Predsednik DZ-ja Milan Brglez je povedal, da ga žalosti, da so se predstavniki policijskega sindikata poslužili zlorabe referenduma. Vendar bo ravnal v skladu z zakonom in bo razpisal rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum. Foto: BoBo
Predsednik DZ-ja Milan Brglez je povedal, da ga žalosti, da so se predstavniki policijskega sindikata poslužili zlorabe referenduma. Vendar bo ravnal v skladu z zakonom in bo razpisal rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum. Foto: BoBo

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je povedal, da ga žalosti, da so se predstavniki policijskega sindikata poslužili zlorabe instituta referenduma. Vendar pa mora predsednik DZ-ja ravnati v skladu z zakonom in bo, ko prejme od ministrstva za notranje zadeve potrdilo, da je s podpisi pod pobudo vse v redu, razpisal rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum. Če bo tako, kot mora biti, se bo po njegovih besedah to zgodilo na začetku prihodnjega tedna.

Brglez je tudi opozoril, da zakoni, o katerih je vložena referendumska pobuda, nimajo povezave z vlagatelji pobud. "Ker se izvršna veja oblasti in policijski sindikati ne morejo dogovoriti, mora najverjetneje trpeti celotna država," je ugotavljal. Če se bo takšna praksa nadaljevala, lahko po njegovih besedah sledi zaustavljanje parlamentarnega dela.

Pot novega zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki bi verjetno lahko odpravil tudi določene anomalije te vrste, pa se je po Brglezovem mnenju "zaradi različnih izsiljevanj in pogojevanj" končala, ker na pristojnem odboru predlog ni prejel zadostne dvotretjinske večine.

Trije predlogi ustavnih sprememb
Predsednik DZ-ja je spomnil tudi na tri predloge za spremembo ustave. Pri predlogu za spremembo postopkov imenovanja vlade po njegovih besedah še ni političnih premikov, ki bi omogočali nadaljevanje postopka. 5. maja bodo na ustavni komisiji nadaljevali razpravo o predlogu sprememb ustave, ki govorijo o financiranju javnega in zasebnega šolstva. Brglez upa, da bodo do tedaj našli primerno rešitev.

SMC, katerega podpredsednik je, tudi dejavno podpira zapis pitne vode v ustavo. Zato je za 25. maj sklical sejo ustavne komisije, da bodo formalno še pred parlamentarnimi počitnicami nadaljevali postopke te ustavne spremembe.

Primer odvzetih otrok naj se ne rešuje na ulici
Brglez se je odzval tudi na medijsko odmevne dogodke na Centru za socialno delo (CSD) Velenje, ki je odločal o dodelitvi dveh otrok v rejništvo. Primer je tudi sprožil napoved SDS-a za interpelacijo zoper ministrico Anjo Kopač Mrak.

Po Brglezovem mnenju ni primerno, da želijo določeni politiki iz tega primera kovati politični kapital in zbirati poceni politične točke. "V takih primerih, ko smo vsi čustveno dojemljivi, je zelo lahko mobilizirati ljudi, je pa to zloraba, ki gre predvsem v škodo otrok," pravi Brglez, ki je tudi pozval naj se primer ne rešuje na ulici, družbenih omrežjih ali drugod, ampak v sodelovanju z vpletenimi za isto mizo. Rešen pa mora biti po njegovih besedah kar je mogoče hitro in v korist otrok.

Brglez se je zahvalil medijem in drugim, ki po njegovih besedah tankočutno poročajo o tem primeru, in medije prosil, naj pazijo na to, da ne razkrijejo podatkov, ki bi lahko škodili otrokom. "Nujna zadeva nas odraslih je, da v takih zapletenih primerih zaščitimo otroke ter njihove interese postavimo pred naše," je poudaril.