Birokracija se bo očitno še povečala v kmetijstvu. Namesto da bi se ravnali po Avstriji , kjer je vse bolj preprosto, bolj logično, bolj po kmečki pameti. Ampak naši birokrati so pamtnejši od Dunajskih.
Homer.
# 04.09.2018 ob 13:57
Nekateri očitno mislite, da je EU samopostrežna trgovina v kateri sprejmeš le tiste direktive, ki ti odgovarjajo.
Ostale, ki so menda škodljive za naše kmetijstvo pa enostavno zavržeš, EU pa pokima in da OK......
In potem se zbudiš iz mokrih sanj!
leond
# 04.09.2018 ob 14:04
Katastrofa. In ta bo konkuriral francoskim in ostalim evropskim kmetijskim ministricam in ministrom. Žalost.
slovannn
# 04.09.2018 ob 13:28
No, kaj morajo kmetje vse prenesti, še dobro, da so trpežni!!!!!!!!!!!!!
josh k.
# 04.09.2018 ob 15:56
Glede nato, da vsaj 20 % Slovencev živi v revščini, bi pričakoval, da bo prioriteta oskrba s hrano na splošno, ne pa hipstrska 'samooskrba z bio-eko-brezglutensko-hrano'.

Kaj je narobe z samooskrbo ? Ne mešaj zraven hipsterjev in brez glutenske hrane.
Preveč smo odvisni od uvoza.
kazam
# 04.09.2018 ob 14:49
Minister je (vsaj pri nas) neka PR oseba, sicer o temi oz. resorju nima pojma ima pa vojsko ljudi ki delajo ter mu dajejo napotke itd. potem so tu še razni lobiji ampak to že kompliciram.
In ko eni omenjate zbirokratiziranost..saj vemo da je to problem in to splošen ampak ta zbirokartiziranost živi kar lepo število ljudi, ki prelagajo papirje, itd.
Glede kmetijstva pa lahko napišem samo eno če bodo zagotovili fer pogoje oz. bodo isti vatli veljali za vse naše in tiste ki uvažajo k nam so naredili vse!! Da pa imamo bizarne situacije, ko k nam (pa seveda še kam) furajo viške (npr. svinjsko meso), da je pri njih ponudba in povpraševanje v ravnovesju posledično so tudi cene odkupa stabilne..pri nas naredijo z tako potezo masaker in za nameček potem iz te države (recimo avstrija) še povabjo njihove prestavnike, da učijo naše kmete (ki prodajajo meso 20% pod njihovo ceno) kako biti konkurenčen...
runcajz
# 04.09.2018 ob 18:03
Upajmo, da se je doma na kmetiji kaj naučila in še ni pozabila , da zdrava kmečka pamet pomeni več kot kakšen doktorat.
Juhu
# 04.09.2018 ob 17:53
Z ministrsko plačo, ji oskrba s hrano najbrž ne bo problem.
amigo
# 04.09.2018 ob 18:40
Tega res ne razumem. Nova ministrica je doktorica kemijske tehnologije. Ali v državi ni nobenega doktorja agronomije ali vsaj živinoreje? Do sedaj so bili skoraj vsi kmetijski ministri veterinarji. Veterinarji so pod vplivom farmacevtskega lobija, njihova izobrazba je ozko usmerjena, zato niso najbolj primerni. Po 27 letih samostojne države, mandatarji iščejo ministre med prijatelji in znanci. To je skrajno neresno. Razen tega rabimo za ministre praktike, ki bodo zmanjšali nepregledno množico vseh mogočih predpisov, da bo kmetijstvo lahko zadihalo.
brehme
# 04.09.2018 ob 17:08
@stari maček, torej tvoja sestrična ko naredi seštevek delovnih ur , jih ima 5x več kot ti.
smukač
# 04.09.2018 ob 14:41
Imam samo eno vprašanje ZAKAJ ŠE NOBEN "PRAVI" KMET NI ŠEL V STEČAJ? Tisti polkmetje, ki ne znajo poskrbeti za subvencije pa tako ali tako bolje, da prepustijo zemljo sposobnim. Delovnik je res dolg zato pa traktor vsaj po ceni prekaša mojega clia za 10x pa trudi brez osebnega avta niso.
veza
# 04.09.2018 ob 14:24
Pivec

