Predsednik vlade tega, ali ima na mizi res Pogačarjevo ponudbo  za nakup stavbe NPU-ja in kolikšna je, ni želel potrditi, a zanikal tega tudi ni. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Predsednik vlade tega, ali ima na mizi res Pogačarjevo ponudbo za nakup stavbe NPU-ja in kolikšna je, ni želel potrditi, a zanikal tega tudi ni. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Stavba NPU naprodaj, ga bo kupila vlada?

Zaradi najema stavbe v lasti Rama Investa je bila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal interpelirana, saj ji je opozicija očitala sklenitev posla zaradi prijateljskih vezi s Pogačarjem in da je najemnina previsoka. Premier Borut Pahor je nato dejal, da vlada z Ramom Investom ne bo poslovala, pozneje pa, da razmišlja, da bi vlada stavbo odkupila.

Pogačarja NPU stal 13 milijonov evrov brez DDV-ja
Lastnik Igor Pogačar je stavbo za pravo ceno pripravljen prodati, je za TV Slovenija poročala Petra Bezjak, stavbo pa naj bi že ponudil v prodajo vladi. Za zdaj ministrstvu za notranje zadeve stavbo oddaja za 136.000 evrov na mesec.

Predsednik vlade tega, ali ima na mizi res Pogačarjevo ponudbo in kolikšna je, ni želel potrditi, a zanikal tega tudi ni. "Ker gre za zaupno informacijo, se o njej ne bi izrekel, odvisno je od finančnih zmožnosti države in odločitve pristojnega ministrstva," je dejal.

Premier je mnenja, da je bolje, če je država lastnica prostorov, kot pa da jih najema. Na leto najemi prostorov vlado stanejo več kot 41 milijonov evrov. Letno poročilo Rama Investa za leto 2008 kaže, da je stavba stala slabih trinajst milijonov brez DDV-ja.

Najem NPU-ja preiskujeta policija in protikorupcijska komisija
Najem stavbe na Dimičevi 16 je še vedno predmet predkazenskega postopka. Komisija za preprečevanje korupcije pa preiskuje, ali je poznanstvo Katarine Kresal in Igorja Pogačarja vplivalo na najem, a bodo primer zaradi neustreznih pooblastil morali predati policiji. Predsednik komisije Drago Kos je dejal, da bi morali pri ugotavljanju, kdaj je bilo dejansko določeno, da bo šel Nacionalni preiskovalni urad v stavbo na Dimičevi, opraviti pogovore s posameznimi državljankami in državljani, a tega ne morejo in ne smejo. Komisija bo svoje mnenje lahko izdelala šele po ugotovitvah policije.

Je pa komisija pred 14 dnevi pisno pozvala Računsko sodišče, naj pregleda načrtnost najema. Na Računskem sodišču odgovarjajo, da postopka ne bodo začeli, dokler ne bodo pridobili mnenja Kosove komisije in dokler ne bo končan predkazenski postopek policije.

Stavba NPU naprodaj, ga bo kupila vlada?