Bodo nekateri poslanci
Bodo nekateri poslanci "pokvarili" načrt predsednika republike? Foto: EPA

Po ustavi imajo možnost predlagati mandatarja predsednik države in poslanske skupine, pa tudi deset poslancev. Potem ko se je predsednik Pahor odrekel predlagateljstvu in ko so tudi vodje poslanskih skupin povedali, da so za čimprejšnje volitve, so poslanci iz različnih strank začeli razmišljati, da poiščejo kandidata za predsednika projektne ali tehnične vlade, ki naj bi do rednih volitev izpeljala nekaj za državo ključnih projektov.

Za tak predlog naj bi se poslanci ogrevali tudi zaradi po njihovem mnenju sporne izvedbe volitev in kampanje med poletnimi dopusti. Odgovornost naj bi po njihovem mnenju nosila predsednik države - ki se je odrekel iskanju mandatarja - in premierka z izbranim načinom odstopa.

Poročali smo tudi
- Pahor novega mandatarja ne bo predlagal. Vse bolj kaže na julijske volitve.
- Julij ni primeren. Janković se zavzema za vlado narodne enotnosti.
- Solidarnost pri Pahorju: Julija bo tretjina volivcev na dopustih, legitimnost volitev je ogrožena

- Zver: 13. julij ni najboljši datum za volitve v DZ

O imenu kandidata za mandatarja poslanci še ne govorijo, da pa se išče, je potrdilo več poslancev. Tudi Matjaž Zanoškar in Matej Tonin. "So tudi pogovori v tem smislu, ampak mene tu ni. Ne bomo o imenih. Je pa tekla beseda o tem," je pojasnil Zanoškar. "Za ta razmišljanja sem slišal iz PS-ja. Definitivno pa bi bil to slamnati kandidat, da zamakne volitve za dodatnih 14 dni," pa je dejal Tonin. Sicer pa je popoldne zasedal svet PS-ja. Govorili so o aktualnih zadevah, evropskih volitvah in tudi že pripravah na državnozborske volitve.

Strankarske špekulacije
Sicer pa naj bi bil eden od motivov za iskanje tehničnega mandatarja tudi preprečitev izvedbe volitev poleti, in sicer ne zgolj zaradi čisto strankarskih špekulacij temveč tudi zaradi morebitne ustavne presoje, ki lahko doleti poletni datum volitev.

A če kandidatu za predsednika vlade v prvih dveh poskusih spodleti izvolitev s 46 glasovi večine, lahko poslanci v 48 urah še enkrat predlagajo mandatarja, ki ga nato izvolijo zgolj z navadno večino, torej večino glasov prisotnih poslancev. Kar bi pomenilo, da bi lahko tudi tako prišli do nove projektne vlade. To možnost 111. člen ustave dopušča.

Zapleta se okoli julijskega roka
Predsednik Pahor ne bo predlagal mandatarja
Zapleta se okoli julijskega roka
Predsednik Pahor ne bo predlagal mandatarja