Slovenija

Poudarki

  • Pomotoma prenašali sejo vlade
  • Zaposlenost na ministrstvih se ne zmanjšuje
  • Prejšnja vlada oklestila zaslužke notarjem, zdajšnja stečajnim upraviteljem
Vlada
V trenutnih časih so po Pahorjevih besedah seje, na katerih ministri povzdignejo glas, nekaj povsem normalnega. Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs
Ministrica želi, da na vsakem ministrstvu zmanjšajo število zaposlenih ali pa spremenijo sklep vlade. Foto: MMC RTV SLO
Zaprtje stavbe
"Na ta način bomo poskušali doseči, da se zavaruje primeren obseg stečajne mase in da ne pride do nesorazmernih izplačil stečajnim upraviteljem," je povedal minister za pravosodje, ki je po zakonu tisti, ki določa s pravilnikom izplačila in tarifo za ta izplačila. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Kako trdna je koalicija?
VIDEO
Vladni prepir v živo

Dodaj v

Avdio: Na vladi prepir o zmanjševanju zaposlenih

Vlada nehote prenašala burno sejo
2. julij 2009 ob 16:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kadrovska vprašanja so očitno burna tema na vladnih sejah. To dokazuje tonski posnetek današnjega sestanka ministrov, ki se je znašel na spletnih straneh vlade.

Kmalu po sestavi je nova vlada napovedala varčevanje in spopadanje s krizo. Kot kaže, jim enega izmed 30 predlaganih varčevalnih sklepov, ki so jih sprejeli konec preteklega leta, še vedno ni uspelo doseči in to je razlog, da je del vladne seje potekal v "višjih tonih".

Radio Hit poroča, da so na spletni strani vlade nekaj časa pomotoma prenašali burni pogovor med ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs, notranjo ministrico Katarino Kresal, ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem, kot posrednika pa sta nastopila premier Borut Pahor in generalni sekretar Milan M. Cvikl.

V spodnjih posnetkih lahko tudi sami prisluhnete pogovorom med ministri na seji vlade.

"Število zaposlenih na ministrstvih še narašča"
O številu zaposlenih sta se najprej sporekli Kresalova in Pavlinič Krebsova, njuno nestrinjanje pa je z mirnim tonom prekinil Pahor. Ministrica za javno upravo je nato kolegom zavzeto povedala, da so očitno na točki, ko lastnega sklepa ne bodo realizirali.

"Zmanjšati kadrovsko sestavo za 2 odstotka, razen v policiji, vojski in tako dalje. To je načrt, ki mojim strokovnim službam daje okvir za delo. Mi smo v zadnjih šestih mesecih naredili vse, da do tega pridemo nenasilno. To, kar je danes pred vami, je samo nasilna realizacija tega sklepa, ker je že mesec julij in ker število zaposlenih narašča, in naj nihče ne reče, da v javnem sektorju ne vemo, kaj delamo. Mi, ki tu sedimo, moramo vedeti, kaj delamo," na posnetku pravi Pavlinič Krebsova.

To točko dnevnega reda so nato po Cviklovem predlogu prekinili, z razburjeno ministrico pa se je na samem pogovoril Pahor.

Pahor: Burna razprava je normalna
Predsednik vlade je po seji dejal, da ministrski zbor v teh časih odgovarja na težke položaje, zato sam dopušča "jasno in glasno razpravo ministrov in ministric. Vlada v teh časih ne more razpravljati mirno in ležerno, ne da bi kdaj dvignili tudi glas ali ton." Pahor je dodal, da se mu to zdi nekaj normalnega.

Del posnetka seje:

Celoten posnetek, ki se je pojavil v javnosti:

Na dnevnem redu tudi protikrizni ukrepi
Vlada se je sicer na seji ukvarjala še z drugimi vprašanji. V okviru protikriznih ukrepov je sprejela spremembe zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Novela upnikom, predvsem delavcem oziroma jamstvenem in preživninskem skladu, olajšuje dokazno breme pri dokazovanju pogojev za začetek stečaja.

Stečajnim upraviteljem bodo oklestili zaslužke
Minister Zalar je pa je napovedal še spremembo podzakonskega akta glede nagrad stečajnim upraviteljem, ki naj bi jih občutno znižali. Pojavljajo se namreč primeri nesorazmerno visokih nagrad. "Zakon doslej ni določal nobenih omejitev za nekatera izplačila stečajnim upraviteljem, konkretno je problematičen zlasti tisti del izplačila, ki se nanaša na izdelavo t. i. otvoritvenega poročila. Praksa je namreč pokazala, da so nekatera izplačila nesorazmerno visoka in dosegajo astronomske zneske, tudi do 200.000 evrov," je pojasnil minister.

