Gre za prvo srečanje Zorana Milanovića in Alenke Bratušek na Hrvaškem. Foto: Vlada RS Foto:
Gre za prvo srečanje Zorana Milanovića in Alenke Bratušek na Hrvaškem. Foto: Vlada RS Foto:
Bratuškova na obisku na Hrvaškem

Vodji vlad sta govorila tudi o poglobitvi gospodarskega sodelovanja med Hrvaško in Slovenijo. Evropska unija je priložnost za nadaljevanje političnega in gospodarskega sodelovanja ter dialoga med državama, sta dejala po uro dolgem pogovoru. Bratušek je Hrvaški ponovno čestitala za vstop v EU in ji zaželela dobrodošlico. Izrazila je tudi pripravljenost, da Slovenija, če bo treba, še naprej pomaga Hrvaški.

O izvajanju memoranduma za reševanje spora o Ljubljanski banki je Milanović dejal, da sodni postopki proti Ljubljanski banki niso ustavljeni, le zamrznjeni, potekali pa bodo, dokler ne bo dosežena rešitev na banki za mednarodne poravnave v Baslu, je za Televizijo Slovenija poročal Vanja Vardjan.

Dotaknila sta se tudi prodaje Mercatorja. Bratušek je ponovno poudarila, da se v prodajo ni vpletala, podobno pa je dejal tudi Milanović.

To je bilo njuno prvo srečanje na Hrvaškem. Milanović je bil sicer prvi tuji gost slovenske premierke po njenem prevzemu funkcije marca. 2. aprila se je namreč udeležil ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem v DZ-ju. Slovenija je pogodbo ratificirala, potem ko sta državi marca podpisali memorandum za reševanje spora o Ljubljanski banki.

Bratušek se je sicer pred kratkim opravičila, saj se ne bo mogla udeležiti osrednje proslave hrvaškega vstopa v EU, ki bo 30. junija v Zagrebu.

Bratuškova na obisku na Hrvaškem