Kraljevski in predsedniški par sta se poslovila okoli pol enajstih dopoldan. Foto: Reuters
Kraljevski in predsedniški par sta se poslovila okoli pol enajstih dopoldan. Foto: Reuters
Kraljica odletela iz Slovenije
Kraljica v Ljubljani in na svečanem kosilu

K letalu jo je pospremil gostitelj, predsednik republike Danilo Türk, s soprogo Barbaro Miklič Türk ter predstavniki britanskega veleposlaništva v Sloveniji in urada predsednika republike. Na letališču so kraljevi par pozdravili z vojaškimi častmi. Predsednik Türk je skupaj s kraljico pregledal častno gardo. Medtem je orkester Slovenske vojske, ki je zadnje dejanje kraljevega obiska v Sloveniji, začel s himnama Velike Britanije in Slovenije, igral koračnico. Nato jima je nasproti prišel poveljujoči častnik, ki je na sredini postroja izvedel pozdrav s sabljo.

Kraljica, ki je nadaljevala pot po rdeči preprogi, se je nato s stiskom roke poslovila od predstavnikov slovenskega političnega vrha in veleposlaništva.

Elizabeta II. in njen soprog sta nato z najetim letalom Airbus 320 odletela na prav tako državniški obisk na Slovaško. Kraljica, ki je za zadnji dan obiska izbrala plašč in klobuček roza barve, bele rokavice ter črno torbico in čevlje, je v slovo Sloveniji še zadnjič pomahala med vrati letala.

Najprej na Brdo, nato v Ljubljano
Kraljica in vojvoda Edinburški sta na svoj prvi obisk v Slovenijo sicer prispela v torek okoli dveh popoldne, obiskala pa sta Brdo pri Kranju, Ljubljano in Lipico.

Po prihodu na letališče je bil najprej na vrsti državniški sprejem s pregledom častne straže, nato so odšli na krajše pogovore na Brdo pri Kranju. Kmalu zatem sta imela kraljica in princ ločena programa v ljubljanskem hotelu Union, kjer sta tudi prenočevala. Medtem ko si je kraljica Elizabeta II. ogledala otroško glasbeno predstavo Džungle Jangle, je bil njen mož na delavnici, naslovljeni Igra o mestu prihodnosti. V hotelu je sledil še krajši sprejem.

Prvi dan slovesna večerja
Prvi dan obiska se je zvečer končal s slovesno večerjo na gradu Brdu, kjer je gostitelj Danilo Türk v govoru poudaril predvsem pomen zgodovinskega obiska in dobre odnose med državama. Tudi kraljica je v svojem govoru poudarila podobno in se med drugim Sloveniji zahvalila tudi za njeno vojaško pomoč v Afganistanu in Iraku.
V Lipici podarili lipicanca
Drugi dan obiska se je začel z obiskom Lipice, kjer je kraljica simbolično prejela enega najboljših lipicancev v konjušnici, sledila pa je še predstava.

Po obisku Lipice je kraljevi par s številnimi povabljenci kosil na Ljubljanskem gradu, po kosila pa sta se sprehodila še čez Tromostovje in Prešernov trg, kjer ju je pričakalo več tisoč ljudi.
Včeraj nagradili 26 mladih
Zadnje dejanje prvega slovenskega državniškega obiska je bila podelitev mednarodnih priznanj za mlade MEPI v Slovenski filharmoniji. Program, ki poteka v 130 državah, je leta 1956 ustanovil prav princ Philip in je namenjen človekoljubni dejavnosti. Princ in predsednik Türk sta nagrade podelila 26 dijakom.

S. Z. / E. S.













Kraljica odletela iz Slovenije
Kraljica v Ljubljani in na svečanem kosilu