Po starem stečajnem zakonu so stečajni upravitelji prejemali najprej akontacije in potem seveda še končna izplačila. S spremembo zakona pa akontacijo odpravljajo in upraviteljtako dejansko dobi izplačilo samo v primeru, ko neko delo tudi konkretno opravi. Glede odziva stečajnih upraviteljev Zalar pričakuje, da tej odločitvi ne bodo ravno zaploskali, ji pa bo po njegovem javnost.

Ustanavljanje novih občin brez podpore
Ministrski zbor je obravnaval tudi predloge za ustanovitev desetih novih občin in sklenil, da nadaljnjega procesa ustanavljanja občin oziroma njihovega drobljenja ne podpira. Prepričani so, da bi nastanek še večjega števila razvojno šibkih novih občin povzročil slabitev ekonomske in finančne moči obstoječih občin, kar bi z javno-finančnega stališča pomenilo dodatno javno-finančno obremenitev.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
minnaema
# 09.07.2009 ob 21:53
...ja ja dobro je to, da tudi gospod Zalar, minister za pravosodje prepoznava, da je potrebno zakonodajo uskladiti-konstruktivno tudi v denarnih nagradah ali plačilu-zaslužku, saj za vse velja 8-10 urni delovnik za deloholike tudi dvanajsturni delovnik in temu tudi primerne plače, v obratnem primeru se bodo še naprej rojevali tajkuni in skoraj finančni pauperji - beri reveži, čeprav "ožigosan revež" ne želi biti nobeden v naši državi, če zna trezno in preudarno razmišljati !"
V_n_u_k
# 03.07.2009 ob 15:23
Nikoli se to še ni zgodilo ,da bi narod spremljal sejo vlade .To je nekdo nastavil g.Pahorju ,da bi ga izpodnesli ,kar jim je cilj že od volitev !!!!
erru
# 03.07.2009 ob 14:33
V bistvu sploh ne vem zakaj bi mogli skrivat o čem se pogovarjajo na katerikoli seji, saj se pogovarjajo o nas državljanih pa še plačani so od nas...
storoka
# 03.07.2009 ob 13:51
Kaj neki je narobe s tem posnetkom? Krebsova je zadelo vzela resno ostali s figo v žepu. In kaj je tu novega? Mogoče to, da je potrebno izvrtati kako je posnetek prišel v javnost. Kaže na generalovo obrt. Očitno tehnično osebje že pripravlja prostor zanj. Kaže da g. Borat sledi kolegu Sanaderju.
bucy
# 03.07.2009 ob 13:04
pri taki vladi sploh ne rabimo opozicije, ti se bojo požrli med sabo!
pa čim prej!
meri.m
# 03.07.2009 ob 13:03
161. if (3. julij 2009 ob 09:50)Prijavi neprimerno vsebino
160. meri.m (3. julij 2009 ob 09:35), kaj je neprimernega v 159. if (3. julij 2009 ob 08:41)
?

Nič ni neprimernega. Samo poudarit sem hotela zanimivo misel.
Lambda
# 03.07.2009 ob 12:49
Končno smo zvedeli, kdo je v vladi sposoben nositi hlače ...
if
# 03.07.2009 ob 10:10
»Sum storitve kaznivega dejanja vlade izdaje tajnih podatkov po členu 260. KZ«.
Od LDS pričakuemo, da bo pozvala pristojne organe naj ukrepajo.
if
# 03.07.2009 ob 09:50
160. meri.m (3. julij 2009 ob 09:35), kaj je neprimernega v 159. if (3. julij 2009 ob 08:41)?
meri.m
# 03.07.2009 ob 09:35
159. if (3. julij 2009 ob 08:41)Prijavi neprimerno vsebino
V. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek - analogna izjava: "Postopek zoper vlado začenjamo sami po uradni dolžnosti na podlagi poročanja vladnega medija (splet), oziroma, poročanja radia HIT, ki je sejo vlade posnel in poslal v eter."

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo na zaslišanju celo vlado na čelu s Pahorjem in Kresalovo.
if
# 03.07.2009 ob 08:41
V. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek - analogna izjava: "Postopek zoper vlado začenjamo sami po uradni dolžnosti na podlagi poročanja vladnega medija (splet), oziroma, poročanja radia HIT, ki je sejo vlade posnel in poslal v eter."

