Slovenija

Poudarki

  • Stavkovni odbor šestih sindikatov bo stavkovne zahteve dokončno oblikoval na podlagi dogovora med vlado in policijskima sindikatoma.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 25 glasov Ocenite to novico!
Carina
Poleg policistov odpravo anomalij pričakujejo tudi cariniki, pravosodni delavci, vojaki in veterinarji. Foto: BoBo
Frančišek Verk
Predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk meni, da vlada prisluhne le takrat, ko sindikati zagrozijo s stavko. Foto: BoBo

Dodaj v

Če ne bo odprave anomalij, bodo cariniki, vojaki, pravosodni policisti in veterinarji stavkali

Predstavniki sindikatov razočarani nad pogajanji z vlado glede odprave anomalij v plačnem sistemu
27. junij 2017 ob 16:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Vlada razume edino zakon močnejšega oziroma stavko kot sredstvo za dosego cilja," je poudaril predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk, ki je po novem tudi vodja stavkovnega odbora, v katerega se je združilo šest sindikatov državnih organov. Če vlada ne bo spoštovala sporazuma, ki ga je sklenila s sindikati javnega sektorja decembra lani, bodo sindikalni boj zaostrili.

Sklenjen dogovor s policisti in zdravniki je razburil predvsem predstavnike primerljivih poklicev v javnem sektorju, ki zdaj od vlade pričakujejo, da bo naredila prvi korak k odpravi anomalij v javnem sektorju, kot se je zavezala z lanskim sporazumom. V stavkovnem odboru, ki so ga oblikovali Sindikat državnih organov, Sindikat veterinarjev Slovenije, Sindikat carinikov Slovenije, Sindikat delavcev v pravosodju, Sindikat vojske, obrambe in zaščite in Sindikat ministrstva za obrambo.

"Smo enakovredni državotvorni del javnega sektorja kot policisti," je prepričan predsednik sindikata carinikov Dušan Pečnik, ki je ob napovedi oblikovanja stavkovnega odbora, ki bo koordiniral morebitno zaostrovanje sindikalnega boja. Sicer Pečnik še ni želel napovedovati morebitne stavke, a glede na dozdajšnji potek pogajanj z vlado glede odprave anomalij ne verjame v drugo rešitev. "Pogajanja se vlečejo predolgo in spreminjanje dogovora v fazi pogajanj, kar predlaga vlada, ni nekaj, kar bi bila rešitev."

Prioriteta ostaja plačna skupina J
V sporazumu, ki ga je vlada lani podpisala s sindikati, je opredeljena odprava anomalij v sistemu plač javnega sektorja, za katero se je vlada zavezala, da bo namenila 70 milijonov evrov. V prvi vrsti je v sporazumu opredeljena odprava anomalij v plačni skupini J, kamor sodi vrsta pomožnih in spremljevalnih del, kot so blagajniki, knjigovodje, tajnice, perice, kuharji, hišniki, vozniki in podobni poklici. V tej skupini je zaposlenih okoli 40 tisoč oziroma četrtina vseh javnih uslužbencev, dobrih devet tisoč pa je takih, ki prejemajo zgolj minimalno plačo. Po dogovoru bi morali ti javni uslužbenci, ki so uvrščeni do 26. plačnega razreda, s prvim julijem prejeti višjo plačo.

"To so ljudje, ki prejemajo manj od minimalne plače, razliko pa jim potem krije država. Ti ljudje tudi z napredovanji ostanejo na minimalni plači, saj se zniža le znesek doplačila do minimalne plače. Pogosto se na nas obrnejo zaposleni v teh službah, ki po več kot desetletju dela šele dosežejo minimalno plačo," je ob tem poudarila sekretarka sindikata državnih organov Ana Jakopič, ki se sicer zaveda, da je pri poklicih, kot je denimo čistilka, največja težava tudi v tem, da se te storitve najemajo pri zunanjih izvajalcih. "A tisti, ki so zaposleni v javnem sektorju, si vendarle zaslužijo dostojno plačilo."

Predsednica sindikata vojske, obrambe in zaščite Mileva Štukelj pa je poudarila, da bi se plačni razredi morali začeti pri minimalni plači in ne pod njo, a obenem poudarila, da za tako potezo najverjetneje ne bo dovolj sredstev.

