Grčija je ena izmed držav, kamor se bodo po zadnje jesenske sončne žarke odpravili tudi številni Slovenci. Foto: EPA
Grčija je ena izmed držav, kamor se bodo po zadnje jesenske sončne žarke odpravili tudi številni Slovenci. Foto: EPA

Da se s tovrstnimi vprašanji pogosto srečujejo, so za MMC potrdili na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). Odgovore oblikujejo na podlagi podatkov, ki jih dobijo neposredno od drugih držav ali pa jim jih posredujejo naša veleposlaništva po svetu.

Toda seznam, ki bi v slogu vladnega semaforja glede vstopa v Slovenijo na enem mestu ponujal tudi podatke, kakšne pogoje so za vstop slovenskih državljanov postavile druge države, boste iskali zaman. Preglednice, kam Slovenci lahko odpotujemo brez omejitev, kje bi od nas zahtevali karanteno ali negativni test (in od katerih institucij), kje pa nas niti v tem primeru ne bi spustili v državo, torej ni in je očitno tudi ne bo kaj kmalu, če sploh.

"Enovitega seznama, ki bi vključeval vse države, (vsaj za zdaj) ne bomo oblikovali, ker podatkov za večino držav ne prejmemo na način, ki bi zagotavljal zanesljivo osnovo za konkretno potovanje. Razmere v regijah, posameznih državah in njihovih delih se zelo hitro in nepričakovano spreminjajo, zato bi bile morebitne netočne ali necelovite informacije lahko zelo zavajajoče in celo nevarne," so nam namreč pojasnili na MZZ-ju.

Osvežene podatke o pogojih vstopa poiščite sami na uradnih spletnih straneh pristojnih organov v ciljni državi. Foto: EPA
Osvežene podatke o pogojih vstopa poiščite sami na uradnih spletnih straneh pristojnih organov v ciljni državi. Foto: EPA

Oni k nam smejo, mi k njim ne

In res imajo države po svetu zelo različne mejne režime, kar se tiče vstopa slovenskih državljanov.

Tajska se je, denimo, za več mesecev popolnoma zaprla za vse turiste, tudi za nas. Oblasti v Švici so konec septembra uvedle obvezno karanteno za potnike iz 15 držav, ki imajo potrjeno zvišanje okužb z novim koronavirusom, med njimi je tudi Slovenija. Takrat nas je tudi Ciper, ki je sicer na našem zelenem seznamu, prestavil na svoj t. i. seznam C, kar pomeni, da slovenski turisti tja sploh ne morejo potovati.

Sorodna novica Zemljevid Evrope glede na tveganje z okužbo

Nemčija pa se je, denimo, odločila za regijski pristop – za ljudi, ki vstopajo v državo in so bili v zadnjih 14 dneh v koroški ali v primorsko-notranjski statistični regiji, velja kot dokazilo negativni izvid testa na okužbo, ki ni starejši od 48 ur, ali pa jih čaka karantena do izida testiranja.

Informacije raje poiščite sami

V tovrstni poplavi informacij, ki se ob tem še spreminjajo iz dneva v dan, se je res težko znajti, MZZ pa svetuje, da je za države EU-ja in njihove vstopne režime uporabna podatkovna baza na spletni platformi Re-open EU. Gre za interaktivno orodje v 24 jezikih, ki daje "pogosto posodobljene informacije, ki jih potrebujete, da lahko brezskrbno načrtujete svoja potovanja in počitnice v Evropski uniji, hkrati pa ostanete zdravi in varni", kot je zapisano na spletni strani ponovnega odpiranja meja pod okriljem EU-ja.

Toda, pozor ... Čeprav uradni portal obljublja pogosto posodobljene informacije, se prav pri iskanju podatkov za vstop v Slovenijo izkaže, da to ni čisto tako. Slovenska vlada je že 10. septembra potrdila skrajšanje obdobja odreditve karantene iz epidemiološko nevarnih držav s 14 na 10 dni, konec septembra pa uvedla še možnost vstopa z negativnim testom ter spremenila barvne sezname držav in merila zanje.

Neposodobljeni podatki za vstop v Slovenijo, kot so bili objavljeni 6. oktobra. Foto: Re-open EU, zajem zaslona
Neposodobljeni podatki za vstop v Slovenijo, kot so bili objavljeni 6. oktobra. Foto: Re-open EU, zajem zaslona

A vse do torka zvečer ti podatki na platformi Re-open EU še vedno niso bili posodobljeni. Kar pomeni, da morebitni tuji turisti, ki bi s pomočjo tega evropskega orodja iskali pogoje o vstopu v Slovenijo, še vedno mislijo, da jim obvezna 14-dnevna karantena ne bi ušla in je tako, denimo, zgolj podaljšan konec tedna na Bledu še vedno neizvedljiv ...

Če načrtujete pot v tujino, je zato najbolje, da posodobljene podatke o pogojih vstopa poiščete sami na uradnih spletnih straneh pristojih organov v ciljni državi. Za nasvet glede tega se je mogoče obrniti tudi na naša predstavništva v konkretni državi, kjer ta so, svetuje MZZ, ki ima objavljen tudi abecedni seznam predstavništev po posameznih državah.

Repatriacijskih poletov ne bo več

Upoštevajte, da se boste morali iz tujine vrniti sami, če bi se razmere zaradi covida-19 poslabšale. Foto: EPA
Upoštevajte, da se boste morali iz tujine vrniti sami, če bi se razmere zaradi covida-19 poslabšale. Foto: EPA

Odhodov v tujino bo ta mesec verjetno več, saj se konec oktobra začnejo šolske oz. krompirjeve počitnice, ko se številne družine nekam odpravijo. Seznami odhodov slovenskih turističnih agencij v drugi polovici oktobra so polni kot že dolgo ne.

Toda na ministrstvu slovenskim državljanom svetujejo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje novega koronavirusa in njegove razširjenosti na območju načrtovane poti, preverijo pogoje vstopa v ciljno državo in upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti.

"Tistim, ki se odločajo za potovanje, svetujemo trezen razmislek o tem, ali je potovanje zares v njihovem interesu in zares potrebno ter predvsem, naj potujejo na tak način in tja, od koder se bodo v primeru spremenjenih okoliščin lahko varno in samostojno vrnili," so nam poudarili.

"Evakuacijskih dejavnosti, kot so potekale v začetnih mesecih epidemije covida-19, namreč ne bo več. Turistične agencije in drugi organizatorji turističnih potovanj so na to opozorjeni in morajo v svoji ponudbi to upoštevati," zaključujejo.