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo na zaslišanju celo vlado na čelu s Pahorjem in Kresalovo.
mihi1
# 03.07.2009 ob 08:08
Mah... sestank ku vsak ta drugi, samo važno, da klapa tle gor kej napiše.
obelix complicus
# 03.07.2009 ob 07:42
Pa še nekaj je čisto mogoče.

Iz prenosa je mogoče sklepati, da se za resnično zmanjšanje javnega sektorja pravzaprav zavzema samo Krebsova. Ostali so nekaj protestirali, Pahor prestavljal odločanje ...

Kaj pa, če gre za načrtni prenos s strani Zaresa (Krebsova je članica te stranke) in s tem za pripravo na odstavitev Pahorja?

Po vsem, kar smo v tej državi že doživeli se mi zdi tak scenarij Zares verjeten .-)
obelix complicus
# 03.07.2009 ob 07:31
Problematična ni glasnejša polemika ali izmenjava nasprotujočih si mnenj.
Problematična je izjava premiera Pahorja : 'to bomo prestavili na naslednjo sejo'.
Ta izjava kaže na vso nemoč (neznanje, nezainteresiranost?) vladne ekipe za izvajanje resnih proti kriznih ukrepov.
Žalostno ampak, takle mamo.
lookaaa
# 03.07.2009 ob 07:24
meni osebno se tak sestanek ne zdi nic posebnega! ne vem, zakaj toliko panike? treba je zmanjsat st. javnih usluzbencev in vsak pac brani svoje! konstruktivna debata. ne vem, kaj je tu spornega? edino to, da je pac posnetek zaprte seje v etru! ne vidim nekega povoda za veselje opozicije, kakor tude ne neke velike zadrege za koalicijo.
sestanek kot sestanek, z izmenjavo mnenj pac!!!
robijehud
# 03.07.2009 ob 07:01
Verjamem, da se je policija na podlagi medijskih informacij že odzvala na ta spodrsljaj in sprožila kazenski postopek proti vladi. In upam, da se tov. KK še naprej ne bo vtikala v njihovo delo.
izidor.vindis2
# 03.07.2009 ob 06:48
"American dream" je mrtev, z njim pa kapitalistični sistem in desničarski idioti.
izidor.vindis2
# 03.07.2009 ob 06:47
nasud50, ves kapitalistični svet jemlje hudič in prav je tako. Da pa misliš, da je za to kriva levica, pa kaže na tvoj IQ = 0 :))))
izidor.vindis2
# 03.07.2009 ob 06:45
SDSovci pojdite že enkrat na psihiatrijo :) Na oblast ne boste prišli še nadaljnih 1000 let. Ne vem kako si razlagate grabežljivost na levici :))) To je "vrednota" desnice in njenih tajkunov. :))) Definitivno z vašimi kolesci v glavi ni vse ok !!
izidor.vindis2
# 03.07.2009 ob 06:45
SDSovci pojdite že enkrat na psihiatrijo :) Na oblast ne boste prišli še nadaljnih 1000 let. Ne vem kako si razlagate grabežljivost na levici :))) To je "vrednota" desnice in njenih tajkunov. :))) Definitivno z vašimi kolesci v glavi ni vse ok !!
izidor.vindis2
# 03.07.2009 ob 06:45
SDSovci pojdite že enkrat na psihiatrijo :) Na oblast ne boste prišli še nadaljnih 1000 let. Ne vem kako si razlagate grabežljivost na levici :))) To je "vrednota" desnice in njenih tajkunov. :))) Definitivno z vašimi kolesci v glavi ni vse ok !!
nasud50
# 03.07.2009 ob 05:20
To " državo " jemlje hudič in prav je tako !!!
Ta grabežljiva in skorumpirana, "demokratična " banda, bo pa že dobila svoje, še vsak je in bodo tudi ti dočakali tisti veseli dan...
Matjaž M.
# 03.07.2009 ob 03:53
Jah Kresalka je samo posredno vpletena v nekaj navedenega, veja nekdanje županije žabarjev, zato bo letela kot je dolga in široka.
Matjaž M.
# 03.07.2009 ob 03:50
Aja imena:
Ja posamezne kriminalne združbe pod MDDSZ v gorenjski pokrajini, posamezne kriminalne združbe na Primorskem v gospodarstvu kot sta peder Borivoj Pernat ali Boris Tinta in kriminalka Karmen Pahor, ki je v kazenskem postopku pred koprskim sodiščem, Liko Pris s korupcijskimi posli v javni upravi Hermes Plus in ostanek kriminala iz firme Aster s svojimi prirejenimi posli po posameznih bankah. Glejte brez veze naštevati, papirji so v sodnih spisih, če je pravosodje za delanje škode namesto da dela svoje delo, jah bomo pa sami počistili, ko bo čas, skupaj s posamezniki, ki so štango držali.