lepo se sliši, pijemo vsi radi, kako je pa to v ženski obliki, Pivka že ni, pa kako se sklanja, ostaja vedno Pivec?
ponosnikmet
# 04.09.2018 ob 19:50
Bomo videli. Ampak nimam dobrega občutka
SKing
# 04.09.2018 ob 19:35
pohorjezeleno - če ti dobiš denar za investicijo na razpisu, to moraš izvesti. Če je ne moreš zaradi upravičenih razlogov, moraš to predhodno javiti in se to obravnava. In če kaj narediš narobe, imajo na ministrstvih pravico, da ti odredijo kazen, da ne smeš 5 let kandidirati.

To pač tako je. Ne, ne maram ministrstev. Vendar, če kandidiraš za EU sredstva in si uspešen, moraš to izvesti. Tu pa nima ministrstvo nič pri temu, če nekdo ne zmore izvesti, a vseeno prijavlja na razpis.
pipijoco
# 04.09.2018 ob 18:42
@zelenopohorje, ne ni res, spet zavajaš. Toleranca je 3% in noben inšpektor ti ne bo izrisal drv na površini 5m2, ker je toleranca izločanja drv 100m2. In še druga, GPS ni natančen, je pa zato v meritev všteta tehnična toleranca 0,75m.
Pozanimaj se preden trosiš laži.
kazam
# 04.09.2018 ob 15:09
smukač
# 04.09.2018 ob 14:41

Tisti polkmetje, ki ne znajo poskrbeti za subvencije pa tako ali tako bolje, da prepustijo zemljo sposobnim

Veš kdo so sposobni kmetje..tisti ki prodajo živino, stroje, nehajo obdelovat polja in travnike..slednje da v najem "sposobnim" in zraven uveljavlja neposredna plačila (subvencije)...ne smeš vedno samo gledat "fasado" kot je navada za naše ljudi, velikokrat so zadaj skrite težke zgodbe in skrbi za katere nobeden ne ve dokler..
kingeston
# 06.09.2018 ob 08:35
Upravljanje s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe

kakšne visokoleteče besede! kakšna znanost! pa to je to...
por
# 05.09.2018 ob 12:59
Huh, ga. Anja Mrak s skrajšano frizuro?
galoper
# 05.09.2018 ob 09:15
Kmetijski pridelki z večjo dodano vrednostjo pomeni višjo ceno, ali pa, da avtorica izjave pojma nima kaj govori.
veza
# 04.09.2018 ob 14:46
smukač
# 04.09.2018 ob 14:41

Imam samo eno vprašanje ZAKAJ ŠE NOBEN "PRAVI" KMET NI ŠEL V STEČAJ?

kmetije propadejo, hiša in poslopja se podirajo, zemlja se zarašča, se pelješ kdaj skozi Logatec, tam je tik ob cesti značilen primer.
leond
# 04.09.2018 ob 14:04
*konkurirala
galoper
# 07.09.2018 ob 10:12
Upravljanje s tveganji je hazard, igra na srečo, v kateri večina izgubi. Kvaliteta dela se doseže s strokovnostjo
kingeston
# 05.09.2018 ob 09:59
slovenski kmet je zato na slabem ker je stoletna negativna selekcija naredila svoje. vedno je doma ostalaj najneumnejši, ostali so šlo študirat in v mesto. zato je današnji slovenski kmet izredno neinteligenten, ni sposoben enega obrazca izpolniti, in vse kar zna je da ve s katerim traktorjem se lahko kurči po vasi...

poleg tega se kmetije zapuščajo ker mladi ne vidijo smisla v obdelovanju tistega koščka zemlje nekje bogu za hrbtom in biti suženj tisti zemlji. način življenja se je spremenil; danes nobeden ne želi biti priklenjen na zemljo kot so to bili stari ljudje, ki jim je bila ta zemlja vir preživetja. danes tega ni več, zato pa se takšni pajzli v vukojebinah zapuščajo.
Nikolaj
# 05.09.2018 ob 08:48
Res je lepa. Sem sicer lačen, a ob pogledu nanjo pozabim na lakoto in postanem sit.

