Borut Brezovar zavrača očitke. Foto: MMC RTV SLO
Borut Brezovar zavrača očitke. Foto: MMC RTV SLO

V ozadju je domneva, da če nekomu predavam, da ga potem ne morem kaznovati. To je pa tudi posebna neumnost. Zakaj pa ne!? Kakšno uslugo mi pa dela s tem, ko mu predavam, za opravljeno delu pa mi plača!? Zakaj mu ne bi potem tega, kar sem mu povedal, čez en teden ali pa dva očital in ga kaznoval. Še prej. Povedal sem mu, kaj je prav. Ne vidim težave v tem, še najmanj pa vidim povezavo s kakšno korupcijo.

Borut Brezovar
Vegrad
Brezovar trdi, da mu Vegrad ni gradil hiše. Foto: MMC RTV SLO
Inšpektor/svetovalec/predavatelj?

Na novinarski konferenci glavnega inšpektorata za delo je glavni inšpektor Borut Brezovar podal stališča glede ugotovitev in priporočil v zvezi s kršitvami dolžnega ravnanja v postopkih inšpekcije za delo in glavnega inšpektorja, ki jih je protikorupcijska komisija naslovila na ministra za delo Ivana Svetlika.

Brezovar je pojasnil, da je bil v zadnjem času obdolžen grdih reči in da sta temu tudi sledili obsodba protikorupcijske komisije in obsodba v obliki javne izpostavljenosti, žalitev ter osebne in strokovne degradacije. Izpostavil je, da se ne ukvarja s politiko in da ni zasluga nobene politične stranke, da zaseda mesto glavnega inšpektorja.

"Komisija lahko ob takem odzivu ponovno ugotavlja skrb vzbujajoče nizko stanje pravne kulture in pomanjkanje zavedanja posameznikov na odgovornih položajih, da morajo delovati transparentno in z občutkom integritete. Komisija opozarja, organi odkrivanja in pregona preiskujejo, ključno pa je, kakšen odnos do odgovornosti najvišjih javnih uslužbencev bodo zavzeli njim predpostavljeni, v tem primeru minister Svetlik."

Odziv Komisije za preprečevanje korupcije na izjave inšpektorja Brezovarja. Dodajajo tudi, da za ugotavljanje odgovornosti ne bo zadoščalo zgolj poročilo glavnega inšpektorja.


S predavanji lani zaslužil 20 tisoč evrov
Glede očitanega neukrepanja v primeru Vegrada je pojasnil, da je inšpektorat zoper podjetje vložil pet kazenskih ovadb. Zatrdil je, da se niso odločili za predlog stečajnega postopka, ker mu zakonodaja na tem področja ne daje legitimitete za takšno dejanje. Ob tem je odločno zavrnil, da tega ni storil, ker bi Vegrad njemu ali komur koli izmed bližnjih gradil hišo.

Povedal je tudi, da je lani s predavanji zaslužil okoli 20 tisoč evrov in da je v svoji 18-letni karieri predaval že pri skoraj vseh večjih slovenskih podjetjih. Vsa predavanja naj bi opravil zunaj delovnega časa, čeprav so bila tudi v dopoldanskem času. O tem, kako ima urejen svoj delovni čas naj bi pisno obvestil tudi ministra Svetlika, ki naj na to ne bi imel pripomb.

Brezovar: V 18 letih še nisem dobil plačane ene nadure
"Ne glede na to, komu predavam, je to po zakonu dovoljeno, če to opravim v času, ki ni služben. Minister to natančno ve. Jaz sem na razpolago 24 ur na dan 365 dni na leto. Tudi v popoldanskem času v številnih primerih opravljam službene dolžnosti. V 18 letih še nisem dobil ene nadure plačane, kar pomeni, da sem vse, kar je po 15.30, delal za svoj čas. Zato mislim, da imam pravico tudi dopoldne, tistim, ki tega ne morejo drugače organizirati, tudi predavati," meni Brezovar.

Izpostavil je, da ne vidi razloga, zakaj ne bi kaznoval tudi podjetij, ki jim je predaval. Glede avtorskih pogodb, ki jih ima s temi podjetji, je povedal, da jih ne more razkriti, kot predlaga protikorupcijska komisija, saj bi potreboval tudi odobritev druge pogodbene strani, ki pa je ne namerava iskati. Dejal je tudi, da še pomislil ni, da bi odstopil, saj za to ne vidi razlogov.

Odpuščena zaradi smučanja med porodniškim dopustom
Zavrnil je tudi, da je sklenil pogodbo o sodelovanju s podjetjem, ki je predtem s soglasjem inšpektorata odpustilo nosečo uslužbenko. O tem primeru je še povedal, da je bila delavka odpuščena, ker naj bi med porodniškim dopustom smučala na Jahorini, delovno sodišče pa je njeno odpoved razglasilo za nezakonito zaradi postopkovnih nepravilnosti, in ne zaradi razloga, zaradi katerega je bila odpuščena.

Inšpektorat naj bi po mnenju protikorupcijske komisije opustil tudi obravnavo primera ob sumu trpinčenja in nezakonite odpovedi delovnega razmerja javnemu uslužbencu.

"Resnično ozadje je v tem, da smo zanikali pristojnost, zato ker je zakonu o javni upravi po mojem prepričanju povsem brez potrebe dodan člen, ki določa, da področje mobinga spada v ta zakon, s tem pa tudi nadzor. Mi ne nadziramo zakona o javnih oslužbencih. Zato je poseben inšpektorat. Ko je prišlo do takega primera, smo presodili, da to ni naša pristojnost, temveč pristojnost inšpektorata za javno upravo," je pojasnil.

Brezovar pričakuje strokovno opravljen nadzor
Kot pravi, mnenje protikorupcijske komisije na podlagi tega primera govori, da je koruptiven tisti inšpektor, ki ne pripelje primera do konca, do kaznovanja tistega, ki je domnevni kršilec. Če je to res, so po njegovem vsi inšpektorji v Sloveniji vsak dan desetkrat koruptivni. O tem je dejal, da se ne boji nobenega nadzora ministrstva nad svojim delom, vendar pričakuje, da ga bodo opravili strokovnjaki, ki se spoznajo na delo inšpektorjev.

V ozadju je domneva, da če nekomu predavam, da ga potem ne morem kaznovati. To je pa tudi posebna neumnost. Zakaj pa ne!? Kakšno uslugo mi pa dela s tem, ko mu predavam, za opravljeno delu pa mi plača!? Zakaj mu ne bi potem tega, kar sem mu povedal, čez en teden ali pa dva očital in ga kaznoval. Še prej. Povedal sem mu, kaj je prav. Ne vidim težave v tem, še najmanj pa vidim povezavo s kakšno korupcijo.

Borut Brezovar
Inšpektor/svetovalec/predavatelj?