Morebitni postavitvi ograje na meji s Hrvaško nasprotuje skoraj 80 odstotkov vprašanih v anketi Dela. Foto: BoBo
Morebitni postavitvi ograje na meji s Hrvaško nasprotuje skoraj 80 odstotkov vprašanih v anketi Dela. Foto: BoBo

Rezultati javnomnenjske raziskave Dela so pokazali, da večina anketiranih meni, da je begunska kriza, ki pretresa Evropo, humanitarna tragedija, ki je tudi varnostno problematična. Tako meni 52 odstotkov vprašanih, 28 odstotkov pa jo vidi le kot humanitarno katastrofo. 11 odstotkov vprašanih pa jih na begunsko problematiko gleda zgolj skozi prizmo varnosti.

Podoben odstotek (12 odstotkov) vprašanih podpira idejo o postavitvi ograje na meji s Hrvaško po vzoru Madžarske. Trije odstotki idejo celo zelo podpirajo. Na drugi strani pa postavitvi ograje nasprotuje skoraj 80 odstotkov vprašanih, 23 odstotkov ideji celo odločno nasprotuje.

Razpravo o beguncih spremlja tudi sovražni odnos in retorika do beguncev, ki moti 68 odstotkov vprašanih, 23 odstotkov pa ne. Križanje sociodemografskih podatkov pokaže, da nestrpni odnos do beguncev moti predvsem anketirance, ki živijo v urbanih okoljih, imajo visokošolsko izobrazbo in ženske.

Javnomnenjsko raziskavo je na vzorcu 600 anketirancev 28. avgusta ter med 31. avgustom in 3. septembrom opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.