Pavlin meni, da je odločitev razsodišča škandalozna. Foto: BoBo
Pavlin meni, da je odločitev razsodišča škandalozna. Foto: BoBo
Kaj točno je sodnica ob izreku sodbe dejala, ni mogoče preveriti. Foto: BoBo

Jernej Pavlin, vodja službe za odnose z javnostmi SDS-a, je častnemu razsodišču Društva novinarjev Slovenije prijavil novinarje iz medijev Delo, Večer, Dnevnik, Radiotelevizija Slovenija, POP TV, 24ur.com, STA in Sveta na Kanalu A.

Pavlin se je za to odločil, ker naj bi novinarji sodnici Marion Zöllner na dunajskem deželnem sodišču v Avstriji, ko je javno razglasila obsodilno sodbo zoper Wolfganga Riedla v zadevi Patria, pripisali izjavo, ki je ni nikoli izrekla.

Ta, po mnenju Pavlina neresnična izjava, se je glasila: "Sodnica je dejala še: Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie." Pavlin trdi, da Zöllnerjeva ni tega nikoli izjavila, pač pa naj bi v resnici dejala, da "obstaja verjetnost, da je bil nekdo v Sloveniji podkupljen".

Le posredni dokazi
Novinarsko častno razsodišče je sicer o tem lahko sklepalo zgolj na podlagi posrednih dokazil. V vednost je sprejelo zapis v Demokraciji, da jim je predstavnica sodišča povedala, da ne držijo navedbe, da bi avstrijska sodnica med obrazložitvijo sodbe rekla, da so bili slovenski politiki podkupljeni, temveč le to, da obstaja verjetnost, da je bil v Sloveniji nekdo podkupljen.

Pridobilo pa si je tudi odgovor predstavnika dunajskega sodišča, da se sodnica Zöllnerjeva "natančnega besedila obrazložitve ne more več spomniti, ne more pa izključiti, da je uporabila izraz odločevalci".

Častno razsodišče je tako ugotovilo, da sodnica ni uporabila sintagme slovenski politiki ali politični vrhovi, a da je izraz odločevalci pomensko odprt. Da je sodnica uporabila prav ta izraz, je zatrdilo več novinarjev, pisnega dokaza, kaj je dejansko izjavila, pa ni.
"Ohranjanje oblasti monopolov"
Pavlina odločitev ni presenetila. Po njegovih besedah je to "škandalozna odločitev, ki samo utrjuje prepričanje mnogih, da del medijskega prostora utrjuje konstrukcijo realnosti, ki pa ni skladna z realnostjo." S tem del medijskega prostora po njegovem mnenju "pomaga monopolom pri oklepanju oblasti".