Že lani avgusta je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos potrdil, da je komisija prejela prijavo o domnevni korupciji, v katero naj bi bil vpleten župan Trbovelj in poslanec SNS-a Bogdan Barovič. Foto: MMC RTV SLO
Že lani avgusta je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos potrdil, da je komisija prejela prijavo o domnevni korupciji, v katero naj bi bil vpleten župan Trbovelj in poslanec SNS-a Bogdan Barovič. Foto: MMC RTV SLO

Prijava je osebno maščevanje 'neke XY osebe'. To je konstrukt zoper SNS. Torej konstrukt zoper nekoga, ki je boljši od tistih, ki so na oblasti.

Bogdan Barovič o razlogih za prijavo
Lafarge Cementarna
Po Barovičevih besedah kot trboveljski župan sploh ne more ničesar dati Lafargu v zameno za kar koli, saj da okoljsko dovoljenje podeli okolijsko ministrstvo, gradbeno pa upravna enota, ki sodi pod okrilje države. Foto: MMC RTV SLO
Je Barovič ravnal koruptivno?

V načelnem mnenju je komisija za preprečevanje korupcije tudi zapisala, da je ravnanje župana, ki od gospodarske družbe zahteva, da s finančnimi sredstvi podpre projekte lokalne skupnosti, v zameno pa bo v upravnem postopku skupnost nastopila v korist gospodarske družbe, ustreza definiciji korupcije. Primer naj bi se nanašal na Trbovlje in župana Bogdana Baroviča.

Že lani avgusta je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos potrdil, da je komisija prejela prijavo o domnevni korupciji, v katero naj bi bil vpleten župan Trbovelj in poslanec SNS-a Bogdan Barovič, in sicer v povezavi z domnevno spornimi donacijami Lafarge Cementa občini Trbovlje.

Več prijav, ki se nanašanjo na eno občino
Komisija je medtem prejela več prijav v zvezi z domnevnim spornim doniranjem za različne projekte v eni izmed občin. V prijavah se opozarja na to, da naj bi gospodarska družba z donacijami že več let poskušala vplivati na (zanje) ugodno sodelovanje z občino. Preko nje naj bi družba, da bi dobila upravno dovoljenje, poskušala vplivati tudi na različne državne organe. V eni izmed prijav je zapisano, da naj bi župan (Barovič?) od gospodarske družbe zahteval njeno sodelovanje pri različnih projektih, ki jih predvideva občina, če želi, da bi občina ugodneje nastopila v postopku pridobivanja dovoljenja.

Lafarge Cement je očitke zavrnil že lani in pojasnil, da skladno s svojo korporativno kulturo ne sodeluje ali financira politikov oziroma političnih strank. Potrdili so le, da so z nekaterimi projekti, denimo, gradnjo pokritega zimskega bazena v Trbovljah, seznanjeni. Pojasnili so, da je bil bazen znotraj prostorov cementarne brezplačno na voljo vsem šolam in športnim društvom iz Zasavja.

"Podjetje načeloma zainteresirano pomagati občini"
"Zato je podjetje načeloma zainteresirano občini pomagati pri izgradnji novega pokritega bazena. Zaradi nejasne ekonomske situacije, v kateri se je podjetje znašlo tako zaradi krize kot tudi preko vseh meja dolgih postopkov pridobivanja okoljskega dovoljenja, zaradi zavlačevanja, ki so se ga (kot se je izkazalo povsem neutemeljeno) posluževali posamezniki, pa h konkretizaciji tega projekta nismo mogli pristopiti. Enako velja za druge projekte v občini Trbovlje, pa tudi v drugih bližnjih občinah ter lokalnih skupnostih," so avgusta še povedali v Lafargeu Cementu.

Barovič: Gre za osebno maščevanje
Barovič je za MMC glede načelnega mnenja in domnevne koruptivnosti dejal, da je to "idiotizem prve vrste. Narobe svet, narobe država". "Zato pa je Slovenija tam, kjer je. To je kup neresnic, laži in nepreverjenih dejstev. Vse to so dokazljive izmišljotine. Zanikam vse očitke o koruptivnosti," je poudaril.

Po Barovičevi oceni je prijava zoper njega osebno maščevanje "neke XY osebe". "To je konstrukt zoper SNS. Torej konstrukt zoper nekoga, ki je boljši od tistih, ki so na oblasti," je prepričan trboveljski župan, ki tudi meni, da se pač na ta način skuša "zatolči nekoga, ki je boljši". Dodal je, da ga je Kos "blazno razočaral". "Cenil sem ga kot odličnega nogometnega sodnika in kot predsednika protikorupcijske komisije". Vprašal se je tudi, zakaj mu nočejo povedati, kdo ga je prijavil komisiji.

Je mogoča primerjava z donacijami MOL-u?
Na vprašanje, ali niso očitki o spornih donacijah Lafargea podobni očitkom zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in donacijam MOL-u, je Barovič odgovoril, da je to "najbolj bizarno in smešno". "Spoštujem Jankovića. Trudi se za občino. Vendar pri tolikih milijonih in nejasnostih sem zdaj jaz koruptiven, Janković pa ne," se čudi trboveljski župan.

Barovič je pojasnil, da je Cementarno oz. Lafarge zaprosil, da pomaga pri gradnji novega bazena, saj je zaprl starega, ki je bil 30 let v stari cementarni. Ali je to korupcija, se je vprašal. Prosil je Lafarge tudi, da uredijo parkirne prostore za tovornjake, saj njihovi tovornjaki, ki vozijo cement na železniško postajo, zasedajo občinske parkirne prostore in s tem onemogočajo parkiranje osebnih vozil na železniški postaji. Je tudi to korupcija? se je vprašal.

"To je pošteno, ne pa koruptivno"
"Tretjič, prosil sem, da uredijo odvodnjavanje na svojih ozemljih. To je koruptivno?! Koruptivno bi bilo, če bi jaz njim plačeval na njihovem ozemlju urejanje njihove okolice. Četrtič, ker sem jih prosil, da naj vendarle odkupijo zemljo in objekte, ki so v lasti občine, pa jih oni že desetletja brezplačno uporabljajo. To je pošteno, ne pa koruptivno. Koruptivno bi bilo, če bi še naprej pustil, da delajo tako."

Barovič se je tudi vprašal, kaj sploh bi lahko dal Lafargeu. "Ne morem jim dati okoljskega dovoljenja, saj ga izda ministrstvo za okolje in prostor. Tudi gradbenega dovoljenja jim ne morem dati. Izda ga upravna enota, ki spada pod državo in je popolnoma ločena od občinske uprave. Nič jim ne morem dati. Kvečjemu sem jim preprečil, da hitro pridobijo okoljsko dovoljenje, ker sem se prijavil kot stranka v postopku. Drugače bi delali, kar bi hoteli, zdaj pa jih lahko ustavim, če bi bilo kaj narobe. Zahteval sem od okoljskega ministrstva tudi, naj počakajo s pridobitvijo okoljskega dovoljenja, preden ne preverijo, ali je vse v skladu z zakonodajo."

Barovič: Lafarge več donira v Zagorju kot v Trbovljah
Po besedah trboveljskega župana ima občina Trbovlje veliko donacij iz različnih podjetij, pri čemer pa Lafarge več donira in sponzorira v sosednji zagorski občini, s katerimi so imeli več sporov kot s trboveljsko občino.

Prijava je osebno maščevanje 'neke XY osebe'. To je konstrukt zoper SNS. Torej konstrukt zoper nekoga, ki je boljši od tistih, ki so na oblasti.

Bogdan Barovič o razlogih za prijavo
Je Barovič ravnal koruptivno?