Matjaž M.
# 03.07.2009 ob 03:45
Zakaj sem to napisal, ja ker od konca prejšnjega meseca kot lastnik te države lahko delam kar hočem po vaši zakonodaji, saj Republika Slovenija ni pravočasno vrnila cca 20 mio EUR za katere se je nekaj zavezala storiti, a ni, zaradi dejanja je nastala škoda, ki presega BDP bodoči in vrednost te države, kar dejansko pomeni samo eno, da ni več nihče nikjer varen zaradi posameznih kriminalnih združb v javnem sektorju in gospodarstvu, sam pa dejansko ne morem več storiti nič v nasprotju z zakonodajo na svojem ozemlju. Bog vam pomagaj, ko ne veste kje vas bo, še manj kaj vas bo zadelo še do jeseni.
Matjaž M.
# 03.07.2009 ob 03:20
Oh še zaposlijo naj jih, prej bo šla država na kant, prej bomo oškodovanci njenih organov lahko pravico v svoje roke vzeli ter iztrebili golazen, ki je zrasla na naš račun, naredila pankrte, ki bi jih živela na naš račun in pobila dece, ki so vse skupaj gor spravili. Ko enkrat to narediš, da grde za seks in kaj drugega neuporabne ženske in mulce v katere si vložil tisoče EUR sredstev podpiraš še na prej, da bi kilavo dete zraslo, mora iti na kant.
<<StRoJnIk>>
# 03.07.2009 ob 01:50
ja to je rezulatat menjanja vojaškega povelnika za manikena
vlada je zgublena kot ovce
Adut97
# 03.07.2009 ob 01:35
Pa kdo bo poslušal to hripavko...
kenda
# 03.07.2009 ob 01:09
To je pa zelo zanimiv posnetek. Pravzaprav ta pogovor niti ni nič neobičajnega. Niso neki hudi spori. Kar pa bode v oči, so posegi Boruta Pahorja. Namesto da bi reševal konkreten problem, predlaga konec debate na to temo, prekinitev in preložitev v prihodnost. Po prekinitvi bo verjetno imel interni pogovor z "Irmo", kjer ji bo dal ene dve vzgojni (lekciji). Pa bo Irma lepo tiho in bo zadeva šla naprej. Problem pa seveda ne bo rešen.
il Sloveno
# 03.07.2009 ob 00:25
Nobenega reda, nebene autoritete. Skacejo en drugemu v besedo. Nobene agende sestanka ozira le-ta je podobna zasedanju komunistov izpred 30 let. Sploh ne vedo kaj so delali, kaj delajo in kaj bodo naredili. Nabijajo o nekih ütevilkah pa sploh nimajo pojma öe drzijo. Sprasujem se, ce se je sploh kdo pripravil na sestanek? Ce sploh kdo ve kaj pocne tam???
if
# 03.07.2009 ob 00:23
Vlada (gornja slika) bo poskusila preko Irme Krebs (druga slika) prepečevati odtekanje tajnih podatkov v okolico kar s tehnologijo "rešetka in ključavnica" (tretja slika).
To najnovejši digitalni postopek blokiranja petakanja bitov.
mirora
# 03.07.2009 ob 00:18
A tale gospa Irma Krebsova preveč kadi ali ima kakšno motnjo glasilk?
tolovaj
# 03.07.2009 ob 00:15
Samo nasmeh je bolj grenak,
življenje teče in nič ne reče, samo moj nasmeh je bolj grenak.....
tolovaj
# 03.07.2009 ob 00:14
Samo nasmeh je bolj grenak,
življenje teče in nič ne reče, samo moj nasmeh je bolj grenak.....
http://www.youtube.com/watch?v=_rp8NszxN
WY
" target="_blank">
il Sloveno
# 03.07.2009 ob 00:11
Točka 51. Falcon :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
)))))))))))))))))))))))))))

Pa ne no no, pa da bi tole zavrtel Nemcim, nas vržejo iz EU juter zjutri ob 8.00, ko se odprejo uradi, prva stvar :)))))))

Gospodarstvo v Sloveniji je v Totalnem k**** ti klovni se pa prepirajo o Falcanu.
if
# 03.07.2009 ob 00:11
Vladna napaka brez primere.
Pahor je udaril po mizi: tok, tok, tok, tok, .... trenutek, trenutek, trenutek, Irma, Irma, Irma, Irma, ... nikol ne bomo zaključil predsednik, nikol, ...