Uniformirani delavci želijo enak položaj kot policisti
V lanskem dogovoru pa so vlada in sindikati opredelili tudi odpravo anomalij za delovna mesta pooblaščenih uradnih oseb, ki bi se uvrstili za en, dva ali tri plačne razrede višje. Predstavniki carinikov, vojakov in pravosodnih policistov v tem kontekstu zahtevajo enako obravnavo kot pri policistih, ki so s stavkovnim sporazumom, ki sta ga z vlado sklenila policijska sindikata. Glede na izvedbo tega dogovora bo šesterica sindikatov oblikovala morebitne dodatne zahteve, ki bi zagotavljale, da so tudi pripadniki drugih uniformiranih poklicev obravnavani enako kot policisti.

"Veterinarji so primerljivi z zdravniki"
Stavkovnemu odboru sindikatov carinikov, vojakov in pravosodnih delavcev pa so se pridružili tudi v sindikatu veterinarjev. Predsednica sindikata Nataša Ajdič je poudarila, da so veterinarji, kar zadeva izobrazbo, primerljivi z zdravniki, a jih vlada v zadnjem mnenju sploh ni opredelila kot primerljive z zdravniki. "To je sprenevedanje, zato smo se tudi odločili povezati." Ajdičeva ob tem poudarja, da so nekateri veterinarji že zdaj štiri razrede nižje od primerljivih zdravnikov, če bodo pa zdravnikom dvignili plačne razrede še za štiri mesta, se bo ta razlika povečala na osem plačnih razredov. Ob čedalje višji starosti veterinarjev v javnem sektorju in vedno novih zadolžitvah zanje se ta razlika Ajdičevi zdi nesprejemljiva.

Podobnega mnenja so tudi pravosodni policisti. Predstavnik mariborskega sindikata delavcev v zaporu Kamil Fras je ob tem poudaril, da delo v zaporu pomeni vsakodnevno delo v slabih razmerah in nevarnem okolju. "Pravosodni policist začetnik ima prvih pet let okoli 670 evrov neto plače. Vsi zaposleni v zaporu si zaslužijo boljše plačilo. Predlagani dvig za enega ali dva plačna razreda je sicer boljše kot zdaj, a naj si vlada ne misli, da je s tem poskrbljeno za dostojno plačilo."

Se jeseni napovedujejo stavke?
Stavkovni odbor šestih sindikatov bo stavkovne zahteve dokončno oblikoval na podlagi dogovora med vlado in policijskima sindikatoma. Vendar je tudi realizacija stavkovnega dogovora med vlado in policisti pod vprašajem. Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) se je pred dobrim mesecem dni že preoblikoval v stavkovni odbor, saj so vladi očitali, da ne izpolnjuje zavez iz sporazuma, podobno pa so naredili tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS).

Možnost stavke v jeseni pa so napovedali tudi javni uslužbenci plačne skupine J, ki so pretekli teden pod okriljem Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije pripravili protestni shod pred vlado.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
a-rod
# 27.06.2017 ob 18:23
In kako lahko vojaki strajkajo?
Pinko Palinko
# 27.06.2017 ob 18:34
recimo tako, da v strelskem vodu ne streljajo
statist_num
# 27.06.2017 ob 20:26
Če so lenim in preplačanim zdravnikom dvignili plače, pa naj še ostalim.
malidelnicar
# 27.06.2017 ob 23:10
Strinjam se z ostalimi komentarji: delo carinikov in policistov je NEPRIMERLJIVO.
Razmerje plač cariniki policisti bi bilo potrebno spraviti na 1:2! NAJMANJ!
TIGR
# 27.06.2017 ob 21:38
GORILA
Pa še tole....
Koga pokličejo, ko se streljajo v kafičih? Carinika ali policaja?
Kdo se ubada z narkomani, Romi, migranti in ostalimi "specialci"? Cariniki ali policaji?
Kdo snema obešence, gleda razmesarjena trupla na prometnih nesrečah? Cariniki ali policaji?
Kdo gleda groze družinskega nasilja in podobna jajca? Cariniki ali policaji?

In vse te stvari ti ljudje nosijo domov...pozabiti kar tako jih žal ne morejo. In to je bistvena razlika med tvojim "trošarinarjem" in policajem, ki ima opravka z vso to družbeno greznico!

