Po Janševem mnenju bi Rop, če bi bile trditve resnične, te podatke uporabil že pred volitvami. Foto: EPA
Po Janševem mnenju bi Rop, če bi bile trditve resnične, te podatke uporabil že pred volitvami. Foto: EPA
Anton Rop
Se bodo v SD-ju opredelili za trditev svojega novega poslanca? Foto: RTV SLO
Rop in Janša o aferi Sova

Iz kabineta predsednika vlade Janše so še sporočili, da je bilo pri pregledu dokumentarnega gradiva agencije ugotovljeno, da v teh bazah ni bil dokumentiran noben pogovor med Janšo, ki je bil takrat poslanec, in tedanjim predsednikom hrvaške vlade Sanaderjem. Ropovih trditev prav tako ni mogoče utemeljiti s Sovinimi poročili, ki mu jih je v času vodenja vlade poslala Sova.

Na podlagi teh dejstev so v kabinetu predsednika vlade Ropove trditve ostro zavrnili in jih označili za neresnične, škodljive in žaljive, saj po njihovem mnenju Rop nima uradnih podatkov niti morebitnih dezinformacij Sove, s katerimi bi jih lahko utemeljil. Ropove trditve zavrača tudi hrvaški premier Ivo Sanader.

Zakaj je Rop s podatki čakal do zdaj?
Poleg tega so prepričani, da bi v primeru, da bi bile trditve resnične, Rop tako šokanten podatek zagotovo uporabil že pred volitvami, v vsakem primeru pa bi ga bil dolžan predati pristojnim organom zaradi ugotavljanja kazenske odgovornosti.

V kabinetu še dodajajo, da če je Sova leta 2004 dejansko prisluškovala korespondeci med takratnjima predsednikoma SDS-a in HDZ-ja in o tem obveščala takratnega premierja Ropa, potem je ta komunikacija do predsednika vlade potekala izven uradnega in zakonitega delovanja agencije.

Naj se opredeli tudi SD
Poslanec Rop po mnenju iz Janševega kabineta s svojimi izjavami škodi mednarodnemu ugledu Slovenije in njeni državni varnosti, zato ga pozivajo, da naj nemudoma odstopi. Od njegove nove stranke SD in njenega predsednika pa pričakujejo, da se do Ropovega ravnanja opredelita čim prej.

Rop presenečen nad pozivom po odstopu
Na sporočilo premierja se je že odzval tudi Anton Rop, ki je začuden zlasti zaradi poziva, naj kot poslanec odstopi. Na očitke, zakaj je podatke o dogovarjanju med Janšo in Sanaderjem razkril šele zdaj, odgovarja, da o tedanjem ravnanju Janeza Janše ni spregovoril zato, ker se je zavedal posledic za slovensko državo in njen mednarodni ugled. Rop je prepričan, da bo preiskava potrdila točnost navedb, ki so jih po njegovem razkrili mediji, on pa jih je samo potrdil.

Rop in Janša o aferi Sova