Bratušek pravi, da v novo leto vstopamo mirnejši in manj negotovi. Foto: BoBo
Bratušek pravi, da v novo leto vstopamo mirnejši in manj negotovi. Foto: BoBo
Borut Pahor
Pahor verjame, da lahko skupaj dosežemo veliko. Foto: BoBo
Novoletna poslanica predsednika republike


"Leto 2013 je bilo za Slovenijo pravzaprav prelomno leto. Ljudje so jasno povedali, da si želijo spremembe in glasno sporočili, česa več nočejo. Odziv na to je bila nova koalicija v državnem zboru in oblikovanje nove vlade, ki si je prvo leto zadala za cilj umiritev strasti ter stabilizacijo gospodarskega in finančnega položaja v državi. Naj povem, da je bilo stanje, ki sem ga dobila kot predsednica vlade, slabše, kakor sem pričakovala, vendar nisem izgubila upanja, da zmoremo sami rešiti svoje težave, ki so posledica večletnega sprejemanja slabih odločitev. Takšnega stanja se ne da urediti čez noč, se ga pa zagotovo da urediti s sistematičnim in poštenim delom. Ni bilo popularnih in prijetnih odločitev, bile pa so nujne,"
piše.

"Prešli smo kritično točko in dosegli, da si bomo svojo prihodnost krojili sami. Tujega vmešavanja nismo dovolili pred 23 leti in ga tudi danes ne želimo. Slovenija je lahko le suverena partnerica v družbi enakih," dodaja.

Sklene z obljubo, da lahko z "majhnimi koraki v pravo smer skupaj naredimo Slovenijo vsak mesec gospodarsko uspešnejšo, bolj demokratično, strpno in solidarno". Pri oblikovanju naše zgodbe o uspehu pa moramo delovati enotno, še zapiše.

Začetek konca krize
"Nikoli, nikoli in nikoli več se ne sme zgoditi, da bi nas taka ali podobna kriza znova spravila na kolena. Na predvečer novega leta, v katerem se bomo skoraj zanesljivo izvlekli iz najhujšega, si moramo zato nekaj obljubiti.
Napak ne bomo več ponovili, ker smo se iz vsega hudega nekaj naučili. Nikoli več, zaradi kratkoročnih političnih koristi, zaradi lagodnosti ali celo zaradi strahopetnosti, ne bomo odlašali s potrebnimi odločitvami, preden bo prepozno. Nikoli več ne sme nedostojno visoko ceno za odsotnost voditeljstva nepravično plačati tako veliko naših ljudi,"
piše predsednik republike.
Hkrati je Pahor prepričan, da bo prihodnje leto za odtenek bolje, saj se bo "skoraj zanesljivo" začel konec krize. Izpostavil je, da je gospodarsko okrevanje potrebno, a ne zadostno, da se kot družba prilagodimo. "Potrebujemo zelo zahtevne strukturne spremembe, zlasti na področju zdravstva in visokega šolstva. In iz izkušenj vemo, da jih je mogoče doseči le, če smo pripravljeni sodelovati," dodaja.
Poslanico sklene s pozivom k medsebojnemu spoštovanju, sodelovanju in povezanosti in zaupanjem, da "če bomo vsi dali od sebe najboljše, smo kot narod in država sposobni doseči neverjetno dobre stvari".

Novoletna poslanica predsednika republike