Sedaj pa nabijaj dalje, dejstva so jasna!
TIGR
# 27.06.2017 ob 21:28
GORILA
Vem kaj govorim iz prve roke. Vodje izmene carine je imel pred leti višjo plačo kot komandir policijske postaje (s pogoji za penzijo) ob tem, da je bil taisti carinik skupaj z ekipo pogosto nabasan 24/7. Glede zahtevnosti dela carine pa klobasaj komu drugemu. Naj tvoj brniški carinski stručko enkrat napiše konkretno kazensko ovadbo s prilogami, kar sleko prej čaka tudi policaja na Brniku, ki po tvoje pritisne samo štempelj.
Poznam precej bivših carinkov, ki so prešaltali v policijo in kar sem se z njimi pogovarjal, so bili enotnega mnenja, da je delo policaja precej bolj zahtevno od tega, kar so počeli prej.

Prodajaj meglo dalje...mimogrede policaj lahko pod določenimi pogoji tudi fenta človeka. Cariniku tega na srečo ni treba nikoli zato poklica NISTA primerljiva!
žižola
# 27.06.2017 ob 19:51
@TIGR:
Umiram od smeha ko berem tvoje komentarje... Pri nas je bil uspeh izmene carinikov če jih je več kot polovica ostala treznih... In ni bilo ravno veliko uspehov... Pa verjemi, da ne govorim tja v tri dni...
Pa poglej si katere zakone more policist poznat, svetujem da začneš pri ZKP-ju...
TIGR
# 27.06.2017 ob 22:24
Resnica123
Žal slovenski vojaki danes služijo predvsem interesom zahodnih korporacij kot domovini...
Njihov odhod na ruske meje je dokaz za to!
alkum
# 27.06.2017 ob 20:34
GORILA
ko že omenjaš kaj vse cariniki preverjajo se vprašaj kam oz. s kom gredo v večini primerov??
seveda s policijo za katero se skrivajo,ki opravi večji del umazanega dela,nato pa svoj del birokratskih zadev prevzamejo cariniki.

Pa če že govorite kolko mora kdo vedet se najprej pozanimate.
V policiji morajo vse skup od zakonov,podzakonskih aktov do vsemogočih pravilnikov obvladati 693 predpisov!!! Povedano letos marca na enem od predavanj o delu policistov!!!
smeško 562
# 27.06.2017 ob 20:11
...prekrskovno in kazensko imajo oboji, ravno tako prometno in se marsikatero drugo, ni pa treba policajem poznat davcne in carinske, trosarinske, ki je dalec najbolj kompleksna.

hahahaha seveda ja, predvsem cariniki to poznajo.
vnk
# 27.06.2017 ob 19:39
Meh, dost mam sindikatov javnega sektorja. Naj še kaj drugega predlagajo, ne pa samo kako hočejo denar. Naj zahtevajo ukrepe, da bo javni sektor bolj učinkovit, pred tem se pač ne strinjam z nekim pavšalnim višanjem plač, ker tudi v gospodarstvu so plače bolj drek, pa ponavadi še bolj neredna plačila. Ajde za policiste na terenu in navadne se še strinjam, pol pa se mi ne da vec upravicevat.
galoper
# 27.06.2017 ob 19:16
Državni uslužbenci proti državi? Le kdo jih hujska?
TIGR
# 27.06.2017 ob 17:12
Delo carinikov, vojakov in paznikov ne more biti primerljivo z delom policije. Že sama razlika v številu zakonov po katerih ukrepa policija in ostali je dovolj zgovoren podatek, da o specifikah samega dela niti ne govorimo.

Koliko policajev je umrlo v zadnjih letih zaradi raznoraznih psihopatov in koliko carinikov, paznikov, vojakov?
gre888
# 27.06.2017 ob 20:52
Cariniki so dacarji samo njihov sindikat jim je zrihtal da so jim ostale višje plače. Hrvati so svoje carinike prekvalificirali pri nas pa sindikat ni pustil ker bi propadel. Toliko o našem sistemu JS. Sindikati vladajo.
GORILA
# 27.06.2017 ob 20:36
@fritz
...saj za to se gre, ce so zrusl enotni placni sistem z dohtarji in bobiji, nimajo pametne resitve, da bi druge prepricali, da imajo prav!
anjago2
# 27.06.2017 ob 20:34
realni sektor ki vse to hrani pa še vedno na minimalcu....... bravo republika na smešni strani alp, pojma nimaš od kod BDP
Fritz.si
# 27.06.2017 ob 20:30
Ko je Virant sestavil enotni plačni sistem, je bilo zapisano, da so uniformirani poklici v splošnem primerljivi in se jih enako obravnava. Ker enotni plačni sistem še vedno velja, Vlada pa počne nekaj drugega, so zahteve teh sindikatov popolnoma upravičene. Če so našli denar za najbolje plačane zdravnika, bodo pa še za te. Sicer pa tej vladi ni problem zagoniti nekaj 100 mio. € preveč za 2. tir, je pa problem nekaj milijonov več za delavce.