Opomba: Sem upokojenec, moja pokojnina znaša 405 €.
agenda21
# 04.09.2018 ob 21:55
Res da je zemlja rjava, ampak rjavih srajc pa ne maram.
Prizadet
# 04.09.2018 ob 15:58
Glede na komentarje me zanima kako bi izgledale vaše prioritete in pa časovna opredeletitev za dosego prioritetnih ukrepov. Čist kot firbec sprašujem, ker ne vem ali so njene ideje dobre ali slabe. Name kot mestno dete bodo verjetno bore malo uplivale. No razen, če bodo tuji trgovci postavili več domačih izdelkov na police. :)
veza
# 04.09.2018 ob 14:48
smukač

Po anketi izpred let je poklic kmet v Sloveniji pristal na zadnjem mestu. Poklic ni priljubljen in ga nihče ne ceni. In nič ne kaže, da se bo kaj spremenilo. Res so kmetje, zlasti tisti, ki v okviru dopolnilne dejavnosti svoje pridelke in izdelke prodajajo na dvorišču in v trgovinah, v javnosti malce bolj prepoznavni in cenjeni. Skrb pa vzbuja predvsem dejstvo, da se število slovenskih kmetij iz leta v leto zmanjšuje, samooskrba s hrano pa se ne dviguje. In nič ne kaže, da bi bila pridelava hrane za to ali ono oblast strateško pomembna.
Zaraščanje kmetij
Še leta 2000 smo imeli v Sloveniji 86.467 kmetij, njihova povprečna velikost je bila šest hektarjev, a od tega le dobrega 2,5 hektarja obdelovalne zemlje. Do naslednjega štetja leta 2003 jih je propadlo nekaj manj kot deset tisoč. Leta 2010 so jih našteli le še 74.646, po zadnjem štetju leta 2016 jih je bilo le 69.902 in danes jih je še tisoč manj. Res se je v tem obdobju povprečna velikost kmetije povečala s slabe tri hektarje na več kot šest, a lahko rečemo, da se je pretežni del nekdanjih manjših kmetij vse tja do leta 2010 intenzivno zaraščal. Nato se je to vsaj na rodovitnih območjih umirilo.


zakaj ne greš za kmeta, zemlje je očitno dovolj
stari maček
# 04.09.2018 ob 15:43
Imamonajveč traktorjev.na prebivalca,se jim ne ljubi priključke menjavat,po 5 traktorjev,asfalt okrog poslopja,urejeno da ne veš ali je g.poslopje ali hiša,molzejo iz dnevne sobe.
Moja sestrična živi sama na majhni kmetiji na kozjanskem in nič ne jamra,brez subvencije,vso.hrano za sebe in sina,ki živi nekaj metrov od kmetije pridela doma,veliko še proda skuto,slivovko,vino,zelenjavo,dišavnice
,suhomesnate.izdelke,vlaga ni da ni.Tudi za živali pridela vse doma.
stari maček
# 04.09.2018 ob 15:34
Mladi prevzemniki že sedaj preveč dobijo,naj dobi tisti,ko prevzame slabo kmetijo,ostali nekaj malega,nekdo ko bi pa rad odprl bilo kakšen lokal pa nobene pomoči.
Skippy
# 04.09.2018 ob 14:47
Levica se se tu gre komunizma.
pohorjezeleno
# 04.09.2018 ob 14:41
Če bi še enkrat prebral, nisem nikjer pisal o izpadu zaradi par kvadratov, ampak o prekomerni birokraciji za teh par kvadratov. Toleranca je 0, ko pride inšpektor z GPS-om izmeri 5m2 na katerem stojijo npr. drva in jih izvzame iz površin. Vprašanje, če je njegov gsp sploh tako natančen.
@homer naši birokrati so enemu kmetu naložili najvišjo kazen, ker ni izvedel investicije, ki jo je pridobil preko razpisa. Pač zaradi krize ni šel v investicijo. Naložili so mu pa pet let prepovedi kandidiranja na razpisih. Se je pritožil na eu in so oni rekli, da je priporočilo od 3-5 let, naši pa so kar zgornjo mejo vzeli. Seveda so mu potem znižali na 3 leta po priporočilu eu komisije. O takšnih odklonih sem prej pisal, ne o neizvajanju direktiv. Hočemo biti bolj papšeki od papeža.
FolkloraS
# 04.09.2018 ob 21:39
Sami kmetijski strokovnjaki tu gor!
Kazalo