Svet ni črno-bel, ni samo lev in desen, je veliko bolj pester, je v svojem govoru med drugim poudaril France Bučar. Foto: MMC RTV SLO
Svet ni črno-bel, ni samo lev in desen, je veliko bolj pester, je v svojem govoru med drugim poudaril France Bučar. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik odlikoval Franceta Bučarja

Kot je v utemeljitvi povedal Türk, se Franceta Bučarja spominja še kot študent prava. "Študentje smo njegove knjige kar požirali," je dejal in poudaril, da je Bučar človek, ki izjemno ceni resnico in jo tudi neutrudno išče, saj je to temeljno etično pravilo, ki ga vodi skozi življenje. Iskanje resnice je bilo Bučarjevo vodilo še v času, ko je bila ta prekrita z debelo plastjo ideologije, je poudaril.

Bučar velik teoretik in praktik
France Bučar je bil in je še zmeraj zelo pogumen človek, je v utemeljitvi še poudaril predsednik republike. Bučarjev prispevek k osamosvojitvi Slovenje je izjemen, je dodal. Že zgodaj je spoznal, katera dejanja so potrebna za zaščito slovenskega naroda in človekovih pravic.

Prav tako je pokazal veliko sposobnost za iskanje praktičnih in konstruktivnih rešitev za graditev družbe, je o prejemniku odlikovanja še povedal predsednik Türk.

"Omejuje le mentalna nesvoboda"
France Bučar je v svojem govoru spomnil na težke čase iz polpretekle zgodovine, ko je bilo treba sprejeti pravilno odločitev in pri njej vztrajati, čeprav so mnogi menili, da je narodno-osvobodilni boj obsojen na neuspeh.

Pa tudi v času svobode in demokracije je treba ohraniti kritičnega duha, je opozoril Bučar. Ni pritisk preteklosti tisto, kar nas omejuje, temveč mentalna nesvoboda, je poudaril in dodal, da je treba imeti posluh za lepoto in pestrost sveta, ki ni le črno-bel ali lev in desen, temveč veliko bolj raznolik.

Predsednik odlikoval Franceta Bučarja