Podpredsednik in poslanec SDS-a Zvonko Černač je na današnji novinarski konferenci spomnil, da si je njihova stranka lani v času vlade Janeza Janše prizadevala za vnos fiskalnega pravila v ustavo in njegovo uveljavitev z letom 2015, na istem stališču pa stojijo tudi danes. Foto: BoBo
Podpredsednik in poslanec SDS-a Zvonko Černač je na današnji novinarski konferenci spomnil, da si je njihova stranka lani v času vlade Janeza Janše prizadevala za vnos fiskalnega pravila v ustavo in njegovo uveljavitev z letom 2015, na istem stališču pa stojijo tudi danes. Foto: BoBo
Jani Möderndorfer
Če med parlamentarnimi strankami ne bo "razumnega" dogovora o vpisu fiskalnega pravila v ustavo, bo PS po besedah Möderndorferja predlagal sklep o vrnitvi fiskalnega pravila na ustavno komisijo. Foto: BoBo
Karl Erjavec
"Ekonomisti nimajo realne slike o tem, kaj bi uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015 pomenila za državljane," je na vprašanje, ali so se v koaliciji posvetovali s strokovnjaki, odgovoril prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: BoBo
Janez Janša
"Ne gre za nasprotovanje letnici 2015, temveč konceptu. Želijo še naprej z deficitom vzdrževati monopole. Problem pa so EU pravila, zato igra," je prvak SDS-a janez Janša zapisal na Twitterju. Foto: BoBo
Premierka Alenka Bratušek
Če bo leto uveljavitve pravila ostalo leto 2015 ob primanjkljaju, ki znaša milijardo 800 milijonov evrov, bi bilo to pogubno za večino državljanov, svari predsednica vlade Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Fiskalno pravilo na ustavno komisijo?

Vodja poslanske skupine PS-ja je namreč prepričan, da bi takojšen vpis fiskalnega pravila v ustavo z letnico uveljavitve 2015, pri katerem vztrajata stranki SDS in NSi, pomenil "protidržavni ukrep in coklo razvoja države", zato upa, da bo torkova parlamentarna razprava vendarle postregla s kompromisno rešitvijo.

Če bi se Slovenija odločila za vpis fiskalnega pravila v ustavo z letnico uveljavitve 2015, bi šla "v zavestno laž" vsem državljanom, je dejal Möderndorfer. Po njegovih besedah bi takšno ravnanje klicalo po izrednih razmerah v državi, ob tem pa je očital prvaku SDS-a Janezu Janši, da "še vedno ostaja na okopih".

Möderndorfer je napovedal, da bo PS storil vse, kar je v njegovi moči, da bi prišlo do razumnega dogovora, ob tem pa je omenil tudi možnost, da bi se poslanci dogovorili za prekinitev izredne seje DZ-ja.

Odločati bi morali že danes, toda ...
Parlamentarni vrh se v nedeljo namreč ni poenotil glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo. Za danes napovedano izredno sejo DZ-ja o referendumskih spremembah so zato umaknili, toda če SDS ne bo pripravljen umakniti zahteve za sejo, bodo poslanci v torek morali znova razpravljati o fiskalnem pravilu.

SDS: Odlašanje bi bilo škodljivo za državo
Toda nič ne kaže, da bo SDS popustil - podpredsednik stranke Zvonko Černač je na popoldanski novinarski konferenci zatrdil, da v SDS-u menijo, da ni nobenega razloga več za vnovično preložitev odločanja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, saj bi bilo to po njihovem mnenju "škodljivo za državo". Zato pričakujejo, da bo državni zbor v torek odločal o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, vztrajajo pa tudi, da je treba to pravilo uveljaviti z letom 2015.

Tudi NSi vztraja pri letnici 2015
Pri vpisu fiskalnega pravila v ustavo z letom 2015 vztraja tudi stranka NSi, ki ob tem predlaga, da bi vlada v prihodnjih letih, če bi bilo to potrebno, samo izvedbo uravnoteženja proračuna urejala z zakonom. Predsednica stranke Ljudmila Novak je glede morebitne preložitve seje DZ-ja povedala, da bo o tem odločal SDS, ki je to točko dnevnega reda tudi predlagal. Je pa zagotovila, da bo NSi v vsakem primeru na njej sodeloval in je ne bo obstruiral, pri tem pa bodo izrazili tudi svoje stališče.