Vojakom zakon omejuje pravico do stavke oz. jo prepoveduje.
pista
# 27.06.2017 ob 18:35
Zgleda da imamo namen na južno mejo ponovno postavit carinike, pa bodo to izkoristili za višje plače.
windmaster
# 28.06.2017 ob 09:18
Dokler en vojak štemplja kartice za pet kolegov kateri doma spijo, nimajo kaj štrajkat!
hepimen
# 28.06.2017 ob 08:37
Kakšne bedarije nekateri kvasajo tu. Kaj ima pa veze, po koliko zakonih mora nekdo delovati? A vsak carinik zna carinsko tarifo na pamet ali ima mogoče priročnik, v katerega pogleda? Za nakup z ebaya za 25 eur rabijo dva tedna, da mi napišejo račun za DDV in svoje stroške, sposobnost in učinkovitost pa taka.

Potem pa dvignimo plače vsem gradbenim delavcem, oni morajo delati po ZGO, po ZVD, po vseh njunih podzakonskih aktih, pravilnikih in uredbah, po vseh možnih drugih zakonih, ki so slučajno vključeni pri določeni gradnji (vode, požar, kulturna dediščina), pa vse norme, standardi... Tudi navaden zidar mora delati po teh predpisih.

Torej veliko več gradiva, kot uradnik na občini, ki izdaja osebne. Dajmo zidarjem neto jurja in pol!
Guliarth
# 28.06.2017 ob 07:29
Dolžnike pred sodišče, podkupljive sodnike pa za 50 let v zapor.
Katalena
# 28.06.2017 ob 07:27
Nevem ce komu ni jasno da se drzava dela norca iz ljudi.....zato pa hitro na volitve Slovencki pa pravega volit.....za vse je kriva politika politika politika...
mmeeddoo
# 28.06.2017 ob 05:51
Da bi se povzelo bistvo Slovenije, bi bilo potrebno spremeniti slovensko himno v "delavca plačati čim manj". Kar enako velja, tako za zasebni, kot javni sektor. Sicer pa tako ali tako oboje obvladuje ista skupina ljudi.
Valentin57
# 27.06.2017 ob 23:49
"Vlada razume edino zakon močnejšega oziroma stavko kot sredstvo za dosego cilja,"

Sindikati JS razumejo državo kot samopotrežbo. Vsak bo izsilil kar misli, da mu pripada.
Resnica123
# 27.06.2017 ob 22:04
Vojaki imajo sramotne, ponavljam, SRAMOTNE plače. V služenju domovini...
gartnerm
# 27.06.2017 ob 21:31
Da malo razsvetlimo situacijo:
-policisti so si plače dvignili od 16% do 28% odvisno od izobrazbe, delovnega mesta, položaja
- zdravniki pa še toliko več v vsakem primeru pa najmanj 16%

- vlada je obljubila, da bo dvignila plače najbolj prizadetim, tistim, ki so najslabše plačani, ki so najnižje plačani; pred novim letom so to vsi razumeli kot: pomočnica vzgojiteljice, administrator, čistilka, tajnica in podobno; in so za te namenili 70 milijonov evrov in se zavezali, da to podpišejo do konca aprila

- zdaj pa sindikati v javni upravi, ki se jih vlada tudi boji, vidijo teh 70 milijonov kot prvi del sredstev, da se bodo izenačili z zdravniki in predlagajo minimalen dvig plače vzgojiteljici in maksimalne dvig plače na desetinah delovnih mest uradnikov po ministrstvih, občinah, upravnih enotah, agencijah itd.

