V četrtek so na spletni strani vlade pomotoma prenašali burno razpravo. Foto: MMC RTV SLO
V četrtek so na spletni strani vlade pomotoma prenašali burno razpravo. Foto: MMC RTV SLO
Miro Petek
Poslanec SDS-a Miro Petek pričakuje, da bo 'policija tudi tokrat na podlagi medijskih objav tajnih podatkov sprožila uradni pregon neodgovornih vladnih predstavnikov'. Foto: MMC RTV SLO
Prenos vladne seje kaznivo dejanje?

Sejna soba vlade je povezana s snemalnico, kjer pooblaščena tehnična ekipa za arhiv snema seje, povezana pa je tudi s spletnim portalom za prenos novinarskih konferenc po seji vlade. Snemalnico in splet ločita dve stikali, ki sta bili v četrtek pomotoma hkrati vključeni.

Petek zahteva pregon odgovornih
Spodrsljaj se je zgodil ravno na dan, ko so kriminalisti zaslišali prvaka SDS-a Janeza Janšo, ki ga sumijo, da je javno prebral izjavo zaupne narave. Po besedah predstavnika policije Draga Menegalije bodo tudi tokrat izvedli vse potrebne ukrepe skladno z zakonskimi pooblastili.

Uradni pregon zoper "neodgovorne vladne predstavnike" pa pričakuje poslanec SDS-a Miro Petek, pri čemer je spomnil na nedavne izjave notranje ministrice Katarine Kresal, da smo pred zakonom vsi enaki.

Petek meni, da je vlada s četrtkovim neposrednim prenosom seje kršila institut najvišje stopnje tajnosti, pri čemer je izdaja tajnih podatkov kaznivo dejanje. Petek tako pričakuje, da bo "policija tudi tokrat na podlagi medijskih objav tajnih podatkov sprožila uradni pregon neodgovornih vladnih predstavnikov".

Razprave na sejah vlade najvišja tajnost
36. člen poslovnika vlade med drugim določa, da dobesedni zapisi vladnih sej nastajajo na osnovi magnetofonskega, video- ali drugega posnetka. Ti zapisi so podatki z najvišjo stopnjo tajnosti, v katerega imajo vpogled strokovni sodelavci, ki jih določi generalni sekretar. 52. člen poslovnika pa še navaja, da novinarji in drugi predstavniki javnosti praviloma niso navzoči na sejah vlade. Razprave članov in drugih udeležencev seje uvrščajo med podatke z najvišjo stopnjo tajnosti, če vlada ne odloči drugače.

Neposredno spremljanje sej vlade in državnega zbora je sicer med nalogami, ki jih opravlja Sektor za pripravo in izvedbo sej vlade generalnega sekretariata vlade RS, za upravljanje sistema za spremljanje sej vlade in njenih delovnih teles pa je odgovoren Sektor za dokumentacijsko dejavnost in informatiko na omenjenem sekretariatu.

Prenos vladne seje kaznivo dejanje?