SD: Letnica 2015 je nerealna
V drugi največji koalicijski stranki SD pa so prepričani, da je fiskalno pravilo z vpisano letnico 2015 "nesprejemljivo in nerealno". "Če bo SDS vztrajal pri torkovi seji o fiskalnem pravilu in uveljavitvi pravila z letom 2015, bo SD podprl sklep, da se zadeva vrne na ustavno komisijo," je zatrdil vodja strankine poslanske skupine Matjaž Han. Ob tem je SDS-u očital nepotrebno izsiljevanje, ki je "skrajno neresno in nevarno za državo".

SLS v pričakovanju konkretnih ukrepov
Predsednik SLS-a Franc Bogovič je v današnji izjavi za medije izrazil zadovoljstvo, da je vladna koalicija upoštevala poziv SLS-a k preložitvi odločanja o ustavnih spremembah glede referendumske zakonodaje in s tem omogočila dodaten krog soočanja mnenj s civilno družbo, predvsem pa s širšo javnostjo, ki jo te spremembe tudi najbolj zadevajo.

Pozdravil je tudi odločitev vlade, da se je končno odzvala na pozive k predstavitvi konkretnih finančnih učinkov in ukrepov, ki jih bo Slovenija posredovala Evropski komisiji. Predstavitev konkretnih ukrepov Bogovič pričakuje v naslednjih dneh, saj meni, da bo potem "veliko lažje najti konsenz" za zapis fiskalnega pravila v ustavo.

DeSUS spomnil na možnost vpisa brez letnice
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec svari, da se lahko z vztrajanjem pri torkovi seji zgodi tudi padec fiskalnega pravila, kar da bi bil slab signal za Evropo. Spomnil je, da so že predlagali, da bi fiskalno pravilo v ustavi navedli brez datuma uveljavitve, tega pa določili v izvedbenem zakonu, a ob tem opozarja, da je treba narediti tudi vse izračune, kaj pomeni uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015 ali pa 2017.

Erjavec je bil kritičen tudi do tega, da Janše ni bilo na nedeljsko srečanje - prepričan je, da bi moral SDS razmisliti o tem, kako skupaj premagati krizo, a da se je očitno odločil za "totalen spopad".

Janša na Twitter, ne pa tudi na sestanek
Prvak SDS-a Janez Janša se sinočnjega političnega vrha namreč ni udeležil, čeprav je premierka sklic vrha prilagodila tudi njegovemu urniku in je udeležbo potrdil.

Odzval pa se je na Twitterju: "Ne gre za nasprotovanje letnici 2015, temveč konceptu. Želijo še naprej z deficitom vzdrževati monopole. Problem pa so EU pravila, zato igra," je zapisal na družabnem omrežju.

Janšo bo poskusila omehčati premierka
Bratuškova je zato napovedala, da bo stopila v stik s predsednikom SDS-a in ga poskušala prepričati, naj SDS vendarle prestavi za jutri sklicano sejo o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, saj bi pravilo v parlamentu padlo, ker ta trenutek ni potrebne dvetretjinske večine.

Če bo Bratuškovi uspelo prepričati Janšo, bi se tako politika jutri namesto s fiskalnim pravilom ukvarjala z ukrepi, predvidenimi v Programu stabilnosti, ki jih bo koalicija dorekla nocoj na razširjenem vrhu na Brdu pri Kranju. Na podlagi seznanitve s temi ukrepi bi določili tudi leto, v katerem bi Slovenija lahko uravnotežila javne finance.

Ustavno pravilo bi se lahko vrnilo na ustavno komisijo
Če bo leto uveljavitve pravila ostalo leto 2015 ob primanjkljaju, ki znaša milijardo 800 milijonov evrov, bi bilo to pogubno za večino državljanov, svari predsednica vlade Alenka Bratušek.

Premierka pa ni želela razkriti, kaj se bo jutri v parlamentu dogajalo s fiskalnim pravilom, če bo SDS kljub vsemu vztrajal pri odločanju o njem. Po enem izmed scenarijev ima koalicija dovolj glasov, da fiskalno pravilo vrne na ustavno komisijo, kar sta danes torej že omenila tudi Möderndorfer in Han.

Fiskalno pravilo na ustavno komisijo?