- vlada se dela francoza in želi nagraditi svoje uradnike, saj sami prihajajo iz njihovih vrst, zraven pa bi si roke umili za vse ostale

- če pomislite, da se je v zadnjem letu povečalo število uradnikov v javnem sektorju za nekaj 1000 (recimo na ministstvu za šolstvo, Pedagoškem inštitutu in podobnih kar krepko čez 200 novih zaposlitev); potem vam je jasno, kaj se dogaja....

A novinarčki smejo napisati samo del zgodbe, ker bi bilo očiščeno ogledalo prevelik pok.....
alkum
# 27.06.2017 ob 18:48
Ne morejo se ti uniformirani poklici enačiti s policijo.
Razlika z delom in odgovornostjo je preveč na strani policije,da bi jih lahko enačili
gesan
# 27.06.2017 ob 22:31
Zakaj pa ščitite tako anomalično državo?
Potem pa bodo s pendreki in solzivcem vsevprek dobivali, će bodo bolj glasno srali po "anomalični" državi!?!

Sram vas je lahko!
Ampak, niti tega niste sposobni, da bi vas bilo lahko!
GORILA
# 27.06.2017 ob 21:04
@alkum
...spet smo na stevilu predpisov. Glej, bo sindikalist carinikov povedal cifro, ki te bo presenetila. Se tudi strinjam, da je delo dolocenih policajev res najbolj gadno... govorimo pa o primerljivosti...policaj na Brniku pritisne stempl, carinik mora pa obracunat carino in trosarino, izdati odlocbi in na njo pritisnt stempl. ...se mi zdi jasno, da jim gre v nos, da so kar naenkrat policaji vec razredov vec vredni. Kar naenkrat!
GORILA
# 27.06.2017 ob 20:08
@zizola
ZKP moraja poznat oboji, carinsko tarif

...pa pustmo zej uniformirance... a je en zoboder res tolk bolj vreden od veterinarja?
GORILA
# 27.06.2017 ob 19:59
...sploh mi je pa za obojne pajace vseeno. Dvignejo naj place tistim,ki tud minimalca ne dobijo! Kaj je primerljivo ali pa ni, naj pa Virant pove.
foxhunt
# 27.06.2017 ob 17:50
naslednji, prosim.
nasvet: povezite se s svizcem, oni imajo veze pri rdecih.
oziris.va
# 27.06.2017 ob 17:14
Potemtakem prihaja mirno obdobje za preprodajalce.
gesan
# 27.06.2017 ob 22:26
Če ne bo odprave anomalij, bodo cariniki, vojaki, pravosodni policisti in veterinarji stavkali
.......................
Anomalična je ta celotna država vključno z vsemi temi resorji ,ki sedaj nakaldajo nekaj o državnih anomalijah.

A so oni z lune padli, da se ne zavedajo, da so represivni del te skupne anomaličnosti?
A za ostale, delavce, tiste iz privatnega sektorja..., pa ta država ni anomalična?

Tipični dokaz ,kako jih briga le lastna rit!
GORILA
# 27.06.2017 ob 20:21
@smesko
...kdo ti pa meri cvicek v dizelasu, kdo pa lovi brezvinjetarje, kdo pa preverja davcne blagajne, kdo pa preverja delo na crno, kdo pa preverja ADR, komu je treba prijavit iznos gotovine...
GORILA
# 27.06.2017 ob 19:39
@TIGR
...prekrskovno in kazensko imajo oboji, ravno tako prometno in se marsikatero drugo, ni pa treba policajem poznat davcne in carinske, trosarinske, ki je dalec najbolj kompleksna.
TIGR
# 27.06.2017 ob 19:26
GORILA
A res? No povej mi po koliko zakonih dela carinik, koliko pa policaj?
Če se ne motim izvaja policija določila cca 200 zakonskih in podzakonskih aktov... Do te številke bodo morali cariniki pa še kar nekaj žgancev pojest.
GORILA
# 27.06.2017 ob 19:09
@TIGR
Cariniki morajo poznati veliko vec zakonov kot policisti, ce je ze to odlocilno. Pa verjetno ne gre za to, policaji so dobili vsi - tisti, ki dejansko svicajo nekje, kot tudi tisti, ki na letaliscu samo talajo stemplne (za razliko od carinikov, ki naj bi se tam tudi poglobili v umazane cunje potnikov).
GORILA
# 27.06.2017 ob 19:56
@zizola
...verjetno od stresa, hehe. Priporocam ti, da vzames enkrat v roke recimo carinsko tarifo, pa jo preuci...
Kazalo