Dajmo vladi še eno priložnost (Danilo Türk).
Sproščanje tajnih podatkov v eter je bila napaka, ki jo je Irma priznala (dvorana ima ušesa, bil je konstruktiven dialog) na tiskovni konferenci. Takega primera še ni bilo, da bi priznala svojo napako.
Prav videlo se je, kako je prizadeta. To je prvi primer v Sloveniji, da je vlada priznala napako sprožitve uhajanja tajnih podatkov.

Avtogol vlade na dan, ko je ta politični sistem zaslišal Janeza Janšo z očitkom, da je izdajal zaupne podatke.
janez100
# 03.07.2009 ob 00:05
Monty Python Show
roli
# 03.07.2009 ob 00:02
Pomlad bo že prišla,če ne prej pa čez nekaj let.
Počasi bo pa narod le dojel,kdo je kaj v tej državi.
Škoda, da bolj ne gleda dnevnikov izpred 18 let.
il Sloveno
# 02.07.2009 ob 23:56
Kakšni klovni ..........pa to ne moreš verjet KAKŠNI NESPOSOBNEŽI. To bi naj bili slovenski možgani. Res nam gre slabo. To nabijanje me spominja na seje v bivše SFRJ..............., Šimpanzi so bolj inteligentni in organizirani od teh bimbotov, ki niti ne vedo, kaj so sami sprejemali....
meri.m
# 02.07.2009 ob 23:54
Pahor je naročil, da se spusti zadeva v »etr« Zato, da vidimo kako mu je težko vladat s takimi lopovi.
SLO-venec
# 02.07.2009 ob 23:53
Pahor, Golobič in Kresalova gredo po mostu. Nenadoma se most podre.
Veste kdo se reši?

SLOVENIJA
mare3912
# 02.07.2009 ob 23:51
@dare32: Fajn drža.
SLO-venec
# 02.07.2009 ob 23:50
126 mandingo
Zbudi se butec.
SLO-venec
# 02.07.2009 ob 23:48
To da se kregajo na seji vlade kot otroci v peskovniku res ni nič posebno dramatičnega. Je pa zastrašujoče dejstvo s kakšnim načinom in odnosom do aktualne krize nam vladajo. Drnovšek bi rekel saj se boste še pobili med seboj. Preprosto rečeno stopili so v prevelike čevlje in situaciji absolutno niso kos. izgovor na zadolževanje JJ sploh ne vzdrži, ker je bilo že toliko zamujenih priložnosti, da nam bog pomagaj. Potrebno je volilce vprašat za mnenje in izpolniti državjansko dolžnost na prvo nedeljo.
il Sloveno
# 02.07.2009 ob 23:48
Krebsova je rekla:

ŠEST MESECEV SMO PACALI IN NIČ NAREDILI

To je povzetek dela te vlade. Zaradi žabarjev in primorčkov zamorčkov imamo na obasti te klovne...........
mandingo
# 02.07.2009 ob 23:45
125. SLO-venec
Lahko noč!Butec!
SLO-venec
# 02.07.2009 ob 23:41
Tu se vidi nesposobnost aktualne vlade. Zastavlja se vprašanje kako bo ukrepala policija. Seje vlade so tajne in nekdo je izdal zaupne podatke, ki nosijo oznako tajno. Zaporna kazen za izdajo tajnih podatkov je do 1leta zapora. Treba je ugotoviti gdo je odgovoren za tajnost sej vlade. Verjetno bo na zaslišanje poklicana celotna vlada. Upam, da bo policija opravila svoje delo in reagirala.
kiklop21
# 02.07.2009 ob 23:36
pomotoma jaja
in radio hit je naključno snemal jaja
slaba pravljica za lahko noč
ker pri tej vladi ne moreš mirno spati
routar
# 02.07.2009 ob 23:16
Očitno se danes o tej točki dnevnega reda seje na forumu ne bomo mogli dogovoriti. Predlagam, da temo prestavimo na naslednji dan, ko bomo spočiti in naspani. Če nam jutri ne bo uspelo zaključiti, bomo sejo nadaljevali po dogovoru. Saj se nam nikamor ne mudi. Imamo še dovolj časa; cca 3 leta. Pojdimo na naslednjo točko. Naslednja točka je, je, je... spanje. Lahko noč!
Katarinca, pššššt! Lahko noč!
:)
skera
# 02.07.2009 ob 22:56
Platfusarji rdeči pejte spat.
Kazalo