Romsko naselje, ki se nahaja na območju krajevne skupnosti Bučna vas, še kar buri duhove. Foto: MMC RTV SLO
Romsko naselje, ki se nahaja na območju krajevne skupnosti Bučna vas, še kar buri duhove. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Muhič
Župan Alojzij Muhič: Širitev omenjenega naselja ne bo mogoča, dokler ne bo jasen potek ceste tretje razvojne osi oz. novomeške zahodne obvoznice in dokler ne bo znano, kako bo s sanacijo starega odlagališča nevarnih komunalnih odpadkov. Tretja varovalka je sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Krajani Bučne vasi od ministra Erjavca pozivajo, naj opravi svoje delo in od uslužbencev zahteva, da enakopravno obravnavajo vse slovenske državljane ter da se začnejo ukvarjati tudi z nelegalnimi gradnjami Romov. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki Bučne vasi pojasnjujejo, da so, ker v preteklosti z opozorili, javnimi tribunami, protestnimi shodi, prijavami in ovadbami, niso nič dosegli, najeli odvetnika Draga Šribarja iz Krškega. Ta bo, kot je pojasnil podpredsednik krajevne skupnosti Bučna vas Silvo Mesojedec, če bo treba, zadevo vodil tudi do evropskega sodišča.

Odvetnik: Muhič naj razveljavi odlok!
Šribar je občini Novo mesto že poslal pismo, v katerem je župana Alojzija Muhiča pozval, naj se sporni občinski odlok, ki predvideva širitev romskega naselja Žabjak oz. Brezje, vrne v postopek in razveljavi. Opozoril ga je tudi, da je treba spoštovati zagotovila krajanom iz leta 1985, da se naselje ne bo širilo.

Če župan ne bo ukrepal, kot od njega pričakujejo, bo krajevna skupnost zoper Novo mesto vložila tožbo za razveljavitev odloka in tožbo za vložitev kazenskih ovadb. V Bučni vasi so namreč prepričani, da so odgovorni na njihovo škodo zlorabili položaj.

Odvetnik: Erjavec naj zahteva ukvarjanje z nelegalnimi romskimi gradnjami!
Šribar pa ni pisal le županu, temveč tudi ministru za okolje in prostor Karlu Erjavcu. Pritožil se mu je zaradi domnevnega nedela območnih inšpektorjev in poudaril, da bi morali Rome obravnavati enakovredno z ostalimi državljani. Če se Erjavec na pismo ne bo odzval, naj bi kazenska ovadba doletela ne le njega, temveč tudi območne inšpektorje.

"Če si bo država še naprej zatiskala oči pred perečim problemom romske problematike", se bodo prej ali slej ponovili dogodki, podobni ambruškim, posledice pa bodo lahko hude in nepopravljive, je sklenil odvetnik.

Župan: Gre za iskanje medijske pozornosti
Muhič je v odzivu dejal, da dvomi, da gre pri omenjeni pobudi za resnično željo po reševanju romske problematike in da gre v resnici verjetno le za iskanje medijske pozornosti. Dodal je, da je občinski prostorski načrt sprejet, da pa za povečanje romskega naselja vsebuje več pogojev in varovalk.

Ministrstvo: Minister se ne more vmešavati v delo inšpektorata
Previdni so tudi na ministrstvu za okolje, kjer pravijo, da delo inšpektorata vodi in usmerja glavni inšpektor, v čigar proces odločanja se minister ne more vmešavati. Prav tako ne sme vplivati na delo inšpektorjev v posamezni zadevi. Delo medobčinskih inšpektorjev sicer nadzorujejo občine ustanoviteljice, so dodali v Erjavčevem kabinetu.